MAC-adressen met opmaakvoorbeelden

Inhoudsopgave:

MAC-adressen met opmaakvoorbeelden
MAC-adressen met opmaakvoorbeelden
Anonim

Het Media Access Control (MAC)-adres is een binair getal dat wordt gebruikt om computernetwerkadapters te identificeren. Deze nummers (soms hardware-adressen of fysieke adressen genoemd) zijn tijdens het fabricageproces in de netwerkhardware ingebed of worden opgeslagen in de firmware en zijn ontworpen om niet te worden gewijzigd.

MAC-adressen worden om historische redenen ook wel Ethernet-adressen genoemd, maar meerdere typen netwerken gebruiken MAC-adressering, waaronder Ethernet, Wi-Fi en Bluetooth.

Image
Image

Het formaat van een MAC-adres

Traditionele MAC-adressen zijn 12-cijferige (6 bytes of 48 bits) hexadecimale getallen. Volgens afspraak worden deze adressen meestal geschreven in een van de volgende drie formaten, hoewel er variaties zijn:

  • MM:MM:MM:SS:SS:SS
  • MM-MM-MM-SS-SS-SS
  • MMM. MMM. SSS. SSS

De meest linkse zes cijfers (24 bits), een prefix genoemd, zijn gekoppeld aan de fabrikant van de adapter (M). Elke leverancier registreert en verkrijgt MAC-prefixen zoals toegewezen door de IEEE. Verkopers hebben vaak veel prefixnummers die bij hun producten horen. De voorvoegsels 00:13:10, 00:25:9C en 68:7F:74 (plus andere) behoren bijvoorbeeld tot Linksys (Cisco Systems).

De meest rechtse cijfers van een MAC-adres vertegenwoordigen een identificatienummer voor het specifieke apparaat (S). Van alle apparaten die zijn vervaardigd met hetzelfde leveranciersvoorvoegsel, krijgt elk een uniek 24-bits nummer. Hardware van verschillende leveranciers kan hetzelfde apparaatgedeelte van het adres delen.

64-bit MAC-adressen

Terwijl traditionele MAC-adressen 48 bits lang zijn, hebben enkele typen netwerken in plaats daarvan 64-bits adressen nodig. Zigbee draadloze huisautomatisering en andere soortgelijke netwerken op basis van IEEE 802.15.4 vereisen bijvoorbeeld dat 64-bits MAC-adressen op hun hardwareapparaten worden geconfigureerd.

TCP/IP-netwerken op basis van IPv6 implementeren ook een andere benadering voor het communiceren van MAC-adressen in vergelijking met reguliere IPv4. In plaats van 64-bits hardware-adressen, verta alt IPv6 automatisch een 48-bits MAC-adres naar een 64-bits adres door een vaste (hardgecodeerde) 16-bits waarde FFFE in te voegen tussen het leveranciersvoorvoegsel en de apparaat-ID. IPv6 roept deze nummers identifiers aan om ze te onderscheiden van echte 64-bit hardware-adressen.

Een 48-bits MAC-adres van 00:25:96:12:34:56 verschijnt bijvoorbeeld op een IPv6-netwerk in een van deze twee vormen:

  • 00:25:96:FF:FE:12:34:56
  • 0025:96FF:FE12:3456

MAC vs. IP-adresrelatie

TCP/IP-netwerken gebruiken zowel MAC-adressen als IP-adressen, maar voor verschillende doeleinden. Een MAC-adres blijft vast aan de hardware van het apparaat, terwijl het IP-adres voor datzelfde apparaat kan worden gewijzigd, afhankelijk van de TCP/IP-netwerkconfiguratie. Media Access Control werkt op Laag 2 van het OSI-model, terwijl Internet Protocol op Laag 3 werkt. Hierdoor kan MAC-adressering andere soorten netwerken dan TCP/IP ondersteunen.

IP-netwerken beheren de conversie tussen IP- en MAC-adressen met behulp van Address Resolution Protocol (ARP). Het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) vertrouwt op ARP om de unieke toewijzing van IP-adressen aan apparaten te beheren.

MAC-adres klonen

Sommige internetproviders koppelen elk van hun residentiële klantaccounts aan de MAC-adressen van de thuisnetwerkrouter of een ander gateway-apparaat. Het adres dat door de provider wordt gezien, verandert pas als de klant zijn gateway vervangt, bijvoorbeeld door een nieuwe router te installeren. Wanneer een gateway voor thuisgebruik wordt gewijzigd, ziet de internetprovider dat een ander MAC-adres wordt gerapporteerd en blokkeert dat netwerk om online te gaan.

Een kloonproces lost dit probleem op door de router (gateway) in staat te stellen het oude MAC-adres aan de provider te blijven rapporteren, ook al is het hardware-adres anders. Beheerders kunnen hun router configureren (ervan uitgaande dat deze deze functie ondersteunt, zoals velen doen) om de kloonoptie te gebruiken en het MAC-adres van de oude gateway in het configuratiescherm in te voeren. Als klonen niet beschikbaar is, moet de klant contact opnemen met de serviceprovider om zijn nieuwe gateway-apparaat te registreren.

Aanbevolen: