Gids voor laptop-opslagschijven

Inhoudsopgave:

Gids voor laptop-opslagschijven
Gids voor laptop-opslagschijven
Anonim

De meeste moderne laptops stappen af van mechanische schijven ten gunste van duurzamere en kleinere solid-state-opties. Naarmate laptopvormfactoren steeds kleiner worden, worden optische schijven steeds zeldzamer en nemen deze SSD's steeds meer toe.

Harde schijven

Harde schijven zijn nog steeds de meest voorkomende vorm van opslag in een laptop en zijn vrij eenvoudig.

Image
Image

Over het algemeen wordt naar de schijf verwezen door zijn capaciteit en rotatiesnelheid. Schijven met een grotere capaciteit presteren doorgaans beter dan kleinere en sneller draaiende schijven, in vergelijking met schijven met een vergelijkbare capaciteit, reageren meestal beter dan langzamere.

Traag draaiende HDD's hebben echter een klein voordeel als het gaat om de looptijd van laptops, omdat ze minder stroom verbruiken.

Laptopschijven zijn doorgaans 2,5 inch groot en kunnen een capaciteit hebben van 160 GB tot meer dan 2 TB. De meeste systemen hebben tussen de 500 GB en 1 TB aan opslagruimte, wat meer dan genoeg is voor het standaard laptopsysteem.

Als je op zoek bent naar een laptop om je desktop te vervangen als je primaire systeem voor al je documenten, video's, programma's, enz., overweeg dan om er een te kopen met een harde schijf van 750 GB of groter.

Solid State Drives

Image
Image

Solid-state-schijven beginnen harde schijven in meer laptops te vervangen, vooral de nieuwe ultradunne laptops.

Sommige systemen, met name desktops, bieden twee schijven: een kleinere SSD voor het besturingssysteem en een grotere HDD voor gegevens, om het snelheidsvoordeel van SSD's en de goedkopere opslagcapaciteit van HDD's te bieden.

Dit soort harde schijven gebruiken een set flashgeheugenchips in plaats van een magnetische plaat om de gegevens op te slaan. Ze bieden snellere gegevenstoegang, een lager stroomverbruik en een hogere betrouwbaarheid.

Het nadeel is dat SSD's niet zo'n grote capaciteit hebben als mechanische harde schijven. Bovendien kosten ze meestal veel meer.

Een typische laptop die is uitgerust met een solid-state schijf heeft 16 GB tot 512 GB opslagruimte. Als de SSD de enige opslag in de laptop is, moet deze minimaal 120 GB aan ruimte hebben, maar idealiter ongeveer 240 GB of meer.

Het type interface dat de solid-state drive gebruikt, kan ook een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties, maar veel bedrijven adverteren er niet openlijk voor. De meeste goedkope systemen zoals Chromebooks gebruiken meestal eMMC, wat niet veel meer is dan een flashgeheugenkaart, terwijl krachtige laptops de nieuwe M.2-kaarten met PCI Express gebruiken.

Solid State hybride schijven

Als u hogere prestaties wilt dan een traditionele harde schijf, maar geen opslagcapaciteit wilt opofferen, is een solid-state hybride schijf een andere optie. Sommige bedrijven noemen dit gewoon hybride harde schijven.

Solid-state hybride schijven bevatten een kleine hoeveelheid solid-state geheugen op een mechanische harde schijf die wordt gebruikt om veelgebruikte bestanden in de cache op te slaan. Ze helpen bij het versnellen van taken zoals het opstarten van een laptop, maar ze zijn niet altijd sneller. In feite kan deze vorm van aandrijving het best worden gebruikt wanneer een beperkt aantal toepassingen regelmatig wordt gebruikt.

Smart Response-technologie en SSD-cache

Net als bij hybride harde schijven, gebruiken sommige laptops zowel mechanische harde schijven met een kleine solid-state schijf. De meest voorkomende vorm hiervan maakt gebruik van de Intel Smart Response Technology. Dit biedt de voordelen van de opslagcapaciteit van de harde schijf en de snelheidsvoordelen van een solid-state schijf.

In tegenstelling tot SSHD's gebruiken deze caching-mechanismen meestal grotere schijven tussen 16 en 64 GB die dankzij de extra ruimte een boost geven aan een groter aantal veelgebruikte applicaties.

Sommige oudere ultrabooks gebruiken een vorm van SSD-caching die hogere opslagcapaciteiten of lagere kosten biedt, maar Intel heeft de specificaties gewijzigd zodat een speciale solid-state schijf vereist is om nieuwe machines te laten voldoen aan de ultrabook-merkvereisten.

CD-, dvd- en Blu-ray-drives

Image
Image

Met de opkomst van digitale distributie en alternatieve opstartmethoden, zijn optische schijven geen vereiste meer zoals ze ooit waren. Tegenwoordig worden ze meer gebruikt om films te kijken of games te spelen, maar ook om programma's op een schijf te branden, dvd's te maken of audio-cd's te maken.

DVD-writers zijn vrijwel standaard voor laptops met een optische drive. Ze kunnen zowel cd- als dvd-formaten volledig lezen en schrijven. Deze veelzijdigheid maakt ze uiterst handig voor het bekijken van dvd-films onderweg of voor het bewerken van uw eigen dvd-films.

Nu Blu-ray de de facto high definition-standaard is geworden, hebben meer laptops deze schijven. Blu-ray combo-drives hebben alle functies van een traditionele dvd-brander met de mogelijkheid om Blu-ray-films af te spelen. Blu-ray-schrijvers voegen de mogelijkheid toe om veel gegevens of video op de BD-R- en BD-RE-media te branden.

Hier zijn enkele opties voor optische stations en de taken waarvoor ze het meest geschikt zijn:

  • Basiscomputers met dvd-weergave: dvd-rom
  • DVD/CD-opname: dvd-schrijver
  • HD Video afspelen: Blu-ray Combo
  • HD-video-opname: Blu-ray-schrijver

Met de huidige componentkosten is er bijna geen reden waarom een laptop geen dvd-brander zou hebben als hij een optische drive zou hebben. Wat verrassend is, is dat Blu-ray-drives niet meer standaard zijn geworden, omdat hun prijzen nu ook vrij laag zijn voor de combo-drives. Laptopschijven zijn over het algemeen veel langzamer dan vergelijkbare schijven in desktopsystemen.

Zelfs als een laptop geen interne optische drive heeft, is het nog steeds mogelijk om er een te gebruiken, zolang je maar een vrije USB-poort hebt voor ruimte om een USB optische drive aan te sluiten.

Als je een laptop met een optische drive aanschaft, heb je mogelijk extra software nodig naast het besturingssysteem om dvd- of Blu-ray-films goed te kunnen bekijken.

Drive Toegankelijkheid

De toegankelijkheid van de schijf is belangrijk bij het overwegen om een beschadigde schijf te upgraden of te vervangen.

Behalve dat het toegankelijk is, is het ook belangrijk om een idee te krijgen van wat voor soort drive bays er zijn en wat de grootte-eisen kunnen zijn. De 2,5-inch schijfsleuven die worden gebruikt voor harde schijven en solid-state schijven kunnen bijvoorbeeld in verschillende maten worden geleverd. De grotere 9,5 mm-schijven hebben vaak betere prestaties en capaciteiten, maar als de schijfruimte vanwege een dun profiel slechts 7,0 mm-schijven past, moet u dat weten.

Op dezelfde manier gebruiken sommige systemen de mSATA- of M.2-kaarten in plaats van een traditionele 2,5-inch harde schijf voor hun solid-state schijf. Dus, als de schijven toegankelijk en vervangen kunnen worden, zorg er dan voor dat u weet welk type interfaces en fysieke groottelimieten er zijn.

Aanbevolen: