Lenovo's ThinkPad Z-serie is het beste antwoord van Windows op de MacBook Pro

Inhoudsopgave:

Lenovo's ThinkPad Z-serie is het beste antwoord van Windows op de MacBook Pro
Lenovo's ThinkPad Z-serie is het beste antwoord van Windows op de MacBook Pro
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De ThinkPad Z-serie zit boordevol functies, waaronder inloggen met gezichtsherkenning.
  • AMD's Ryzen 6000 APU geeft een tweevoudige boost aan grafische prestaties.
  • Deze combinatie van functies en prestaties zorgt voor een Windows- alternatief voor de MacBook Pro-lijn.
Image
Image

De nieuwste MacBooks van Apple vormen een serieuze bedreiging voor de pc-laptopindustrie.

Gelukkig heeft Lenovo een antwoord: de ThinkPad Z-serie. Een geheel nieuw ontwerp, de Z-serie vertegenwoordigt het beste van de wereld van pc-laptops. Het bevat AMD Ryzen APU's met een grote grafische upgrade, unieke materialen, OLED-schermen en meer.

Dit is het openingssalvo in de reactie van de pc-industrie op de MacBook Pro - en ik denk dat het wel eens zou kunnen werken.

De pure efficiëntie van Apple's M1, M1 Pro en M1 Max veranderde wat shoppers verwachten van een laptop.

Alles wat jij kunt doen, kan ik beter

Apple's MacBook-lijn is duur, maar de functies rechtvaardigen de kosten. MacBooks zitten boordevol goodies, van een haptisch touchpad tot een pixeldicht scherm. Lenovo's Z-serie komt punt voor punt overeen met deze functies en voegt er voor de zekerheid nog een paar toe.

Lenovo's Z-serie, die in mei wordt uitgebracht, komt in de smaken 13-inch en 16-inch. Beide worden standaard geleverd met een 1440p IPS-scherm, met een optioneel OLED-touchscreen beschikbaar. Een 1080p webcam is standaard. Connectiviteit omvat meerdere USB-C 4-poorten en, op het 16-inch model, een SD-kaartsleuf.

Een vingerafdruklezer is in het toetsenbord ingebakken voor veilig inloggen, mogelijk gemaakt door de Pluton-beveiligingsprocessor van Microsoft. De Z-serie is ook een van de eerste Windows-laptops met een haptische forcepad vergelijkbaar met Apple's MacBook Pro-lijn.

En de Z-serie gaat verder dan wat Apple te bieden heeft. OLED-modellen hebben een hogere pixeldichtheid (2,8K resolutie voor de 13-inch en 4K voor de 16-inch). De webcam ondersteunt inloggen met gezichtsherkenning, een functie waar Mac-fans naar verlangen.

Er is ook een betere draadloze connectiviteit, met Wi-Fi 6E en optionele 4G LTE mobiele data. Apple's MacBook Pro heeft zo-zo draadloze prestaties, althans in mijn ervaring, en ondersteunt helemaal geen mobiele data. De Z-serie is handiger als u onderweg op cloudopslag vertrouwt.

AMD Ryzen 6000 geeft een boost aan grafische prestaties

De pure efficiëntie van Apple's M1, M1 Pro en M1 Max veranderde wat shoppers verwachten van een laptop. Het antwoord van AMD op deze uitdaging, de Ryzen 6000 mobiele APU, vormt de kern van de ThinkPad Z-serie.

De belangrijkste verbetering van de APU is AMD's RDNA 2 grafische architectuur, dezelfde als in de PlayStation 5 en Xbox Series X|S-gameconsoles. Voor alle duidelijkheid: de Z-serie is niet zo snel als een gameconsole van de huidige generatie, maar biedt wel een tweevoudige boost ten opzichte van de vorige generatie van AMD. Nog betere prestaties nodig? De 16-inch Z-serie biedt optionele AMD Radeon RX 6500M discrete graphics.

Er is een heel ecosysteem van grafisch veeleisende apps, van AAA-games tot 3D-modelleringssoftware, die de voorkeur geven aan de pc. De nieuwe AMD-hardware van de Z-serie zal in deze situaties waarschijnlijk de MacBook Pro roken. De Mac behoudt echter een voordeel bij videobewerking, vooral bij gebruik van Final Cut Pro.

Ongebruikelijk ontwerp geeft de pc een voorsprong

De nieuwe MacBook Pro 14 en 16 zijn prachtig uitgevoerde laptops, maar ook een beetje muf.

Apple vertrouwt op een eenvoudig, volledig metalen ontwerp sinds de introductie van de eerste MacBook Pro in 2006.

Lenovo's ThinkPad Z-serie biedt een andere kijk. Je kunt kiezen voor een aluminium chassis voor de traditionele look of voor vegan leer voor een luxer en uitnodigender gevoel. Deze premium nieuwigheid past bij een premium laptop.

Image
Image

Het keert ook de inkeping van de MacBook Pro om en plaatst de webcam in een lip die uit de bovenkant van het scherm steekt. Ik begrijp dat dit niet past bij de elegante benadering van Apple, maar het is de betere oplossing. Er is ruimte voor een 1080p-webcam zonder inbreuk te maken op het scherm en, zoals gezegd, ondersteuning voor inloggen met gezichtsherkenning, een functie die Apple's inkeping blijkbaar niet kon passen.

PC-laptops zijn nog steeds in het spel

De ThinkPad Z-serie is een goed voorbeeld van hoe Windows-laptops concurrerend zullen blijven met Apple's M1-aangedreven MacBook-lijn. Het biedt een enorm scala aan functies en concurrerende prestaties naast het brede app-ecosysteem van Windows.

De prijs is ook redelijk, beginnend bij $ 1.549 voor de 13-inch en $ 2.099 voor de 16-inch. Dat zorgt er zeker voor dat Windows-gebruikers die verleid worden door de glimmende nieuwe Macs van Apple wel twee keer nadenken over de overstap.

Meer lezen? Bekijk hier al onze CES 2022-dekking.

Aanbevolen: