Hoe u het beste wifi-kanaal voor uw netwerk kiest

Inhoudsopgave:

Hoe u het beste wifi-kanaal voor uw netwerk kiest
Hoe u het beste wifi-kanaal voor uw netwerk kiest
Anonim

Wat te weten

  • Wi-Fi-verbindingen presteren vaak even goed op alle kanalen. Zo niet, test dan elk kanaal afzonderlijk en kies het kanaal dat het beste werkt.
  • Geavanceerd: gebruik een wifi-/netwerkanalysator om een lokaal gebied te testen op bestaande draadloze signalen en een kanaal te identificeren op basis van resultaten.
  • Om kanalen op een router te wijzigen, logt u in op het configuratiescherm van de router en zoekt u naar een Channel of Wireless Channel instelling.

Alle Wi-Fi-netwerkapparatuur communiceert via specifieke draadloze kanalen die zijn aangeduid met een nummer. Onder normale omstandigheden hoeft u zich geen zorgen te maken over deze instellingen, maar als u het wifi-kanaalnummer wilt wijzigen om interferentie te voorkomen, kunt u dit doen.

Het beste wifi-kanaalnummer kiezen

In veel omgevingen presteren wifi-verbindingen op elk kanaal even goed. Soms is de beste keuze om het netwerk zonder wijzigingen op de standaardinstellingen te laten staan. De prestaties en betrouwbaarheid van verbindingen verschillen echter per kanaal, afhankelijk van de bronnen van radio-interferentie en de frequenties. Geen enkel kanaalnummer is inherent het beste in vergelijking met de andere.

In de VS geven sommige mensen er bijvoorbeeld de voorkeur aan hun 2,4 GHz-netwerk in te stellen op het gebruik van de laagst mogelijke (1) of hoogst mogelijke kanalen (11) om middenfrequenties te vermijden, omdat sommige wifi-routers voor thuisgebruik standaard zijn naar het middelste kanaal 6. Als aangrenzende netwerken echter hetzelfde doen, ontstaan er interferentie- en verbindingsconflicten.

Image
Image

In extreme gevallen kan het nodig zijn om met je buren af te stemmen op de kanalen die elk gebruikt om wederzijdse interferentie te voorkomen.

Meer technisch ingestelde thuisbeheerders gebruiken netwerkanalysesoftware om een lokaal gebied te testen op bestaande draadloze signalen en een veilig kanaal te identificeren op basis van de resultaten. De WiFi Analyzer-app voor Android is een goed voorbeeld van zo'n applicatie. Het geeft de resultaten van signaalzwaaien weer in grafieken en beveelt met een druk op de knop de juiste kanaalinstellingen aan.

Minder technische mensen kunnen elk draadloos kanaal afzonderlijk testen en er een kiezen die het beste lijkt te werken. Vaak werken meerdere kanalen goed.

Omdat de effecten van signaalinterferentie in de loop van de tijd variëren, kan het beste kanaal op een dag later geen goede keuze blijken te zijn. Controleer uw omgeving regelmatig om te zien of de omstandigheden zodanig zijn veranderd dat een update van het wifi-kanaal zinvol is.

Er zijn 11 kanalen op de 2,4 GHz-band, waarbij kanaal 1 op een middenfrequentie werkt en kanaal 11 op een hogere frequentie. Populaire 5 GHz-kanalen zijn 36, 40, 44 en 48; elk kanaal is gescheiden door 5 MHz.

Image
Image

Wi-Fi-kanaalnummers wijzigen

Om kanalen op een draadloze thuisrouter te wijzigen, logt u in op de configuratieschermen van de router en zoekt u naar een instelling met de naam Channel of Wireless Channel. De meeste routerschermen bieden een vervolgkeuzelijst met ondersteunde kanaalnummers.

Andere apparaten op een lokaal netwerk detecteren automatisch hun kanaalnummers en passen ze aan zodat ze overeenkomen met de router of het draadloze toegangspunt, zonder dat er actie nodig is. Als bepaalde apparaten echter geen verbinding kunnen maken nadat u het kanaal van de router hebt gewijzigd, gaat u naar het hulpprogramma voor softwareconfiguratie voor elk van die apparaten en brengt u daar overeenkomende kanaalnummers aan. Dezelfde configuratieschermen kunnen op elk moment worden gecontroleerd om de gebruikte nummers te verifiëren.

2.4 GHz Wi-Fi-kanaalnummers

Wi-Fi-apparatuur in de VS en Noord-Amerika beschikt over 11 kanalen op de 2,4 GHz-band:

  • Kanaal 1 werkt op een middenfrequentie van 2,412 GHz.
  • Kanaal 11 werkt op 2,462 GHz.
  • Andere kanalen werken op tussenliggende frequenties, gelijkmatig verdeeld met intervallen van 5 MHz (0,005 GHz).
  • Wi-Fi-apparatuur in Europa en andere delen van de wereld ondersteunt ook kanalen 12 en 13 die werken op de volgende hogere frequentieniveaus van respectievelijk 2,467 GHz en 2,472 GHz.

In bepaalde landen gelden enkele aanvullende beperkingen en vergoedingen. 2,4 GHz Wi-Fi ondersteunt bijvoorbeeld technisch 14 kanalen, hoewel kanaal 14 alleen beschikbaar is voor oude 802.11b-apparatuur in Japan.

Omdat elk 2,4 GHz wifi-kanaal een signaalband van ongeveer 22 MHz nodig heeft, overlappen de radiofrequenties van aangrenzende kanalen elkaar aanzienlijk.

5 GHz Wi-Fi-kanaalnummers

De 5 GHz-band biedt meer kanalen dan 2,4 GHz wifi. Om problemen met overlappende frequenties te voorkomen, beperkt 5 GHz-apparatuur de beschikbare kanalen tot bepaalde nummers binnen een groter bereik. Deze aanpak is vergelijkbaar met hoe AM- en FM-radiostations binnen een lokaal gebied van elkaar gescheiden blijven op de banden.

Image
Image

Populaire draadloze 5 GHz-kanalen in veel landen zijn bijvoorbeeld 36, 40, 44 en 48, terwijl andere nummers daartussen niet worden ondersteund. Kanaal 36 werkt op 5,180 GHz, waarbij elk kanaal 5 MHz verschoven is, zodat kanaal 40 werkt met 5,200 GHz (20 MHz verschuiving), enzovoort. Het kanaal met de hoogste frequentie (165) werkt op 5,825 GHz. Apparatuur in Japan ondersteunt een andere set Wi-Fi-kanalen die werken op lagere frequenties (4,915 tot 5,055 GHz) dan de rest van de wereld.

Redenen om wifi-kanaalnummers te wijzigen

Veel thuisnetwerken in de VS gebruiken routers die standaard op kanaal 6 op de 2,4 GHz-band draaien. Naburige Wi-Fi-thuisnetwerken die over hetzelfde kanaal lopen, genereren radio-interferentie die de netwerkprestaties kan vertragen. Door een netwerk opnieuw te configureren om op een ander draadloos kanaal te draaien, worden deze verstoringen tot een minimum beperkt.

Sommige wifi-apparatuur, met name oudere apparaten, ondersteunen mogelijk geen automatische kanaalwisseling. Die apparaten kunnen geen verbinding maken met het netwerk tenzij hun standaardkanaal overeenkomt met de configuratie van het lokale netwerk.

Aanbevolen: