Wat zijn haptiek en hoe werken ze?

Inhoudsopgave:

Wat zijn haptiek en hoe werken ze?
Wat zijn haptiek en hoe werken ze?
Anonim

Haptische technologie maakt gebruik van trillingen, motoren of andere fysieke ervaringen om de tastzin te simuleren en tactiele ervaringen te leveren aan digitale producten. Het doel is om rijkere en complexere interfaces en ervaringen te bieden aan de gebruiker van dat stukje technologie.

Wat betekent haptisch?

Of je het nu weet of niet, je hebt waarschijnlijk haptische technologie gebruikt. Smartphones, gamecontrollers en autoradio's met touchscreen, om er maar een paar te noemen, gebruiken allemaal haptiek om rijkere, geavanceerdere en boeiendere gebruikersinteracties te leveren.

Simpel gezegd; je gebruikt haptische technologie telkens wanneer je een stukje technologie gebruikt dat enige gesimuleerde fysieke feedback geeft (in tegenstelling tot een fysieke schakelaar of knop).

Haptische feedback wordt steeds vaker gebruikt om virtuele ervaringen op het scherm te verbinden met de fysieke wereld en om digitale interfaces natuurlijker en levensechter te maken.

Terwijl haptiek sinds het midden van de jaren 2010 steeds gebruikelijker is geworden, bestaat de technologie al sinds de jaren 60 en werd deze voor het eerst op grote schaal gebruikt in arcadespellen uit de jaren 80.

Image
Image

Hoe haptische technologie werkt

Haptische technologie werkt door iets dat in software gebeurt te combineren met een overeenkomstige fysieke ervaring. Die fysieke ervaringen worden gegenereerd door veel verschillende technologieën, waaronder instrumenten die trillingen creëren, 'rumble packs' met forcefeedback, luchtstoten en zelfs ultrasone stralen die je niet kunt horen maar wel kunt voelen.

Laten we een specifiek voorbeeld bekijken om dit begrijpelijker te maken. De iPhone heeft een ingebouwde Taptic Engine, het aangepaste haptische feedbacksysteem van Apple. Wanneer u iets in software doet dat is gekoppeld aan een haptische ervaring, zoals lang op het scherm drukken of op de Home-knop drukken, activeert de software een specifiek trillingspatroon in de Taptic Engine waardoor de telefoon fysiek lijkt te reageren op uw aanraking.

Een ander uitstekend voorbeeld van haptische feedback is in een rijdende videogame. Als je in de speelhal bent of als je consolecontroller haptiek heeft, activeert de gamesoftware de forcefeedback-engine in je controller om te trillen en trillen als je van de gladde weg afrijdt, wat een ruwe offroad-rijervaring simuleert.

Een paar voorbeelden van haptische waarschuwingen en aanrakingen

Deze apparaten hebben een aantal veelvoorkomende soorten haptische feedback:

  • Apple-schermen en muizen: Apple gebruikt sinds de iPhone 6S haptische feedback in zijn 3D-aanraakschermtechnologie en zijn Home-knoppen sinds de iPhone 7. Het gebruikt ook haptiek in zijn Magic Mouse en Magic Trackpad.
  • Apple Watch-meldingen en scrollen: De Apple Watch gebruikt haptiek om de kleine "klikjes" te creëren die je voelt bij het scrollen met de Digital Crown. De trillingen die worden gebruikt voor waarschuwingen en afslag-voor-afslag aanwijzingen gebruiken ook haptiek.
  • Arcadespelbesturing: Een van de oudste veelgebruikte haptiek was in arcade-rij- en vliegspellen. De fabrikanten gebruikten haptische technologie die in het stuur of de flight stick was ingebouwd voor die games om ruwe wegen of schokkerig vliegen te simuleren.
  • Autodashboards: Touchscreen-autoradio's en andere autodashboardinterfaces gebruiken haptiek om de ervaring van het indrukken van knoppen en bewegende schakelaars op oudere voertuigen te simuleren.
  • Vluchtsimulators: Vergeet videogames; de eigenlijke machines die worden gebruikt om piloten te trainen wanneer ze niet in de lucht zijn, gebruiken haptische technologie om verschillende vliegomstandigheden te simuleren.
  • Laptop-touchpads: Als het touchpad van uw laptop klikt wanneer u erop drukt terwijl de laptop aan staat, maar helemaal niet beweegt wanneer het is uitgeschakeld, gebruikt het haptiek. In dat geval bootst een haptisch systeem de ervaring van de klik na. Een echte klik is geen haptiek, omdat haptiek per definitie tactiele ervaringen simuleert.
  • Medische trainingsapparatuur: Toekomstige chirurgen en tandartsen trainen in toenemende mate met geavanceerde simulators die fysieke haptische feedback bevatten om de training dichter bij het werken op echte mensen te brengen.
  • Controllers voor videogameconsoles: De meeste moderne videogameconsoles zoals de PS5 bevatten enige haptische technologie in hun controllers in de vorm van trillingen die worden geactiveerd door in-game-gebeurtenissen.

Aanbevolen: