Apple's nieuwe Lossless Music biedt slechts een subtiele upgrade

Inhoudsopgave:

Apple's nieuwe Lossless Music biedt slechts een subtiele upgrade
Apple's nieuwe Lossless Music biedt slechts een subtiele upgrade
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Ik heb geprobeerd naar muziek te luisteren met het verliesvrije formaat van Apple, dat een betere geluidskwaliteit zou moeten bieden.
  • De lossless muziek is zonder extra kosten beschikbaar voor Apple Music-abonnees.
  • Ik hoorde een klein verschil in het verliesvrije formaat, maar de draadloze koptelefoon van Apple ondersteunt dit niet volledig.
Image
Image

Ik luister al een paar weken naar het lossless muziekformaat van Apple en het biedt een betere geluidskwaliteit, maar het verschil is niet duidelijk.

Apple heeft onlangs aangekondigd dat Apple Music-abonnees naar muziek kunnen luisteren met verliesvrije audio. De nieuwe functie is vanaf deze maand gratis beschikbaar voor Apple Music-abonnees. Bij de lancering ondersteunen 20 miljoen nummers verliesloze kwaliteit en Apple zegt dat het tegen het einde van het jaar alle nummers op ‌Apple Music‌ zal ondersteunen.

Sommige audio-nerds betreuren de huidige staat van audioformaten waarin bestanden worden gecomprimeerd om ze kleiner te maken. Met de overstap naar lossless gebruikt Apple echter de ALAC (Apple Lossless Audio Codec) waarmee het compacte bestandsgroottes kan maken, zogenaamd zonder de kwaliteit van de originele audio-opname te beïnvloeden.

Het laagste verliesvrije niveau begint bij cd-kwaliteit, 16-bits bij 44,1 kHz, en maakt opnamen tot 24-bits bij 48 kHz. Serieuze audioliefhebbers kunnen ook naar muziek luisteren in Hi-Res Lossless, die beschikbaar is op 24-bit 192 kHz. Hi-Res Lossless heeft echter een USB digitaal-naar-analoog-converter of DAC nodig.

Wacht, geen Airpods?

Mijn eerste probleem bij het luisteren naar de nieuwe lossless Apple Music was het vinden van een apparaat om het op af te spelen. Volgens Apple is lossless audio op ‌Apple Music‌ te horen op iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Ondersteuning voor verliesvrije audio zal worden toegevoegd aan de HomePod en HomePod mini via een toekomstige software-update.

Image
Image

Houd er rekening mee dat muziek zonder verlies niet werkt op een van de draadloze hoofdtelefoons van Apple. Deze omissie is een verbluffende klap gezien de enorme hoeveelheid geld die ik in de loop der jaren in het Bluetooth-ecosysteem van Apple heb gestoken. Ik bezit zowel de AirPods Pro als de AirPods Max, en ik kocht ze in de veronderstelling dat ze toekomstige upgrades zouden ondersteunen.

AirPods, AirPods Pro en AirPods Max zijn beperkt tot de Bluetooth AAC-codec en ondersteunen het ALAC-formaat niet. Er is echter één kanttekening. Apple zegt dat ‌AirPods Max‌ via een kabel kan worden aangesloten op apparaten die Lossless- en Hi-Res Lossless-opnames afspelen met een beter dan gebruikelijke geluidskwaliteit. Echter vanwege de analoog naar digitaal conversie in de Lightning naar 3.5 mm audio-dongle, afspelen is niet geheel verliesvrij.

Verbinding maken

Omdat ik me verbitterd voelde over mijn recente AirPods Max-aankoop, besloot ik eerst de kabel uit te proberen. Ik verbond de Max met mijn iPhone met een adapter en begon te luisteren naar de Negende Symfonie van Beethoven. Het was misschien mijn verbeelding, maar ik voelde dat de noten een klein beetje scherper waren. Een overstap naar Pink Floyd's Comfortably Numb leverde vergelijkbare resultaten op. De zang leek iets levendiger en ik had het gevoel dat het geluidsbeeld net iets breder was.

Ik ben toen overgestapt op een paar bedrade oortelefoons, de Tin HiFi T2, met behulp van de 3,5 mm-aansluiting op mijn iMac, en opnieuw waren de verschillen in muziekkwaliteit klein. Ik had het gevoel dat de muziek net iets levendiger was en de noten ronder toen ik nummers vergeleek met de niet-verliesvrije versie.

"Blijkbaar ben ik niet de enige die het moeilijk vindt om het verschil te zien met het nieuwe lossless formaat."

Ten slotte koos ik voor de meest rechttoe rechtaan aanpak en probeerde te luisteren via mijn nieuwe M1 iMac-luidsprekers. De desktop heeft al een uitstekende geluidskwaliteit, veel beter dan de meeste slimme luidsprekers. Zonder kabel was ik er bijna zeker van dat de muziek beter klonk in lossless.

Maar er begon twijfel in me op te komen. Hoorde ik gewoon betere audio omdat ik dat verwachtte? Blijkbaar ben ik niet de enige die moeite heeft om het verschil te zien met het nieuwe verliesvrije formaat. Eddy Cue van Apple, senior vice-president van Internet Software and Services, die de dienst leidt, is er blijkbaar niet van overtuigd dat het een big deal is. Hij zei onlangs dat de meeste mensen het verschil niet zouden kunnen zien.

Na enkele uren te hebben besteed aan het vergelijken van verliesvrije audio met de reguliere versie, ben ik er vrij zeker van dat ik kan zien dat verliesloos beter is. Maar het verschil is zo klein dat ik me niet zou haasten naar het nieuwe formaat. Ik kijk ernaar uit om lossless te testen op mijn HomePod als en wanneer Apple er toe komt om een update uit te brengen. Voor nu is het echter een leuke functie, maar niet zo'n groot probleem.

Aanbevolen: