Motherboard Fan Connectors: wat ze zijn en hoe ze werken

Inhoudsopgave:

Motherboard Fan Connectors: wat ze zijn en hoe ze werken
Motherboard Fan Connectors: wat ze zijn en hoe ze werken
Anonim

Moederbordventilatoraansluitingen bieden fans de kleine hoeveelheden stroom die ze nodig hebben om te blijven draaien en bieden in sommige gevallen de gebruiker controle over de ventilatorsnelheid. Hier is alles wat u moet weten over connectoren voor moederbordventilatoren.

Wat is een moederbordventilatorconnector?

Image
Image

Een moederbordventilatorconnector is een kleine drie- of vierpins connector op het moederbord. De ventilator heeft één set kabels (samen gebundeld) die wordt aangesloten op de connector op het moederbord.

De connector van de moederbordventilator is een Molex KK-connector. Het maakt deel uit van een familie van computervoedingsaansluitingen die zijn ontwikkeld door de Molex Connector Company, die ook andere interne computervoedingsaansluitingen heeft gemaakt, zoals de grotere 4-pins Molex die wordt gebruikt door oudere harde stuurprogramma's en de voedingsaansluiting van het moederbord.

Tegenwoordig wordt de naam Molex nog maar zelden gebruikt. Moederbordhandleidingen gebruiken vaker de termen "SYSFAN" en "CPUFAN" bij het verwijzen naar deze connectoren. SYSFAN en CPUFAN zijn technisch gezien dezelfde connector, maar SYSFAN wordt gebruikt om pc-behuizingsventilatoren aan te sluiten, terwijl CPUFAN wordt gebruikt voor de ventilator die is aangesloten op het CPU-koellichaam. Maak je geen zorgen als je deze verbindingen nog nooit eerder hebt gebruikt. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en bijna onmogelijk om verkeerd aan te sluiten. De moeilijkste tijd die je zou kunnen hebben, is om je handen en vingers in het gebied te krijgen waar je moet zijn.

Hoe werkt een moederbordventilatorconnector?

Power delivery is de taak van een moederbordventilatorconnector.

Een driepolige moederbordventilatorconnector heeft meestal zwarte, rode en gele draden aan de kant van de pc-ventilator, maar die kleuren kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant en soms zelfs het model. De zwarte draad is de aarde, de rode draad draagt de stroom en de gele draad geeft de huidige snelheid van de ventilator terug aan de pc.

Een vierpins moederbordventilatorconnector maakt een functie mogelijk die Pulse Width Modulation (PWM) wordt genoemd. PWM kan extreem snel aan en uit schakelen. Hierdoor kan de ventilatorsnelheid worden geregeld.

Als een ventilator is ingesteld om op 50 procent van zijn maximale snelheid te draaien, zal PWM het vermogen zodanig schakelen dat de ventilator slechts de helft van de tijd stroom krijgt. Dit gebeurt te snel om waar te nemen, dus het lijkt alsof de ventilator constant 50 procent van zijn normale maximale snelheid draait.

De connector van de moederbordventilator bevat ook een plastic geleider die naast de pinnen uit de connector steekt. Dit past in een inkeping op de connector van de pc-ventilator. De gids zorgt ervoor dat u de connector niet kunt omdraaien.

Hoe sluit ik fans aan op mijn moederbord?

Een typische moederbordventilatorconnector is een drie- of vierpins connector die is bevestigd aan het uiteinde van de draad van een pc-ventilator. Deze is bevestigd aan de drie- of vierpins ventilatorkop op het moederbord.

Er is geen andere truc dan de inkeping op de connector uit te lijnen met de geleider op de kop. Lijn beide zijden uit, druk de connector voorzichtig in de kop en onderzoek vervolgens de verbinding om er zeker van te zijn dat deze veilig lijkt.

Bij een veilige verbinding moet het uiteinde van de ventilatorconnector gelijk liggen met de moederbordheader. Het mag niet los lijken of aanvoelen. De connector heeft geen vergrendeling om hem veilig te houden, dus de connector van de moederbordventilator is eenvoudig te verwijderen door hem recht naar buiten te trekken.

Bottom Line

Dit hangt af van het moederbord in uw computer. De meeste moederborden hebben ten minste twee connectoren. Eén wordt gebruikt voor de processor, terwijl de tweede wordt gebruikt voor een casefan. High-end moederborden kunnen zes fans of meer ondersteunen.

Kan ik een 3-pins ventilator aansluiten op een 4-pins?

Ja, dat kan.

Hiermee wordt echter PWM-ondersteuning (Pulse Width Modulation) uitgeschakeld. Dat betekent dat je de snelheid van de ventilator niet via PWM kunt regelen. Het maakt niet uit of de moederbord-header of ventilatorconnector de vierde pin mist. PWM werkt niet als het op een van beide ontbreekt.

Image
Image

Je kunt misschien nog steeds de snelheid van de ventilator regelen. Moederborden bevatten vaak de mogelijkheid om de ventilatorsnelheid te regelen door de spanning die naar de ventilator wordt gestuurd te wijzigen. Hiervoor is de vierde pin niet nodig. Uw moederbordhandleiding kan u vertellen welke ventilatorbesturingsmodi worden ondersteund.

PWM is de voorkeursmethode voor ventilatorregeling. Een typische pc-ventilator heeft een minimaal vereiste spanning die moet worden geleverd om de ventilator überhaupt te laten draaien. Dit leidt tot een limiet op de minimaal mogelijke ventilatorsnelheid. PWM kan zonder problemen zeer lage ventilatorsnelheden ondersteunen, wat op zijn beurt ruis kan verminderen.

Conclusie

Een connector voor een moederbordventilator doet precies wat hij belooft: hij verbindt de ventilator met het moederbord. De eenvoud is verfrissend naast complexere connectoren zoals GPU-stroomconnectoren. Ook de connector is decennialang ongewijzigd gebleven, dus een oude fan zou graag met een nieuw moederbord moeten werken (en vice versa).

FAQ

    Hoe kun je controleren welk moederbord je hebt?

    Als u Windows 10 gebruikt, is de eenvoudigste manier om de opdrachtprompt te openen en wmic baseboard get product, Manufacturer in te typen en op Enter te drukkenHet model en de fabrikant van uw moederbord verschijnen op het scherm. Je kunt ook controleren welk moederbord je hebt in de app Systeeminformatie. Open het en zoek naar Baseboard Fabrikant en Baseboard Product.

    Hoe kunt u het BIOS van uw moederbord updaten?

    Eerst moet je uitzoeken welk moederbord je hebt. Ga vervolgens naar de website van de fabrikant om de nieuwste versie van BIOS te downloaden. Als u het vanuit Windows bijwerkt, is het proces vrij eenvoudig. Voer gewoon het gedownloade bestand uit en selecteer Bijwerken. Start uw pc opnieuw op wanneer de installatie is voltooid. Als u de update vanaf een flashstation installeert, of als u een ander systeem dan Windows gebruikt, is het proces wat ingewikkelder. Bekijk de Lifewire-handleiding voor het upgraden van BIOS voor meer informatie.

    Hoe kies je het juiste moederbord voor je computer?

    Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van een nieuw moederbord voor je computer. U moet er een kiezen die dezelfde socket ondersteunt als de CPU die u wilt gebruiken. Het moet fysiek in de behuizing van de pc passen. En je moet ervoor zorgen dat het de hoeveelheid poorten, RAM en connectiviteitsopties heeft die je nodig hebt. Bekijk Lifewire's gids voor het kiezen van een moederbord voor meer gedetailleerde informatie.

Aanbevolen: