10 manieren om 100% schijfgebruik in Windows 10 te herstellen

Inhoudsopgave:

10 manieren om 100% schijfgebruik in Windows 10 te herstellen
10 manieren om 100% schijfgebruik in Windows 10 te herstellen
Anonim

Een traag draaiende computer loopt vaak vast omdat Windows aanzienlijke systeembronnen inzet voor schijflees- en schrijfbewerkingen. Wanneer u Taakbeheer opent en 100% schijfgebruik ziet, zal het stoppen van het proces dat dat gebruik dwingt, Windows weer normaal laten werken.

Veel van de volgende oplossingen voor 100% schijfgebruik in Windows 10 zijn relevant voor Windows 10, 8, 7 en Vista. Sommige opdrachten en systeeminstellingen kunnen echter verschillen.

Image
Image

Oorzaken van hoog schijfgebruik op Windows 10

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een hoog schijfgebruik in Windows 10, maar de meeste komen neer op hetzelfde basisidee: er draaien te veel dingen die de computer aankan.

Een veelvoorkomende oorzaak is swapping of paging. Swapping vindt plaats wanneer een computer geen fysiek geheugen (RAM) meer heeft en meer ruimte nodig heeft om informatie over de lopende processen en applicaties op te slaan. Het gebruikt een bestand op de harde schijf genaamd swapfile.sys om het te bewaren. Omdat Windows met die informatie werkt, leest en schrijft het constant naar swapfile.sys, waardoor het schijfgebruik toeneemt.

Het kan ook zijn dat toepassingen die veel bestanden tegelijk doorzoeken of gebruiken, achter de schermen in een alarmerend tempo toegang krijgen tot de harde schijf. Veel toepassingen kunnen zich op deze manier gedragen, inclusief antivirussoftware en sommige hulpprogramma's die met Windows zijn geïnstalleerd.

Hoe een hoog schijfgebruik op Windows 10 op te lossen

Meestal komen de oplossingen voor hoog schijfgebruik neer op het vinden van het proces dat de harde schijf vaak gebruikt en het stoppen ervan. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende oplossingen.

  1. Windows-telemetrie uitschakelen. Windows 10 verzamelt gegevens over de manier waarop u het op de achtergrond gebruikt. Het is om privacyredenen het onderwerp van controverse geweest en het is een veelvoorkomende oorzaak van hoog schijfgebruik. Door de verantwoordelijke service uit te schakelen, kan de harde schijf rust krijgen.
  2. Schakel Windows-zoekindexering uit. Windows houdt bij welke bestanden je hebt en waar bestanden zich op de schijf bevinden, zodat je gemakkelijk kunt zoeken naar het bestand dat je nodig hebt. Soms kan het proces dat Windows gebruikt om een index te maken van waar die bestanden zich bevinden, de schijf vertragen. Schakel zoekindexering uit om de belasting op de schijf te verminderen.

  3. SuperFetch uitschakelen. Het hulpprogramma SuperFetch wordt op de achtergrond in Windows uitgevoerd en analyseert het RAM-gebruik om te zien welke apps het meest gebruiken. SuperFetch kan veel systeembronnen gebruiken, waaronder vaak schrijven naar de schijf. Schakel het uit om te voorkomen dat het proces achter de schermen wordt uitgevoerd en naar de schijf wordt geschreven.
  4. Windows Tips uitschakelen. Terwijl je Windows gebruikt, biedt een geïntegreerde app die op de achtergrond draait, meldingen met advies over het besturingssysteem. Hoewel dit het minst waarschijnlijke probleem is dat de gebruiksfout van het schijfgebruik veroorzaakt, is het nog een app die op de achtergrond wordt uitgevoerd en die problemen kan veroorzaken. Schakel Windows Tips uit en kijk of het uw systeemprestaties verbetert.
  5. Skype schrijfrechten geven. Als u Skype voor Desktop uitvoert op een Windows-versie vóór Windows 10, kan Skype het schijfgebruiksprobleem veroorzaken. Als Skype geen toestemming heeft om gegevens naar een van de submappen in Program Files (x86) te schrijven, gaat het door met schrijven en verhoogt het het gebruik van de harde schijf.

    Als u de machtigingen wilt wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op Skype.exe in C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\, ga dan naar het tabblad Security en selecteer Edit Kies vervolgens All Application Packages en selecteer de Schrijf selectievakje onder Toestaan Tot slot, om te sluiten, selecteer OK

  6. Prefetch uitschakelen in Chrome. Een paar functies in Chrome versnellen uw browse-ervaring. Een van die services is een voorspellingsservice in Chrome die analyseert welke site u waarschijnlijk zult bezoeken en die pagina's vooraf op de achtergrond laadt. Deze service legt echter een extra belasting op uw computer en de harde schijf.

    Schakel in Firefox prefetching uit door naar about:config in de adresbalk te gaan en de network.prefetch-next waarde in te stellen op false.

  7. Repareer het AHCI-stuurprogramma. Microsoft erkent een bekende fout met sommige Advanced Host Controller Interface PCI-Express-modellen op Windows 10. Als uw computer is getroffen, zult u 100% schijfgebruiksproblemen ondervinden. Om het te repareren, doe het volgende zoals hieronder beschreven.

    Controleer eerst of uw computer het AHCI-stuurprogramma heeft door Apparaatbeheer te openen en naar het item te kijken IDE ATA/ATAPI Als u SATA AHCI-controller ziet , open het en selecteer Properties Kies op het tabblad Driver Driver Details Here, zoek het stuurprogramma storahci.sys Als u het ziet, kan uw pc vatbaar zijn voor deze bekende bug.

    Als je ontdekt dat de storahci.sys-stuurprogrammabestand op uw systeem staat, wijzigt u de waarde in de Register-editor. Ga naar Details in Device Manager en kies het Device instance path in het vervolgkeuzemenu. Kopieer vanaf hier de vermelde waarde en plak deze in een teksteditor zoals Kladblok.

    Open vervolgens Regedit en blader naar HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Enum\PCI\ Vouw de map uit met de waarde die u in een teksteditor hebt opgeslagen. Open in deze map Device Parameters\Interrupt Management\MessageSignaledInterruptProperties, dubbelklik op MSISupported en wijzig de waarde in 0

    Bewerken in het register opent de deur naar onbedoelde, significante configuratiefouten. Als u de verkeerde waarden wijzigt, kan uw computer destabiliseren. Maak een back-up van het register door op File > Export te klikken en het.reg-back-upbestand op te slaan in een map of externe harde schijf.

  8. Voeg meer RAM toe. Als het schijfgebruik hoog is omdat uw computer niet genoeg fysiek geheugen (RAM) heeft, is de beste oplossing om meer toe te voegen. RAM is een van de gemakkelijkste upgrades op elke pc en het is relatief goedkoop. Bovendien kan uw computer hierdoor efficiënter multitasken.
  9. Automatische Windows Updates uitschakelen. Een andere veelvoorkomende oorzaak van bronnen met een hoog schijfgebruik van Windows Updates vindt automatisch op willekeurige tijden plaats. Voorkom dat Windows willekeurig wordt bijgewerkt en u voorkomt dat de schijf het maximale uit zichzelf ha alt.

    Als u automatische Windows-updates uitschakelt, voer dan regelmatig handmatige updates uit. Dit proces zorgt ervoor dat u belangrijke beveiligingsupdates ontvangt die uw computer beschermen tegen virussen en malware.

  10. Scannen op malware. Als al het andere fa alt, bestaat de kans dat uw computer een virus of malware bevat. Het beste wat je op dit moment kunt doen, is ervoor zorgen dat je goede antivirussoftware hebt en een volledige systeemscan uitvoert. Een volledige scan kan lang duren, maar het vindt en verwijdert alle schadelijke software die op het systeem draait en het schijfgebruik verhoogt.

Aanbevolen: