De allerbeste nieuwe functies in iOS 15

Inhoudsopgave:

De allerbeste nieuwe functies in iOS 15
De allerbeste nieuwe functies in iOS 15
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple heeft deze week de nieuwe functies van iOS 15 aangekondigd op zijn ontwikkelaarsconferentie.
  • De bèta is beschikbaar voor ontwikkelaars en de definitieve release zal in de herfst zijn.
  • Quick Notes is misschien wel het beste ooit.
Image
Image

Op het eerste gezicht lijkt iOS 15 misschien een voetgangersupdate, maar dat is hetzelfde als zeggen dat een brownie niet lekker is alleen omdat er geen 20 kersen en een stapel room bovenop zijn.

iOS 15 en iPadOS 15 (hierna alleen iOS 15 genoemd) krijgen een aantal geweldige nieuwe functies. We zullen niet proberen alles te bespreken, maar we zullen kijken naar de wijzigingen die de meeste impact zullen hebben op jou, de gebruiker.

"Het is waar dat iOS 15 geen flitsende nieuwe functies heeft die het internet en de wereld in rep en roer zullen brengen", vertelde cyberbeveiligingsanalist Eric Florence via e-mail aan Lifewire. "Op dit moment heeft Apple al jaren geen baanbrekend nieuw iOS uitgebracht en het is onwaarschijnlijk dat ze dat binnenkort zullen doen. Toch is er veel om dankbaar en enthousiast over te zijn met iOS 15."

FaceTime

Dit is meer een inhaalslag voor de videochatsoftware van Apple, die is achtergebleven bij Zoom en andere concurrenten. U kunt nu bijvoorbeeld een link naar een FaceTime-oproep genereren en deze met iedereen delen. Mensen die geen Apple-apparaten hebben, kunnen dan meedoen op internet, net als Zoom.

In feite is dit misschien wel de belangrijkste verandering in FaceTime in jaren, omdat je nu kleine borrels, vergaderingen, yogalessen, enz. kunt organiseren zonder het privacy gedoe van Zoom.

Image
Image

De chicste FaceTime-functies zijn degene die we op de lange termijn het minst waarschijnlijk zullen gebruiken. Met SharePlay kunt u samen films kijken, synchroon, terwijl u nog chat, of naar dezelfde muziek luisteren. Dat zou geweldig zijn geweest tijdens de lockdowns van 2020, maar de belangstelling voor een dergelijke functie zal vandaag waarschijnlijk afnemen. Maar er is nog een andere fantastische FaceTime-functie: Scherm delen.

Als je nu je ouders belt om problemen met hun Apple-apparaat op te lossen, hoef je mama niet langer te vragen om de camera van haar iPhone op het scherm van papa's iPad te richten om te zien wat wat is. Nu kun je hun scherm delen en dingen op die manier helpen oplossen.

Live tekst

Een andere ongelooflijke toevoeging is LiveText, dat tekst in foto's, schermafbeeldingen of live via de camera herkent en deze omzet in selecteerbare, kopieerbare tekst. U kunt restaurantmenu's in re altime vertalen, tekst uit afbeeldingen op Twitter halen, enzovoort. Het is vergelijkbaar met een functie die Google Translate al jaren heeft, maar het is geïntegreerd in het hele systeem. Het is ook een grote overwinning voor de toegankelijkheid: je kunt de camera op een bord richten en het je laten voorlezen.

Verwant zijn enkele verrassende Spotlight-functies. Richt de camera bijvoorbeeld op een plant of een braaf hondje en vraag aan je telefoon wat voor plant of hond het is. De telefoon vertelt je het ras of de soort, die behoorlijk wild is. Gebruik het alleen niet om te controleren of paddenstoelen veilig zijn om te eten. Zelfs mensen kunnen daar gemakkelijk voor de gek gehouden worden.

Snelle notities

Quick Notes is misschien wel mijn favoriete nieuwe iOS-functie in jaren. Je opent het door omhoog te vegen vanuit de rechterbenedenhoek van het scherm van de iPad en je kunt een snelle notitie maken. Maar dat is niet het leuke deel.

Als je tekst op een pagina markeert in Safari en deze vervolgens aan je notitie knipt, blijft die tekst gemarkeerd, zelfs als je in de toekomst naar die pagina terugkeert. Je kunt je knipsel ook zien in de Notes-app en je kunt teruggaan naar die gemarkeerde pagina. Apple noemt dit 'aanhoudende hoogtepunten' en ze zullen zo nuttig zijn. Voor mij besteed ik veel tijd aan het knippen van informatie uit e-mails en nieuwsverhalen voor mijn artikelen, maar het kan worden gebruikt voor recepten, winkelonderzoek, van alles.

iPad Multitasking

De hoop was groot dat iOS 15 volledig opnieuw ontworpen multitasking naar de iPad zou brengen, en die hoop is de bodem ingeslagen. Maar Apple heeft dingen genoeg verbeterd zodat mensen het misschien willen gebruiken.

Bovenaan elk venster staat een nieuw multitasking-pictogram. Tik erop en je kunt de huidige app slechts de helft van het scherm laten vullen. Vervolgens kunt u zoals gewoonlijk op uw iPad navigeren en wanneer u op een andere app tikt, vult deze de andere helft van het scherm. Geen cryptische veegbewegingen meer die per ongeluk kunnen worden geactiveerd.

Image
Image

Een andere geweldige toevoeging is dat, wanneer je naar meerdere apps kijkt in de app-switcher-weergave, je de ene op de andere kunt slepen om ze te combineren in een gesplitste weergave. En de iPad heeft nu een menubalk! Apple noemt het niet zo, maar het oude paneel met sneltoetsen is veranderd in een menubalk. Als een ontwikkelaar zijn app heeft aangepast zodat deze ook op de Mac kan worden uitgevoerd met Catalyst, verschijnen de Mac-menu-items op de iPad.

Het zijn geen goede vensters, maar het is ook niet slecht

Gedeeld met jou

Mijn laatste favoriete functie is Gedeeld met jou. Weet je hoe je soms op zoek bent naar die foto die iemand heeft gestuurd, maar je weet niet meer of het in een e-mail, een bericht of zelfs van wie het was? Nu slaat iOS 15 automatisch gedeelde items op waar je ze kunt vinden.

Foto's worden bijvoorbeeld verzameld in een gedeelte 'Gedeeld met jou' in de Foto's-app, links in Safari, muziek in de Muziek-app, enzovoort. Zo weet je altijd waar je moet zoeken.

iOS 15 zit vol met deze verbeteringen in de kwaliteit van leven. Ze hebben misschien niet de onmiddellijke impact van Google's Material You-make-over, maar ze zullen de iPhone en iPad (en ook de Mac) veel gebruiksvriendelijker maken. En dat zijn het soort verbeteringen waar we van houden.

Aanbevolen: