De elementen en principes van grafisch ontwerp

Inhoudsopgave:

De elementen en principes van grafisch ontwerp
De elementen en principes van grafisch ontwerp
Anonim

Grafisch ontwerp is de kunst en wetenschap van het combineren van tekst en afbeeldingen om een effectieve boodschap over te brengen in het ontwerp van websites, logo's, afbeeldingen, brochures, nieuwsbrieven, posters, borden en andere vormen van visuele communicatie. Ontwerpers bereiken hun doelen door de elementen en principes van grafisch ontwerp te combineren. Sommige concepten, zoals contrast, zijn zowel elementen als principes: het eerste als visueel kenmerk; en de laatste, als de techniek waarmee het wordt gebruikt.

Bottom Line

Naast de voor de hand liggende zoals afbeeldingen en type, omvatten grafische ontwerpelementen lijnen, vormen, textuur, waarde, grootte en kleur. Grafisch ontwerpers voor print en webpagina's gebruiken sommige of al deze elementen om effectieve ontwerpen te genereren. Het doel is meestal om de aandacht van de kijkers te trekken en soms om ze te motiveren om een specifieke actie te ondernemen.

Lijnen in grafisch ontwerp

Lijnen zijn de meest elementaire van de ontwerpelementen. Lijnen kunnen recht, gebogen, dik, dun, solide of niet solide zijn. Ze worden gebruikt om twee punten met elkaar te verbinden, delen van een ontwerp te scheiden en het oog van de gebruiker scherp te stellen. Hun kwaliteiten creëren emotie, beweging, organisatie en meer. Een gekartelde lijn brengt bijvoorbeeld emotie over; een lijn die eindigt in een pijl dwingt het oog van de kijker om in een bepaalde richting te kijken. Een lijn die meandert tussen verschillende elementen leidt de kijker van het ene element naar het volgende en verder door de pagina.

Bottom Line

De geometrische basisvormen zijn vierkanten, cirkels en driehoeken. Ze vormen dozen of randen op een dessin of vaste vormen voor decoratieve doeleinden. Pictogrammen, symbolen en dingbats worden ook als vormen beschouwd en ze voegen interesse en duidelijkheid toe.

Textuur in grafisch ontwerp

Bepaalde grafische technieken, zoals het gebruik van ritme en schaduw, creëren textuur - het visuele "gevoel" van een element. Textuur kan dienen als achtergrond, het algehele uiterlijk verbeteren en karakter toevoegen aan andere elementen, zoals tekst en afbeeldingen.

Image
Image

Bottom Line

Kleur trekt de aandacht en brengt emotie en stemming over. Rood staat bijvoorbeeld voor kracht, woede of passie. Blauw roept vrede, professionaliteit of veiligheid op.

Waarde in grafisch ontwerp

Waarde is een maat voor duisternis en lichtheid in een element of ontwerp. Waarde creëert contrast en nadruk. Een licht object tegen een donkere achtergrond trekt bijvoorbeeld de aandacht van de kijker.

Image
Image

Bottom Line

De grootte van een element in grafisch ontwerp geeft over het algemeen het belang ervan aan. De belangrijkste informatie is meestal de grootste op de pagina en trekt als eerste de aandacht van de kijker.

Balans in grafisch ontwerp

De meeste goede grafische ontwerpen bereiken een visuele balans door symmetrische, asymmetrische of radiale symmetrie rond een visueel centrum te gebruiken.

  • In symmetrische balans zijn beide zijden van een paginalay-out hetzelfde in gewicht, vorm, lijnen en andere elementen.
  • Asymmetrische balans treedt op wanneer de twee zijden van een website niet hetzelfde zijn, maar wel vergelijkbare elementen hebben.
  • Radial symmetrie plaatst elementen in een cirkelvormig patroon. Hoewel het populair is in printlay-outs, wordt radiale symmetrie niet veel gezien op websites omdat de cirkelvormige plaatsingen moeilijk te bereiken zijn.

Af en toe maakt een grafisch ontwerper opzettelijk een onevenwichtig ontwerp, meestal om de aandacht op een enkel element te vestigen. Net als op andere gebieden moet je bij ontwerpen de regels kennen voordat je ze effectief kunt overtreden, maar onevenwichtige ontwerpen kunnen werken.

Bottom Line

Uitlijning verwijst naar het uitlijnen van de elementen van een ontwerp langs de boven-, onder-, midden- of zijkanten van de elementen. De uitgelijnde elementen hoeven niet van hetzelfde type te zijn. Ze worden vaak uitgelijnd langs de linkerrand van de lay-out. Foto's van verschillende formaten verschijnen als een eenheid wanneer ze aan de boven- of onderkant zijn uitgelijnd.

Herhaling in grafisch ontwerp

Herhaling dupliceert de kenmerken van vergelijkbare elementen om bij te dragen aan consistentie in het ontwerp. Herhaling kan ook ritme creëren in een ontwerp. Een reeks aandachtspunten met opsommingstekens in dezelfde kleur, type en grootte verschijnen als een complete eenheid.

Image
Image

Bottom Line

Proximity onderhoudt een relatie tussen items die bij elkaar horen. De elementen hoeven niet dicht bij elkaar te worden geplaatst, maar ze moeten visueel met elkaar verbonden zijn.

Contrast in grafisch ontwerp

Contrast ontstaat bij het naast elkaar plaatsen van tegengestelde elementen: groot versus klein of donker versus licht bijvoorbeeld. Contrast kan belangrijke elementen van een ontwerp benadrukken. Contrast wordt gemakkelijk bereikt met kleur, maar het kan ook voorkomen bij textuur, tekst en grafische elementen.

Ruimte in grafisch ontwerp

Space is het deel van een ontwerp dat leeg is gelaten. Negatieve ruimte is bewust in het ontwerp geplaatst. De marges en goten tussen andere elementen worden passieve ruimte genoemd. Ruimte in een ontwerp legt de nadruk op een gebied omdat het oog wordt aangetrokken door het deel van het ontwerp dat niet leeg is. Effectief grafisch ontwerp houdt rekening met zowel positieve als negatieve ruimte.

Aanbevolen: