IOS 15's privé-relay is een ander hulpmiddel tegen enge snoopers

Inhoudsopgave:

IOS 15's privé-relay is een ander hulpmiddel tegen enge snoopers
IOS 15's privé-relay is een ander hulpmiddel tegen enge snoopers
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Private Relay voorkomt dat websites uw IP-adres kennen.
  • Je moet een betaald iCloud+ opslagabonnement hebben om het te gebruiken.
  • iOS 15 biedt vele andere privacybeschermende functies.
Image
Image

Elke keer dat u verbinding maakt met een webpagina, maakt de server van die pagina ook verbinding met u en kent deze uw IP-adres. De nieuwe Private Relay-functie van Apple is een elegante manier om die verbinding te verbreken zonder iets anders te verbreken.

Elke Apple OS-update brengt nieuwe privacybeschermende functies en iOS 15 is daarop geen uitzondering. Zo zijn er nieuwe instellingen om trackingpixels in e-mails te blokkeren; wegwerp, anonieme e-mailadressen genereren; en schakel Private Relay in. Het is een manier om je locatie te verbergen en om nog een andere manier te blokkeren waarop slechte acteurs je op internet kunnen volgen.

"[Private Relay] wordt de eerste stap naar cyberbeveiliging voor veel gebruikers die anders niet zouden hebben overwogen om actie te ondernemen ", vertelde Daniel Markuson, een privacy-expert bij NordVPN, via e-mail aan Lifewire. "Ik zou zeggen dat dit het bewustzijn van cyberbeveiliging in het algemeen zal vergroten, en dit is een grote overwinning voor de hele industrie."

Locatie, locatie, locatie

Telkens wanneer u verbinding maakt met internet, kunnen websites en trackers uw fysieke locatie bepalen aan de hand van uw IP-adres. Een IP-adres is een uniek nummer dat elke computer op internet identificeert, inclusief uw thuisrouter. Omdat IP-adressen zelden veranderen, zijn ze een geweldige manier om een gebruiker te volgen en hun werkelijke fysieke locatie af te leiden, vaak tot aan het individuele gebouw.

Private Relay is een nieuwe service van Apple die de verbinding verbreekt tussen jou en een tracker of een website die je misschien wil volgen. Het is alleen beschikbaar op iCloud+, de betaalde opslaglaag van iCloud, en het werkt als volgt:

Image
Image

Telkens wanneer u een website in Safari bezoekt, wordt Private Relay geactiveerd. Het neemt de URL van de website die u wilt bezoeken en ook uw IP-adres. Het codeert vervolgens die URL en stuurt beide naar de servers van Apple. Vervolgens sturen die servers de versleutelde URL door naar een "vertrouwde partner", die de versleuteling decodeert en u verbindt met de site.

Het idee is dat niemand het volledige plaatje heeft. Apple weet wie je bent, maar niet waar je naartoe gaat. Evenzo weet de vertrouwde partner welke site u bezoekt, maar niet wie u bent. Het is een slimme truc.

Apple's Private Relay is geen VPN (Virtual Private Network). Een VPN is een versleutelde tunnel waar al je gegevens doorheen gaan. De enige gegevens die door Private Relay gaan, zijn uw IP-adres en de URL van de site die u wilt bezoeken. Alle andere gegevens reizen op de traditionele manier.

Private Relay werkt alleen in Safari, niet in apps of browsers van derden, maar zal ook alle DNS-verzoeken en elk HTTP-verkeer (niet-HTTPS) omleiden.

Met een VPN moet je de leverancier 100% vertrouwen. Het krijgt tenslotte al uw gegevens te zien. Met Private Relay weet de "trusted provider" nooit wie je bent, dus je hoeft alleen maar op Apple te vertrouwen. Maar omdat je Safari gebruikt op een apparaat gemaakt door Apple, met een besturingssysteem geschreven door Apple, ben je al een beetje all-in op het vertrouwen van Apple.

Geweldig, maar hoe helpt het mij?

Telkens wanneer we internet gebruiken, lekken we allerlei soorten gegevens.

"Een gebruiker kan onbedoeld persoonlijke informatie vrijgeven door in te loggen op zijn sociale media-account, Netflix, Safari of Google Chrome-browser, en persoonlijk identificeerbare informatie zoals naam, stemafdruk of telefoonnummer te verstrekken aan online diensten," Dr.. Matthew Schneider van Dr. Data Privacy vertelde Lifewire via e-mail.

[Private Relay] wordt de eerste stap naar cyberbeveiliging voor veel gebruikers die anders niet zouden hebben overwogen om actie te ondernemen.

En daar houdt het niet op. Naast de concrete gegevens die je weggeeft, zoals je IP-adres (en dus je locatie), kunnen sites allerlei dingen afleiden door je activiteit te bestuderen.

"[Gebruikers onthullen] indirecte identificatiegegevens zoals geslacht, leeftijd of etniciteit aan anderen, of verstrekken forensische aanwijzingen zoals uw schrijfstijl, computerschermafmetingen of browsegedrag aan derden", zegt Schneider.

Omdat u gemakkelijk over verschillende sites kunt worden gevolgd, kunnen al deze gegevens worden samengevoegd om een eng compleet beeld van u en uw internetactiviteit te krijgen.

Stukje voor stukje ontmantelt Apple de mechanismen die dit soort inbreuk op de privacy mogelijk maken. Private Relay is de nieuwste versie van Ad Tracking Transparency, trackerblokkering in Safari en (nieuw in iOS 15) app-activiteitsrapporten, die u vertellen welke verbindingen apps hebben gemaakt. En beetje bij beetje verstevigt Apple zijn positie als het platform bij uitstek voor mensen die niet willen dat hun privacy wordt geschonden.

Aanbevolen: