Top 20 internetvoorwaarden voor beginners

Inhoudsopgave:

Top 20 internetvoorwaarden voor beginners
Top 20 internetvoorwaarden voor beginners
Anonim

Het internet is een wereldwijd netwerk van kleinere netwerken en computers. Het World Wide Web, of kortweg web, is de ruimte waar digitale inhoud wordt aangeboden aan internetgebruikers. Anders gezegd, het web is een onderdeel van het internet. Als je een beginner bent, kun je hier enkele basistermen voor internet en internet bekijken om een beter begrip te krijgen.

Browser

Een browser is een gratis softwareprogramma of mobiele app die webpagina's, afbeeldingen en andere online inhoud weergeeft. Populaire webbrowsers zijn Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge en Safari, maar er zijn er nog veel meer.

Internetgebruikers hebben toegang tot internet via webbrowsersoftware, die is opgenomen in of kan worden gedownload op computers en mobiele apparaten. Elke webpagina heeft een uniek adres, een URL genaamd, dat kan worden ingevoerd in de adresbalk van een browser om rechtstreeks naar een site te navigeren.

Browsersoftware is speciaal ontworpen om HTML- en XML-computercode om te zetten in door mensen leesbare documenten.

Image
Image

Webpagina

Een webpagina is wat je in een webbrowser ziet als je op internet bent. U bevindt zich nu op een webpagina. Zie de webpagina als een pagina in een tijdschrift. U kunt tekst, foto's, afbeeldingen, diagrammen, links, advertenties en meer zien op elke pagina die u bekijkt.

Vaak klikt of tikt u op een specifiek gedeelte van een webpagina om de informatie uit te vouwen of naar een gerelateerde webpagina te gaan. Als u op een link klikt, een tekstfragment dat in een andere kleur dan de rest van de tekst wordt weergegeven, gaat u naar een andere webpagina. Als je terug wilt gaan, gebruik dan de daarvoor bestemde pijltjestoetsen.

Image
Image

URL

Uniform Resource Locators (URL's) zijn de webbrowseradressen van internetpagina's en bestanden. Met een URL kunt u specifieke pagina's en bestanden in een webbrowser lokaliseren en van een bladwijzer voorzien.

Hier is een voorbeeldformaat van een URL:

https://www.voorbeeldwebsite.com/mijnpagina

Dit formaat wordt vaak afgekort tot dit:

www.voorbeeldwebsite.com/mijnpagina

Soms zijn URL's langer en ingewikkelder, maar volgen ze allemaal de erkende regels voor naamgeving.

URL's bestaan uit drie delen:

  • Protocol: Het protocol is het gedeelte dat eindigt op //:. De meeste webpagina's gebruiken het protocol http of https, maar er zijn andere protocollen.
  • Host: de host of het topleveldomein eindigt vaak op.com,.net,.edu of.org, maar kan ook eindigen op een van de vele andere die officieel erkend.
  • Bestandsnaam: De bestandsnaam of paginanaam.
Image
Image

HTTP en

HTTP is het acroniem voor Hypertext Transfer Protocol-de datacommunicatiestandaard van webpagina's. Als een webpagina dit voorvoegsel heeft, zouden de links, tekst en afbeeldingen correct moeten werken in een webbrowser.

HTTPS is het acroniem voor Hypertext Transfer Protocol Secure. Dit geeft aan dat de webpagina een speciale coderingslaag heeft toegevoegd om uw persoonlijke gegevens en wachtwoorden voor anderen te verbergen. Telkens wanneer u zich aanmeldt bij uw online bankrekening of een winkelsite waar u creditcardgegevens invoert, zoekt u voor de veiligheid naar https in de URL.

Image
Image

HTML en XML

Hypertext Markup Language (HTML) is de programmeertaal van webpagina's. HTML geeft een webbrowser de opdracht om tekst en afbeeldingen op een specifieke manier weer te geven. Beginnende internetgebruikers hoeven geen kennis te hebben van HTML-codering om te kunnen genieten van de webpagina's die de programmeertaal aan browsers levert.

XML is eXtensible Markup Language, een neef van HTML. XML richt zich op het catalogiseren en databasen van de tekstinhoud van een webpagina.

XHTML is een combinatie van HTML en XML.

Image
Image

IP-adres

Je computer en elk apparaat dat verbinding maakt met internet, gebruikt een IP-adres (Internet Protocol) voor identificatie. In de meeste gevallen worden IP-adressen automatisch toegewezen. Beginners hoeven meestal geen IP-adres toe te wijzen.

Een IP-adres kan er ongeveer zo uitzien:

202.3.104.55

Of, zoals dit:

21DA:D3:0:2F3B:2AA:FF:FE28:9C5A

Elke computer, smartphone en elk mobiel apparaat dat toegang heeft tot internet, krijgt een IP-adres toegewezen voor trackingdoeleinden. Het kan een permanent toegewezen IP-adres zijn, of het IP-adres kan af en toe veranderen, maar het is altijd een unieke identificatie.

Waar u ook bladert, wanneer u een e-mail of expresbericht verzendt en wanneer u een bestand downloadt, uw IP-adres dient als het equivalent van een autokenteken om aansprakelijkheid en traceerbaarheid af te dwingen.

Image
Image

ISP

Je hebt een internetprovider (ISP) nodig om toegang te krijgen tot internet. U kunt toegang krijgen tot een gratis ISP op school, een bibliotheek of op het werk, of u kunt thuis betalen voor een privé-ISP. Een ISP is het bedrijf of de overheidsorganisatie die u op internet aansluit.

Een ISP biedt een verscheidenheid aan diensten voor verschillende prijzen: toegang tot webpagina's, e-mail, hosting van webpagina's, enzovoort. De meeste ISP's bieden verschillende internetverbindingssnelheden tegen een maandelijks bedrag. U kunt ervoor kiezen om meer te betalen voor een snellere internetverbinding als u films wilt streamen of een goedkoper pakket kiest als u internet voornamelijk gebruikt voor eenvoudig browsen en e-mailen.

Image
Image

Router

Een router of router-modemcombinatie is het hardwareapparaat dat fungeert als verkeersagent voor netwerksignalen die bij u thuis of bij uw bedrijf binnenkomen vanaf uw ISP. Een router kan bedraad of draadloos zijn of beide.

Een router biedt een verdediging tegen hackers en stuurt inhoud naar de specifieke computer, het apparaat, het streamingapparaat of de printer die deze moet ontvangen.

Vaak levert uw ISP de netwerkrouter die hij verkiest voor uw internetservice. Wanneer dit het geval is, is de router correct geconfigureerd. Als je ervoor kiest om een andere router te gebruiken, moet je er mogelijk informatie in invoeren.

Image
Image

E-mail

E-mail is elektronische post. Het is het verzenden en ontvangen van getypte berichten van het ene scherm naar het andere. E-mail wordt meestal afgehandeld door een webmailservice, zoals Gmail of Yahoo Mail, of een geïnstalleerd softwarepakket, zoals Microsoft Outlook of Apple Mail.

Beginners beginnen met het aanmaken van één e-mailadres dat ze aan hun familieleden en vrienden geven. U bent echter niet beperkt tot één adres of e-mailservice. U kunt ervoor kiezen om andere e-mailadressen toe te voegen voor online winkelen, zakelijke of sociale netwerkdoeleinden.

Image
Image

E-mail spam en filters

Spam is de jargonnaam van ongewenste en ongevraagde e-mail. Spam-e-mail is er in twee hoofdcategorieën: advertenties met grote volumes, wat vervelend is, en hackers die u proberen te verleiden uw wachtwoorden vrij te geven, wat gevaarlijk is.

Filteren is de populaire, maar onvolmaakte verdediging tegen spam. Filteren is opgenomen in veel e-mailclients. Filteren maakt gebruik van software die inkomende e-mails leest op trefwoordcombinaties en vervolgens berichten die spam lijken te verwijderen of in quarantaine te plaatsen. Zoek naar een map met spam of ongewenste e-mail in uw mailbox om in quarantaine geplaatste of gefilterde e-mail te bekijken.

Wees achterdochtig om jezelf te beschermen tegen hackers die je persoonlijke gegevens willen. Uw bank zal u geen e-mail sturen en om uw wachtwoord vragen. Die kerel in Nigeria heeft je bankrekeningnummer niet nodig. Amazon geeft je geen gratis cadeaubon van $ 50.

Alles wat te mooi klinkt om waar te zijn, is waarschijnlijk niet waar. Als u het niet zeker weet, klik dan niet op links in de e-mail en neem afzonderlijk contact op met de afzender (uw bank of wie dan ook) voor validatie.

Image
Image

Sociale media

Sociale media is de algemene term voor elke online tool waarmee gebruikers kunnen communiceren met duizenden andere gebruikers. Facebook en Twitter behoren tot de grootste sociale netwerksites. LinkedIn is een combinatie van een sociale en professionele site. Andere populaire sites zijn YouTube, Instagram, Pinterest, Snapchat, Tumblr en Reddit.

Social-mediasites bieden gratis accounts voor iedereen. Vraag bij het selecteren van degenen die u interesseren uw vrienden en familie tot welke zij behoren. Op die manier kun je lid worden van een groep waar je mensen kent.

Zoals met alles wat met internet te maken heeft, moet u uw persoonlijke gegevens beschermen wanneer u zich aanmeldt voor sites. De meeste sociale-mediasites bieden een privacygedeelte waar u kunt kiezen wat u aan andere gebruikers van de website wilt onthullen.

Image
Image

E-commerce

E-commerce is elektronische handel, de transacties van online verkopen en kopen. Elke dag wisselen miljarden dollars van hand via internet en het World Wide Web.

Internetwinkelen is enorm populair geworden bij internetgebruikers, ten koste van traditionele fysieke winkels en winkelcentra. Elke bekende retailer heeft een website die zijn producten toont en verkoopt. Naast hen zijn tientallen kleine sites die producten verkopen en enorme sites die zo ongeveer alles verkopen.

E-commerce werkt omdat redelijke privacy kan worden gegarandeerd via HTTPS-beveiligde webpagina's die persoonlijke informatie versleutelen en omdat betrouwbare bedrijven internet als transactiemedium waarderen en het proces eenvoudig en veilig maken.

Als u op internet winkelt, wordt u gevraagd een creditcard, PayPal-gegevens of andere betalingsgegevens in te voeren.

Image
Image

Encryptie en authenticatie

Encryptie is het wiskundig door elkaar gooien van gegevens zodat ze voor afluisteraars verborgen zijn. Versleuteling gebruikt complexe wiskundige formules om privégegevens om te zetten in zinloze gobbledygook die alleen vertrouwde lezers kunnen ontcijferen.

Encryptie is de basis voor hoe we internet gebruiken als een pijplijn om vertrouwde zaken te doen, zoals online bankieren en online creditcardaankopen. Als er betrouwbare codering aanwezig is, blijven bankgegevens en creditcardnummers privé.

Authenticatie is direct gerelateerd aan encryptie. Authenticatie is de complexe manier waarop computersystemen verifiëren dat u bent wie u zegt dat u bent.

Image
Image

Downloaden

Downloaden is een brede term die het overzetten van iets dat je op internet of het World Wide Web vindt, beschrijft naar je computer of een ander apparaat. Gewoonlijk wordt downloaden geassocieerd met liedjes, muziek, software en mediabestanden. U wilt bijvoorbeeld een nummer of een proefversie van Microsoft Office downloaden.

Hoe groter het bestand dat u kopieert, hoe langer het duurt voordat de download naar uw computer is overgebracht. Sommige downloads duren seconden; sommige duren minuten of langer, afhankelijk van je internetsnelheid.

Webpagina's die materiaal aanbieden dat kan worden gedownload, zijn meestal duidelijk gemarkeerd met een Download-knop (of iets dergelijks).

Image
Image

Cloud computing

Cloud computing begon als een term om software te beschrijven die online en geleend was, in plaats van gekocht en geïnstalleerd op een computer. Webgebaseerde e-mail is een voorbeeld van cloud computing. De e-mail van de gebruiker wordt opgeslagen en geopend in de cloud van internet.

De cloud is de moderne versie van het mainframe-computermodel uit de jaren 70. Als onderdeel van het cloud computing-model is software as a service (SaaS). SaaS is een bedrijfsmodel dat ervan uitgaat dat mensen liever software huren dan bezitten. Met hun webbrowser hebben gebruikers toegang tot de cloud op internet en loggen ze in op hun online gehuurde exemplaren van hun cloudgebaseerde software.

In toenemende mate bieden services cloudopslag om toegang te krijgen tot bestanden vanaf meer dan één apparaat. Het is mogelijk om bestanden, foto's en afbeeldingen op te slaan in de cloud en die bestanden vervolgens te openen vanaf een laptop, smartphone, tablet of een ander apparaat. Cloud computing maakt samenwerking tussen individuen op dezelfde bestanden in de cloud mogelijk.

Image
Image

Firewall

Firewall is een algemene term om een barrière tegen vernietiging te beschrijven. In het geval van computers bestaat een firewall uit software of hardware die een computer beschermt tegen hackers en virussen.

Computing-firewalls variëren van kleine antivirussoftwarepakketten tot complexe en dure software- en hardwareoplossingen. Sommige firewalls zijn gratis. Veel computers worden geleverd met een firewall die u kunt activeren. Alle computerfirewalls bieden een soort beveiliging tegen hackers die een computersysteem vernielen of overnemen.

Net als iedereen moeten beginners op internet een firewall voor persoonlijk gebruik activeren om hun computers te beschermen tegen virussen en malware.

Image
Image

Malware

Malware is een brede term die alle schadelijke software beschrijft die door hackers is ontworpen. Malware omvat virussen, Trojaanse paarden, keyloggers, zombieprogramma's en andere software die een van de volgende vier dingen probeert te doen:

  • Vernietig je computer op de een of andere manier.
  • Stel je privégegevens.
  • Neem de afstandsbediening van je computer (zombie je computer).
  • Je manipuleren om iets te kopen.

Malwareprogramma's zijn de tijdbommen en slechte handlangers van oneerlijke programmeurs. Bescherm uzelf met een firewall en kennis van hoe u kunt voorkomen dat deze programma's uw computer bereiken.

Image
Image

Trojan

Een Trojaans paard is een speciaal soort hackerprogramma dat erop vertrouwt dat de gebruiker het verwelkomt en activeert. Vernoemd naar het beroemde verhaal van het Trojaanse paard, doen Trojaanse programma's zich voor als legitieme bestanden of softwareprogramma's.

Soms is het een onschuldig ogend filmbestand of een installatieprogramma dat zich voordoet als echte anti-hackersoftware. De kracht van de Trojaanse aanval komt van gebruikers die naïef het Trojaanse bestand downloaden en uitvoeren.

Bescherm uzelf door geen bestanden te downloaden die u in e-mails worden toegestuurd of die u op onbekende websites ziet.

Image
Image

Phishing

Phishing is het gebruik van overtuigend ogende e-mails en webpagina's om u te verleiden uw rekeningnummers en wachtwoorden of pincodes in te voeren. Vaak in de vorm van valse PayPal-waarschuwingsberichten of nep-inlogschermen voor banken, kunnen phishing-aanvallen overtuigend zijn voor iedereen die niet is getraind om op subtiele aanwijzingen te letten.

In de regel moeten alle gebruikers elke e-maillink die zegt: "Je moet inloggen en dit bevestigen", wantrouwen.

Image
Image

Blogs

Een blog is een column van een moderne online schrijver. Amateur- en professionele schrijvers publiceren blogs over allerlei onderwerpen: hobby-interesses in paintball of tennis, meningen over gezondheidszorg, commentaren op roddels over beroemdheden, fotoblogs met favoriete foto's of technische tips over het gebruik van Microsoft Office. Absoluut iedereen kan een blog beginnen.

Blogs zijn meestal chronologisch gerangschikt en met minder formaliteit dan een website. Veel blogs accepteren en reageren op opmerkingen. Blogs variëren in kwaliteit van amateuristisch tot professioneel. Sommige slimme bloggers verdienen een redelijk inkomen door advertenties op hun blogpagina's te verkopen.

Aanbevolen: