Wat is een ODT-bestand (en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

Wat is een ODT-bestand (en hoe er een te openen)
Wat is een ODT-bestand (en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een ODT-bestand is een OpenDocument Text Document-bestand.
  • Open er een met Word, OpenOffice Writer of Google Docs.
  • Converteer naar een vergelijkbaar formaat zoals PDF of DOCX met een van die programma's of een documentconverter.

Dit artikel beschrijft wat een ODT-bestand is, hoe je er een kunt openen op elk apparaat en hoe je er een kunt converteren naar DOCX en andere meer gebruikelijke documentformaten.

Wat is een ODT-bestand?

Een ODT-bestand is een OpenDocument Text Document-bestand. Deze bestanden worden meestal gemaakt door het gratis tekstverwerkingsprogramma OpenOffice Writer.

ODT-bestanden lijken op het populaire DOCX-bestandsformaat dat wordt gebruikt met Microsoft Word. Het zijn beide documentbestandstypen die dingen als tekst, afbeeldingen, objecten en stijlen kunnen bevatten en die compatibel zijn met veel programma's.

Image
Image

Als je bestand geen document is, kan het in plaats daarvan een Origin Dialog Theme-bestand zijn dat wordt gebruikt met de Origin-gegevensanalyse en grafische software. Deze bestanden zijn opgemaakt in XML en worden gebruikt om de manier waarop verschillende dialoogvensters in het programma worden weergegeven, te wijzigen.

Hoe een ODT-bestand te openen

ODT-bestanden zijn gebouwd met OpenOffice Writer, dus datzelfde programma is de beste manier om er een te openen. LibreOffice Writer, AbiSource AbiWord (download de Windows-versie), Doxillion en verschillende andere gratis documenteditors kunnen echter ook ODT-bestanden openen.

Image
Image

Google Docs en Microsoft Word Online kunnen ODT-bestanden online openen en u kunt ze daar ook bewerken.

Image
Image

Als u Google Docs gebruikt om het ODT-bestand te bewerken, moet u het eerst uploaden naar uw Google Drive-account via de New > File uploadmenu. ODT-bestanden die zijn geopend met Microsoft Word Online worden opgeslagen in OneDrive, maar u kunt het uploaden starten vanaf de Word Online-pagina, in tegenstelling tot Google Docs.

ODT Viewer is een andere gratis ODT-viewer voor Windows, maar het is alleen nuttig voor het bekijken van ODT-bestanden; je kunt het bestand niet met dat programma bewerken.

Als je Microsoft Word of Corel WordPerfect hebt geïnstalleerd, zijn dit twee andere manieren om ODT-bestanden te gebruiken; ze zijn alleen niet gratis te downloaden. MS Word kan zowel openen als opslaan in het ODT-formaat.

Sommige van de zojuist genoemde programma's werken ook op macOS en Linux, maar NeoOffice (voor Mac) en Calligra Suite (voor Linux) zijn enkele alternatieven. Onthoud ook dat Google Docs en Word Online twee online ODT-viewers en -editors zijn, wat betekent dat ze niet alleen op Windows werken, maar ook op elk ander besturingssysteem waarop een webbrowser kan worden uitgevoerd.

Om een ODT-bestand op een Android-apparaat te openen, kunt u de app OpenDocument Reader installeren. iPhone- en andere iOS-gebruikers kunnen OOReader- of ikuDocs-documenten en waarschijnlijk enkele andere documenteditors downloaden en gebruiken.

Origin Dialog Themabestanden worden gebruikt door Origin, maar u kunt het themabestand niet in het programma openen zoals bij andere Origin-bestandstypen zoals OPJU, OPJ, enz. In plaats daarvan wordt een ODT-bestand opgeslagen in de programma's "dialog" map, meestal in "C:\Program Files\OriginLab\Origin\Themes", van waaruit Origin de instellingen kan lezen en het uiterlijk kan toepassen dat wordt beschreven door het themabestand.

Als uw ODT-bestand wordt geopend in een programma waarmee u het niet wilt gebruiken, wijzigt u het standaardprogramma voor een specifieke bestandsextensie in Windows. Het aanbrengen van die wijziging zou bijvoorbeeld handig zijn als u uw ODT-bestand in OpenOffice Writer wilt bewerken, maar het in plaats daarvan in MS Word opent.

Een ODT-bestand converteren

Om een ODT-bestand te converteren zonder een van de hierboven genoemde ODT-editors/viewers, kunt u het beste Zamzar of FileZigZag gebruiken. Zamzar kan een ODT-bestand opslaan in DOC, HTML, PNG, PS en TXT, terwijl FileZigZag enkele van die formaten ondersteunt, evenals PDF, RTF, STW, OTT en andere.

Image
Image

Als u echter al MS Word, OpenOffice Writer of een van die andere ODT-openers hebt geïnstalleerd, kunt u het bestand daar gewoon openen en een ander documentformaat kiezen wanneer u het opslaat. De meeste van die programma's ondersteunen andere formaten naast de formaten die online ODT-converters ondersteunen, zoals DOCX.

Dit geldt ook voor de online ODT-editors. Om het ODT-bestand te converteren met bijvoorbeeld Google Drive, klikt u er met de rechtermuisknop op (uit de lijst met bestanden in uw account) en selecteert u Open with > Google DocsGebruik vervolgens het menu Google Docs File > Download as om het ODT-bestand op te slaan in DOCX, RTF, PDF, TXT of EPUB.

Een andere optie is om een speciale gratis documentbestandsconverter te downloaden.

Als u op zoek bent naar een methode om een DOCX-bestand naar ODT te converteren, is het gebruik van Microsoft Word een gemakkelijke manier om dit te doen.

Meer informatie over het ODT-formaat

Het ODT-formaat is niet exact hetzelfde als het DOCX-formaat van MS Word.

ODT-bestanden worden opgeslagen in een ZIP-container, maar kunnen ook XML gebruiken, waardoor het bestand gemakkelijker automatisch kan worden gemaakt zonder dat er een editor nodig is. Deze soorten bestanden gebruiken de. FODT bestandsextensie.

Je kunt een FODT-bestand maken van een ODT-bestand met dit commando:

oowriter --convert-to fodt mijnbestand.odt

Dat commando is beschikbaar via de gratis OpenOffice-suite.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

Als je bestand niet wordt geopend met een van de verschillende voorgestelde programma's hierboven, is de kans groot dat je niet echt een ODT-bestand hebt. Sommige bestandstypen delen vergelijkbare bestandsextensies, waardoor ze gemakkelijk met elkaar kunnen worden verward.

Een ADT-bestand deelt bijvoorbeeld twee van de drie letters van de bestandsextensie, maar die bestanden kunnen niet worden geopend in een OpenOffice-programma. In plaats daarvan zijn ADT-bestanden ACT! Documentsjabloonbestanden die worden gebruikt met de Act! software.

Ook ODM-bestanden lijken misschien gerelateerd aan OpenOffice Writer, maar dat zijn OverDrive-mediabestanden die worden gebruikt in de context van de OverDrive-app.

Sommige OpenDocument-indelingen gebruiken een vergelijkbare bestandsextensie, maar kunnen niet worden geopend met dezelfde programma's die op deze pagina worden vermeld. Dit omvat ODS-, ODP-, ODG- en ODF-bestanden die respectievelijk worden gebruikt met de programma's Calc, Impress, Draw en Math van OpenOffice. Al deze programma's kunnen worden gedownload via de hoofdsuite van OpenOffice.

Veelgestelde vragen

  • Wat moet u doen als een ODT-bestand crasht bij het openen? Zoek in Windows Verkenner naar een reservekopie van het ODT-bestand; de bestandsextensie voor back-upbestanden is bak Of probeer de inhoud van het bestand in een leeg document in LibreOffice Writer in te voegen: open een leeg document en selecteer Insert > File> selecteer het beschadigde ODT-bestand.
  • Hoe open je een ODT-bestand op een iPad? Om een ODT-bestand op een iPad te openen en te bekijken, moet je een LibreOffice-lezer-app van derden gebruiken, zoals OOReader. Of u kunt Microsoft Office voor iPad downloaden om ODT-bestanden op een iPad te openen.

Aanbevolen: