Zo kunt u onzichtbaar uw persoonlijke gegevens beheren

Inhoudsopgave:

Zo kunt u onzichtbaar uw persoonlijke gegevens beheren
Zo kunt u onzichtbaar uw persoonlijke gegevens beheren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Je gegevens zijn een hot item voor bedrijven, en sommigen vinden dat je er geld mee moet verdienen.
  • Geeft gebruikers onzichtbaar de mogelijkheid om zoveel van hun gegevens vrij te geven als ze willen, om meer controle te hebben over wie het gebruikt en hoe het wordt gebruikt, en dat terwijl ze betaald worden.
  • Experts zeggen dat de toekomst van persoonlijke gegevens prioriteit moet geven aan gebruikerscontrole.
Image
Image

Je persoonlijke gegevens worden elke dag gebruikt door Big Tech-bedrijven, en experts vinden dat iedereen meer om hun gegevens moet geven en er meer controle over moet krijgen.

Een mogelijke manier om dat te doen is door betaald te worden voor je gegevens. Bedrijven zoals Invisibly bieden u een manier om te profiteren van de gegevens die anderen al gebruiken om u te targeten met advertenties. Het is beter dan het alternatief van bedrijven die uw gegevens gebruiken en u krijgt helemaal niets, maar in het nog grotere geheel is het hebben van meer controle over uw gegevens, wie ze gebruikt en hoe ze tegen u gebruikt worden een belangrijk onderwerp om over na te denken.

"Controle hebben over uw gegevens, denk ik dat het fundamenteel gelijk staat aan controle hebben over uw realiteit", vertelde Dr. Don Vaughn, een voormalig academisch neurowetenschapper en hoofd product bij Invisibly, aan Lifewire via de telefoon.

Geld verdienen met uw gegevens

Volgens onderzoeken heeft 46% van de consumenten het gevoel dat ze de controle over hun gegevens kwijt zijn, en 84% zegt dat ze meer controle willen. De missie van Invisibly is om mensen te machtigen met hun gegevens, en Vaughn zei dat de eerste stap daarbij is om mensen ervoor te laten betalen.

"Er zijn honderden miljarden dollars die worden verdiend met de grootste technische namen door uw gegevens te licentiëren en te verkopen aan adverteerders, en ik wil dat mensen meedoen aan die transactie als ze er deel van willen uitmaken," hij zei.

Image
Image

Onzichtbaar werkt als volgt: na aanmelding kun je zoveel gegevensbronnen koppelen als je je prettig voelt. Dit kunnen sociale-mediagegevens, URL-gegevens, transactiegegevens van banken en meer zijn. Van daaruit vertelt Invisibly relevante adverteerders waarin je geïnteresseerd bent, en adverteerders betalen geld voor die informatie om je te targeten met advertenties (je weet wel, de advertenties die je sowieso al elke dag ziet).

"Zie Invisibly als uw persoonlijke gegevensagent", zei Vaughn.

Onzichtbaar is net begonnen, dus op dit moment kunnen gebruikers slechts een paar dollar per maand verdienen met hun gegevens. Maar Vaughn zei dat hoe meer gebruikers er zijn, hoe meer adverteerders zullen deelnemen en betalen, wat betekent dat gebruikers in totaal meer geld zullen krijgen.

"Met Invisibly kun je $ 60 per jaar verdienen, afhankelijk van hoeveel gegevens je koppelt, en ik hoop dat we over ongeveer twee jaar $ 1.000 voor een persoon zullen verdienen," zei Vaughn.

Waarom zou het je iets kunnen schelen?

Maar waarom zou u zich zorgen maken over uw gegevens en hoe deze worden gebruikt? Vaughn zei dat er veel meer implicaties zijn voor bedrijven die uw gegevens beheren dan u denkt, en dat u in wezen een product van een online platform bent, niet hun klant.

"Je moet om je gegevens geven omdat het tegen je wordt gebruikt. Het wordt gebruikt door bedrijven die je dingen willen laten kopen, zoals een impulsaankoop waar je spijt van hebt, of om je te targeten met inhoud waardoor mensen langzaam gepolariseerd worden en extreme standpunten hebben die misschien ongezond zijn, "zei hij.

Vaughn heeft toegevoegd dat je gegevens ook bedrijven zoals Facebook en YouTube in staat stellen om precies te weten wat je leuk vindt en erop in te spelen om je op het platform te houden, waardoor scrollen door je sociale feeds een ongezonde gewoonte wordt.

"[Tech-bedrijven] hebben een andere prikkel dan die van u: u wilt uw beste leven leiden, Facebook en Google willen dat u klikt… zo verdienen ze hun geld", zei hij.

Niet iedereen denkt echter dat de uitbetaling van onze gegevens de echte problemen zal oplossen van Big Tech-bedrijven die volledige controle over onze informatie hebben. De Electronic Frontier Foundation (EFF) merkt op dat datadividenden niet zullen oplossen wat er vandaag de dag fundamenteel mis is met privacy.

"Die kleine cheques in ruil voor intieme details over jou zijn niet eerlijker dan we nu hebben. De bedrijven zouden nog steeds bijna onbeperkte macht hebben om te doen wat ze willen met je gegevens", schreef Hayley Tsukayama, een wetgevende activist bij de EFF, in een blogpost.

"Controle hebben over uw gegevens, denk ik dat fundamenteel gelijk staat aan controle hebben over uw realiteit."

De EFF pleit voor meer wetten die van gegevensprivacy de standaard maken, in plaats van de benadering van gegevensdividend. Beide partijen zijn het er echter over eens dat mensen bewust maken van hun gegevens hopelijk kan leiden tot een toekomst waarin u meer controle heeft over uw informatie.

"Ik hoop op een toekomst waarin jij de controle hebt over wat je ziet, en je kunt het direct beïnvloeden", zei Vaughn.

Aanbevolen: