Wat is een codec en waarom heb ik deze nodig?

Inhoudsopgave:

Wat is een codec en waarom heb ik deze nodig?
Wat is een codec en waarom heb ik deze nodig?
Anonim

Een codec (de term is een mashup van de woorden coderen en decoderen) is een computerprogramma dat compressie gebruikt om een groot filmbestand te verkleinen of om te zetten tussen analoog en digitaal geluid. Mogelijk zie je het woord dat wordt gebruikt als het over audiocodecs of videocodecs gaat.

Image
Image

Bottom Line

Video- en muziekbestanden zijn enorm, wat betekent dat ze meestal moeilijk over te zetten zijn via internet. Om downloads te versnellen, coderen of verkleinen algoritmen een signaal voor verzending en decoderen het vervolgens om het te bekijken of te bewerken. Zonder codecs zou het downloaden van video en audio drie tot vijf keer zo lang duren als nu.

Hoeveel codecs heb ik nodig?

Er zijn honderden codecs in gebruik; je hebt combinaties nodig die specifiek je bestanden afspelen.

Verschillende codecs zijn gespecialiseerd voor audio- en videocompressie, voor het streamen van media via internet, spraak, videoconferenties, het afspelen van MP3's en schermopname. Als je een regelmatige downloader bent, heb je waarschijnlijk 10 tot 12 codecs nodig om alle verschillende soorten muziek en films die je hebt af te spelen.

Sommige mensen die hun bestanden op internet delen, kiezen ervoor om obscure codecs te gebruiken om hun bestanden te verkleinen.

Gemeenschappelijke codecs

Sommige veelgebruikte codecs zijn MP3, WMA, RealVideo, RealAudio, DivX en XviD, maar er zijn er nog veel meer.

AVI is een veelgebruikte bestandsextensie die je bij veel videobestanden ziet, maar het is op zich geen codec. In plaats daarvan is het een containerformaat dat door veel verschillende codecs kan worden gebruikt. Honderden codecs zijn compatibel met AVI-inhoud.

Hoe weet ik welke codec ik moet downloaden en installeren?

Omdat er zoveel codec-keuzes zijn, zijn codec-pakketten een handige optie. Codec-pakketten zijn verzamelingen codecs die zijn verzameld in afzonderlijke bestanden. Er is discussie over de vraag of het nodig is om een grote groep codec-bestanden te hebben, maar het is zeker de gemakkelijkste en minst frustrerende optie voor nieuwe downloaders.

Dit zijn de codec-packs die je waarschijnlijk nodig hebt:

  • CCCP (Combined Community Codec Pack) is een van de meest uitgebreide codec-pakketten die u kunt downloaden. CCCP is samengesteld door gebruikers die graag online films delen en bekijken, en de codecs die het bevat zijn ontworpen voor 99 procent van de videoformaten die je ervaart als peer-to-peer downloader. Overweeg CCCP als u denkt dat uw computer bijgewerkte codecs nodig heeft.
  • X Codec Pack is een gestroomlijnde, alles-in-één, spyware- en adware-vrije codec-verzameling die niet enorm groot is, dus dat doet het niet. duurt niet lang om te downloaden. X Codec Pack is een van de meest complete assemblages van codecs die nodig zijn om alle belangrijke audio- en videoformaten af te spelen.
  • K-Lite Codec Pack is goed getest en zit boordevol goodies. Hiermee kun je alle populaire filmformaten afspelen. K-Lite is er in vier smaken: Basic, Standard, Full en Mega. Als je alleen DivX- en XviD-formaten hoeft te spelen, doet Basic het prima. Het standaardpakket is het populairst. Het heeft alles wat een gemiddelde gebruiker nodig heeft om de meest voorkomende bestandsformaten af te spelen. Volledig pakket, ontworpen voor ervaren gebruikers, heeft naast ondersteuning voor codering nog meer codecs.
  • K-Lite Mega Codec Pack is een uitgebreide bundel. Het heeft alles behalve een gootsteen. Mega bevat zelfs Media Player Classic.

Als u Windows Media Player gebruikt, probeert het u vaak de viercijferige code van de specifieke codec die het nodig heeft te communiceren. Noteer deze code en ga vervolgens naar FOURCC om de ontbrekende codec te verkrijgen. De voorbeeldpagina van FOURCC biedt een aantal veelgestelde vragen als je meer informatie nodig hebt over wat daar wordt aangeboden.

Een andere optie voor het verkrijgen van codecs is het downloaden van mediaspelers die deze bevatten. Soms installeert een video- of audiospeler belangrijke en veelvoorkomende codecs wanneer u de toepassing voor het eerst installeert. VLC is een geweldige gratis mediaspeler die allerlei soorten bestandstypen kan afspelen.

FAQ

    Wat is een videocodec?

    Een videocodec is een stukje software dat digitale video comprimeert en decomprimeert. De codec neemt ongecomprimeerde video op en converteert deze naar een gecomprimeerd formaat, zodat het minder ruimte in beslag neemt op uw harde schijf. Videocodecs hebben meestal vier tekens, zoals MPEG, DivX en HEVC.

    Wat is een audiocodec?

    Een audiocodec is een apparaat of programma dat gegevens comprimeert zodat het kan worden verzonden en vervolgens de ontvangen gegevens decomprimeert. Audiocodec-indelingen zijn onder meer FLAC, WAV, ALAC en Ogg Vorbis.

    Wat is de Xvid-codec?

    De Xvid-codec comprimeert en decomprimeert XVID-bestanden. XVID-bestanden comprimeren en decomprimeren video naar de MPEG-4 ASP-compressiestandaard, waardoor schijfruimte wordt bespaard en de bestandsoverdracht sneller verloopt.

Aanbevolen: