Hoe het rastersysteem te gebruiken in grafisch ontwerp

Inhoudsopgave:

Hoe het rastersysteem te gebruiken in grafisch ontwerp
Hoe het rastersysteem te gebruiken in grafisch ontwerp
Anonim

Het rastersysteem dat in het grafische ontwerpproces wordt gebruikt, is een manier om inhoud op een pagina te ordenen. Het gebruikt elke combinatie van marges, hulplijnen, rijen en kolommen om een uniforme opstelling te vormen. Het is het duidelijkst in kranten- en tijdschriftlay-outs met kolommen met tekst en afbeeldingen, hoewel ontwerpers het ook in veel andere projecten gebruiken. Als je leert hoe je het raster kunt herkennen, zul je het overal opmerken in advertenties, websites, verpakkingen en meer.

Rasters gebruiken in je ontwerpen

Een rastersysteem kan een enkel raster zijn of een verzameling rasters. Sommige zijn standaard voor de industrie; andere zijn vrije vorm en aan de ontwerper. In een afgewerkt product is het raster onzichtbaar, maar het volgen ervan helpt om effectieve, esthetisch aantrekkelijke print- en weblay-outs te creëren.

Image
Image

Bij het ontwerpen van de achterkant van een ansichtkaart gebruikt u bijvoorbeeld het standaardraster van het U. S. Post Office. Een gedeelte van de rechterkant is bestemd voor het adres en de stempel moet rechtsboven in deze ruimte staan. U moet aan de onderkant witruimte achterlaten waar de USPS hun streepjescodesysteem zal plaatsen. Hierdoor blijft er aan de linkerkant een klein gedeelte over voor uw ontwerp en tekst.

Image
Image

Websites en brochures volgen meestal een paar standaard rastersystemen die de basis vormen voor sjablonen. Een van de meest populaire voor beide projecten is de kop- en driekolomslay-out. Het is heel bekend bij de kijker en kan een gemakkelijke manier zijn om een vliegende start te maken met uw ontwerp.

Image
Image

Bij het ontwerpen van websites of printmateriaal van meerdere pagina's, overweeg dan om een verzameling rasters aan te houden om mee te werken. Elk raster in een bepaald ontwerp moet gerelateerd zijn, maar ze kunnen verschillend zijn. Hierdoor kunt u de informatie voor één pagina aanpassen in een meer geschikte lay-out zonder afbreuk te doen aan de consistente look en feel die een geweldig ontwerp vereist.

Soorten rasters

Rasterlay-outs zijn net zo gevarieerd als de publicaties, sites en items waarop ze betrekking hebben. Veelgebruikte typen zijn onder meer twee-, drie- en vierkolomsrasters van gelijke grootte met een kop aan de bovenkant, evenals paginagrote rasters met vierkanten.

Van deze bouwstenen creëren de variaties van kolombreedtes, randen, paginaformaten en andere functies unieke paginaontwerpen. Wanneer u een project start of zelfs maar oefent, probeer dan een rastersysteem te gebruiken om de elementen van uw ontwerp op de pagina te positioneren.

Image
Image

De meeste grafische ontwerp-apps en -programma's bieden de mogelijkheid om rasteroverlays te gebruiken als richtlijnen voor het plaatsen van inhoud.

Breaking Out of the Grid

Zodra het raster tot stand is gebracht, is het aan de ontwerper om te bepalen wanneer en hoe eruit te breken. Dit betekent niet het negeren van het raster; in plaats daarvan kunnen elementen van kolom naar kolom overgaan, zich uitstrekken tot het einde van de pagina of zich uitbreiden naar aangrenzende pagina's.

Het kan zelfs leiden tot interessante pagina-ontwerpen door met een raster te beginnen en er vervolgens uit te breken. Dit is een gebruikelijke benadering bij het ontwerpen van moderne tijdschriften.

Aanbevolen: