Hoe u het juiste beeldscherm en grafische afbeeldingen kiest voor uw volgende laptop

Inhoudsopgave:

Hoe u het juiste beeldscherm en grafische afbeeldingen kiest voor uw volgende laptop
Hoe u het juiste beeldscherm en grafische afbeeldingen kiest voor uw volgende laptop
Anonim

Bij het kiezen van een nieuwe laptop is het van cruciaal belang om de grafische en weergavemogelijkheden te evalueren. Er zijn vier aspecten waarmee u rekening moet houden: schermgrootte, resolutie, schermtype en grafische processor. We bekijken elk gebied om u te helpen uw opties en behoeften te evalueren.

Voor de meeste mensen zijn de schermgrootte en resolutie waarschijnlijk het belangrijkst. Gamers en degenen die high-definition video of andere grafisch-intensieve mogelijkheden nodig hebben, zullen meer om de grafische processor geven.

Schermgrootte

Laptopschermen hebben verschillende formaten. Grotere schermen bieden een beter afleesbare werkruimte en werken goed als desktopvervangers. Ultraportables hebben meestal kleinere schermen, waardoor ze kleiner en beter draagbaar zijn. Bijna alle laptops bieden een scherm met een brede aspectverhouding voor een meer filmische weergave of om de grootte van het scherm in de diepte te verkleinen voor een algeheel kleiner formaat.

Image
Image

Alle schermformaten worden gegeven in een diagonale maat: de afstand van de onderste schermhoek tot de tegenoverliggende bovenhoek. Dit is meestal het daadwerkelijke zichtbare weergavegebied. Deze grafiek toont de gemiddelde schermformaten voor verschillende laptopstijlen:

Laptopstijl Schermgrootte
Ultradraagbaar 13.3" of minder
Dun en licht 14" tot 16"
Desktopvervanging 17" tot 19"
Koffers 20" en hoger

Resolutie

Schermresolutie is het aantal pixels op het scherm dat wordt weergegeven als het getal over het scherm door het getal onderaan het scherm. Laptopschermen zien er het beste uit wanneer afbeeldingen met deze resolutie worden uitgevoerd. Hoewel het mogelijk is om met een lagere resolutie te werken, creëert dit een geëxtrapoleerde weergave. Een geëxtrapoleerde weergave vermindert de helderheid van het beeld omdat de computer meerdere pixels gebruikt om weer te geven hoe een enkele pixel er normaal uitziet.

Image
Image

Hogere resoluties zorgen voor meer beelddetails en meer werkruimte op het scherm. Het nadeel van schermen met een hoge resolutie is dat lettertypen vaak klein en moeilijk te lezen zijn zonder schaling van lettertypen. Dit kan een nadeel zijn voor slechtzienden.

Hoewel u de lettergrootte in het besturingssysteem kunt wijzigen, kan dit in sommige programma's onbedoelde resultaten hebben. Windows heeft dit probleem met name met de nieuwste beeldschermen met hoge resolutie en toepassingen in desktopmodus.

Deze grafiek toont de verschillende video-acroniemen die verwijzen naar resoluties:

Grafisch type Schermresolutie
WXGA 1366x768 of 1280x800
SXGA 1280x1024
SXGA+ 1400x1050
WXGA+ 1440x900
WSXGA+ 1600x900 of 1680x1050
UXGA 1600x1200
WUXGA 1920x1080 of 1920x1200
WQHD 2560x1440
WQXGA 2560x1600
WQXGA+ 2880x1800
WQSXGA+ 3800x1800
UHD 3840x2160 of 4096x2160

Schermtype

De schermgrootte en resolutie zijn de belangrijkste kenmerken die fabrikanten noemen. Toch maakt het schermtype ook een verschil in prestaties. Het schermtype verwijst naar het LCD-paneel en de coating over het scherm.

TN en IPS

Er zijn twee basistechnologieën die worden gebruikt in LCD-panelen voor laptops: TN en IPS. TN-panelen komen het meest voor, omdat deze het minst duur zijn en over het algemeen snellere verversingssnelheden bieden. TN-panelen hebben enkele nadelen, waaronder smalle kijkhoeken en kleuren. TN-panelen bieden minder algemene kleuren, maar dit is meestal alleen van belang voor grafische ontwerpers.

Kleur verwijst naar het kleurengamma, het aantal kleuren dat het scherm kan weergeven.

Image
Image

IPS biedt hogere kleur- en kijkhoeken. Deze schermen zijn echter meestal duurder, hebben langzamere verversingsfrequenties en zijn niet zo geschikt voor gaming of snelle video.

IGZO

IGZO is een nieuwe chemische samenstelling voor het bouwen van displays die het traditionele silicasubstraat vervangt. De technologie zorgt voor dunnere beeldschermen met een lager stroomverbruik. IGZO zal uiteindelijk een groot voordeel zijn voor draagbare computers, vooral als een manier om het extra stroomverbruik te bestrijden dat wordt geleverd met schermen met een hogere resolutie.

OLED

OLED is een andere technologie die op sommige laptops verschijnt. Het wordt al geruime tijd gebruikt voor geavanceerde mobiele apparaten zoals smartphones. Het belangrijkste verschil tussen OLED- en LCD-technologieën is dat OLED geen achtergrondverlichting nodig heeft. In plaats daarvan genereren pixels licht van het scherm, waardoor deze schermen betere algehele contrastverhoudingen en kleur krijgen.

Touchscreens

Touchscreens worden een belangrijk kenmerk van veel Windows-laptops. Deze technologie vervangt het trackpad voor het navigeren door het besturingssysteem. Touchscreens verhogen over het algemeen de kosten van een laptop en verbruiken meer stroom, wat betekent dat deze laptops minder gebruiksduur op batterijen hebben dan een laptop zonder touchscreen.

Sommige touchscreen-laptops worden geleverd met een scherm dat kan worden opgevouwen of rondgedraaid, wat een tabletachtige ervaring biedt. Deze worden vaak converteerbare of hybride laptops genoemd. Intel's marketing verwijst naar dergelijke machines als 2-in-1-ontwerpen. Het belangrijkste om te overwegen bij dit soort laptops is het gebruiksgemak in tabletmodus, gebaseerd op schermgrootte. Vaak werken de kleinste schermen, zoals 11-inch schermen, het beste voor deze ontwerpen, maar sommige bedrijven bieden ze tot 15 inch aan, waardoor het apparaat moeilijker vast te houden en te gebruiken is.

Coatings

De meeste consumentenlaptops hebben de neiging om glanzende coatings op LCD-panelen te gebruiken, waardoor de kijker meer kleur en helderheid krijgt. Het nadeel is dat deze schermen moeilijk te gebruiken zijn bij bepaalde soorten verlichting, zoals buitenverlichting, zonder veel verblinding te veroorzaken. Deze zien er geweldig uit in thuisomgevingen waar het gemakkelijker is om schittering onder controle te houden. De meeste beeldschermen met een touchscreen gebruiken een vorm van glanzende coating.

coatings van gehard glas zijn beter in het bestrijden van vingerafdrukken en zijn gemakkelijker schoon te maken.

Hoewel de meeste consumentenlaptops glanzende coatings hebben, hebben laptops in bedrijfsstijl over het algemeen een antireflectiecoating of matte coatings. Deze coatings verminderen de hoeveelheid extern licht dat op het scherm weerkaatst, waardoor deze laptops beter geschikt zijn voor kantoorverlichting of buitenshuis. Het nadeel is dat het contrast en de helderheid op deze schermen vaak gedempt zijn.

Grafische processor

In het verleden waren grafische processors niet echt een probleem voor consumentenlaptops. De meeste gebruikers deden grafisch niet veel waarvoor 3D-graphics of versnelde video nodig waren. Dit is veranderd naarmate meer mensen hun laptop als hun primaire computer gebruiken.

Recente verbeteringen in geïntegreerde graphics hebben het minder nodig gemaakt om een speciale grafische processor te hebben, maar deze kunnen nog steeds nuttig zijn. Een speciale grafische processor is handig voor 3D-graphics (gaming of multimedia) of voor het versnellen van niet-gamingtoepassingen, zoals Photoshop. Geïntegreerde graphics bieden ook verbeterde prestaties, zoals de Intel HD Graphics, die Quick Sync Video ondersteunt voor versnelde mediacodering.

De twee belangrijkste leveranciers van dedicated grafische processors voor laptops zijn AMD (voorheen ATI) en NVIDIA.

Als je een gaming-laptop wilt kopen, moet deze minimaal 1 GB toegewezen grafisch geheugen hebben, maar bij voorkeur meer.

AMD en NVIDIA hebben technologieën waarmee bepaalde grafische processors in paren kunnen worden uitgevoerd voor extra prestaties. De technologie van AMD wordt CrossFire genoemd en die van NVIDIA is SLI. Hoewel de prestaties worden verbeterd, wordt de levensduur van de batterij voor dergelijke laptops verkort vanwege het extra stroomverbruik.

Aanbevolen: