Acer's Swift X is pc's antwoord op de M1 MacBook Air

Inhoudsopgave:

Acer's Swift X is pc's antwoord op de M1 MacBook Air
Acer's Swift X is pc's antwoord op de M1 MacBook Air
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Acer's Swift X heeft een AMD Ryzen-processor en Nvidia GTX-graphics voor $ 899,99.
  • Apple's M1 is snel, maar grafische prestaties blijven ver achter bij Nvidia GPU's.
  • PC-laptops blijven nog steeds achter op M1-aangedreven Macs wat betreft batterijduur.
Image
Image

Apple's MacBook Air staat deze zomer voor een formidabele uitdager.

De Acer Swift X is een 14-inch laptop met een dikte van zeven tienden van een inch en een gewicht van ongeveer drie pond, maar met Nvidia's RTX 3050 Ti grafische kaart om solide prestaties te leveren in moderne AAA-games. Het zal voor $ 899 worden verkocht met 512 GB opslagruimte, een volledige $ 100 minder dan de instapmodel MacBook Air.

"Het is strak, het ziet er goed uit, de prijs is echt goed voor wat je krijgt", zei Eric Ackerson, senior productmarketingmanager voor Acer America, in een telefonisch interview. "Het heeft genoeg verwerkingskracht, van de CPU en GPU gecombineerd, om niet alleen content te creëren, maar ook om comfortabel games te spelen."

De MacBook Air voorbijstreven

Ik kan de Swift X-benchmarkresultaten niet citeren, omdat deze pas eind juni in de winkelrekken zal liggen. De hardware is echter een bekende hoeveelheid, dus een weloverwogen gok is mogelijk.

De Swift X op instapniveau wordt geleverd met AMD Ryzen 5 5600U-processors, terwijl de Ryzen 7 5800U beschikbaar zal zijn als upgrade. De benchmark van Geekbench 5 laat zien dat de Ryzen 5 een multi-core score van ongeveer 5.500 beha alt, en de Ryzen 7 scoort ongeveer 7.000. Apple's M1 MacBook Air scoort ongeveer 7.500. De MacBook Air wint ook in single-core tests.

Het is een ander verhaal in graphics. De GeekBench 5 OpenCL-benchmark laat zien dat Nvidia's RTX 3050 Ti laptop-graphics een score van net ten noorden van 55.000 halen. Apple's M1 levert een resultaat op van net boven de 18.000.

Image
Image

De meeste pc-games zijn niet beschikbaar op Mac, en nog minder zijn geoptimaliseerd voor M1. Apple Silicon Games, een project dat door gebruikers ingediende prestatiegegevens verzamelt, meldt dat Shadow of the Tomb Raider 20 tot 25 frames per seconde zal produceren bij 1080p en High detail-instellingen op de M1 MacBook Air. Een laptop met Nvidia RTX 3050 Ti graphics kan dat resultaat verdrievoudigen. Dat is een overwinning voor Acer.

De krachtige GPU genereert natuurlijk warmte, en de technici van Acer hebben hun inspanningen gericht op het beheer ervan; lessen van Acer's Predator-gaminglaptops werden toegepast op de nieuwe Swift X.

"Er is een oplossing die de ventilatoren automatisch naar achteren laat draaien om de luchtstroom om te keren en stof naar buiten te duwen", aldus Ackerson. "We hebben hetzelfde gedaan met Predator-laptops, en daar zit ook een beetje van in de Swift."

Apple-fans zullen dit als een fout zien. Het stille, ventilatorloze ontwerp van de MacBook Air maakt deel uit van zijn charme. Rust en stilte maken games echter niet aantrekkelijker en laten de Air uiteindelijk achter met een zwakte die de Swift X kan benutten.

Hoe zit het met de levensduur van de batterij?

De Swift X zou een artiest moeten zijn, maar hoe zit het met draagbaarheid? Is een 14-inch Windows-laptop met Nvidia-graphics in dezelfde klasse als Apple's MacBook Air?

Het antwoord is een duidelijk "ja", in ieder geval qua grootte en gewicht. De Swift X is nauwelijks groter dan de MacBook Air. Het meet een halve inch breder en minder dan een tiende van een inch dikker. De Swift X weegt drie pond, terwijl de Air 2,8 pond weegt.

Een laptop met Nvidia RTX 3050 Ti-graphics kan de grafische prestaties van de Air verdrievoudigen. Dat is een overwinning voor Acer.

Acer claimt een batterijduur van maximaal 17 uur, maar Ackerson geeft toe dat dit alleen mogelijk is in specifieke situaties met lichte belasting. "Ik kan je vertellen dat we intern een aantal controversiële gesprekken hebben gehad over hoe we de levensduur van de batterij kunnen claimen", zei hij. Acer citeert MobileMark 2014, een oude batterijtest die niet langer wordt ondersteund door zijn eigen ontwikkelaar, als basis voor zijn batterijclaims.

In werkelijkheid zal het uithoudingsvermogen sterk variëren, afhankelijk van hoe je de laptop gebruikt. De hardware van de Swift X zou efficiënt moeten zijn in het dagelijks gebruik, maar het maximale stroomverbruik zal veel hoger zijn. De RTX 3050 Ti heeft een configureerbaar ontwerpvermogen van 35 watt tot 80 watt. Apple's MacBook Air wordt geleverd met een voedingsadapter met een vermogen van niet meer dan 30 watt. De Air heeft altijd minder stroom nodig, zelfs bij maximale belasting.

Kan Acer's Swift X echt de MacBook Air verslaan?

Dat hangt af van je definitie van overwinning.

Ze lijken van een afstand op elkaar, maar de hardware binnenin kan nauwelijks meer verschillen. Acer's Swift X is in feite een gaming-laptop op instapniveau, terwijl Apple's MacBook Air een alledaagse ultradraagbare is. Kiezen tussen hen komt neer op voorkeuren.

Dat is een overwinning voor gebruikers. De M1-chip van Apple is uitstekend en zal ongetwijfeld worden gevolgd door nog indrukwekkendere opvolgers, maar dat betekent niet dat pc-fabrikanten zullen verschrompelen en ten onder gaan. Integendeel, ze zullen kansen vinden om de laptops te bouwen die Apple niet kan - laptops zoals de Acer Swift X.

Aanbevolen: