Hoe het volgende concert dat je bijwoont in VR kan zijn

Inhoudsopgave:

Hoe het volgende concert dat je bijwoont in VR kan zijn
Hoe het volgende concert dat je bijwoont in VR kan zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Je hoeft je huis niet uit om het groeiende aanbod van livemuziekconcerten in virtual reality te ervaren.
  • Sensorium Galaxy lanceert een sociaal VR-muziekplatform waarmee je avatars kunt gebruiken om te communiceren met andere concertbezoekers.
  • Maar waarnemers zeggen dat de geluidskwaliteit van VR-concerten niet kan tippen aan die van muziek in de echte wereld.
Image
Image

Liveconcerten worden virtueel omdat technologische vooruitgang de ervaring realistischer maakt.

Een bedrijf genaamd Sensorium Galaxy lanceert een sociaal VR-muziekplatform dat beweert een revolutie teweeg te brengen in livemuziekervaringen. In de virtuele wereld kun je avatars gebruiken om te communiceren met andere concertbezoekers. Het is een van een groeiend aantal opties waarmee gebruikers live muziek kunnen ervaren vanuit het comfort van hun headset.

The Sensorium Galaxy is een virtuele wereld in ontwikkeling die zich richt op muziekuitvoeringen. Het eerste gebied dat wordt gelanceerd, is Prism, met verschillende artiesten, waaronder de beroemde DJ, producer en muzikant David Guetta.

Een virtuele motion-captured versie van hem en andere dj's zullen sets spelen op fantastische locaties. Het bedrijf zegt dat je de responsieve omgeving kunt beluisteren of verkennen, en kunt communiceren met virtuele personages en avatars die worden bestuurd door echte mensen.

"Door het gebruik van meeslepende videoformaten en ruimtelijke audio-opnames kunnen toeschouwers in virtual reality hun favoriete artiesten horen en zien vanuit elk gezichtspunt, van de eerste rij van een concertzaal tot het midden van het orkest, allemaal zonder enige fysieke afleiding: elke stoel kan de beste stoel in huis zijn ", zei Rob Hamilton, een muziekprofessor aan het Rensselaer Polytechnic Institute, in een e-mailinterview.

Concerten gefilmd met 360-graden camerabeelden stellen gebruikers in staat om naar eigen inzicht en keuze naar individuele artiesten te kijken, en door de ruimte te bewegen om hun kijk- en luisterlocatie aan te passen, "waardoor ze meer controle hebben over wat ze zien en horen dan als ze het concert persoonlijk bijwoonden, "voegde Hamilton eraan toe.

Groeiende opties voor VR-concerten

Er is onlangs een breed scala aan virtuele concertruimten gelanceerd vanwege de sterk dalende kosten van hoogwaardige VR-apparatuur en de maatregelen voor sociale afstand die het afgelopen jaar zijn genomen.

Image
Image

Wave XR en Melody VR zijn twee belangrijke spelers die concerten aanbieden. Roblox is ook een opkomend platform voor muziek.

Virtuele concerten hebben een aantal voordelen ten opzichte van het echte werk. Ten eerste krijg je in VR geen bier in je gezicht. Fans kunnen ook artiesten en shows van dichtbij bekijken, en op sommige platforms kun je vanuit verschillende hoeken kijken.

"Platformen zoals Wave XR geven je het gevoel in een andere wereld te zijn met avatars en dergelijke", zei Seth Schachner, een muziek- en technologiemanager bij Strat Americas, in een e-mailinterview. "Zo erg zelfs dat je misschien niet eens het gevoel hebt dat je bij een concert bent."

Het is niet alleen popmuziek die virtueel wordt. Een recent project van het Royal Opera House in Londen was naar verluidt het eerste dat virtual reality voor opera verkende in december 2020.

Het aanbieden van een virtual reality-ervaring voor liveconcerten zou een nieuw divers publiek voor klassieke muziek en opera kunnen aantrekken, zei Mitchell Hutchings, een muziekprofessor aan de Florida Atlantic University, in een e-mailinterview.

Maar je kunt niet Mosh in VR

Hoewel VR-technologie steeds beter wordt, denken maar weinig waarnemers dat het live-concerten helemaal zal vervangen.

Platformen zoals WaveXR geven je het gevoel in een andere wereld te zijn met avatars en dergelijke.

Om te beginnen is de pure kracht van het geluid in een live arena-concert een uitdaging om vast te leggen, aangezien thuisgebruikers over het algemeen geen luidsprekersystemen hebben die de robuuste basrespons van de opstelling van een touringband kunnen nabootsen.

Voor akoestische muziek, of het nu een intieme solo-piano, een strijkkwartet of bluegrassband is, of een volledig orkestrale uitvoering, worstelen luidsprekers van welke aard dan ook "om een sonische ervaring te creëren die zelfs in de buurt komt van de rijkdom en subtiliteit die wordt geboden door een persoonlijk live concert, "zei Hamilton.

Popmuziek doet het iets beter omdat de "kwaliteit van het geluid zelf veel gemakkelijker kan worden gerepliceerd naar het publiek, omdat het al is ontworpen en gemixt om te worden gepresenteerd met luidsprekers", voegde hij eraan toe.

Virtuele omgevingen waarin gebruikers avatars kunnen besturen, lopen ook het risico gebruikers af te leiden van de muzikale uitvoering.

"Liveconcerten die in Fortnite worden uitgevoerd, laten bijvoorbeeld zien dat het publiek een aanzienlijke hoeveelheid tijd in de virtuele ruimte doorbrengt met buitenmuzikale acties, zoals het bouwen van constructies en het besturen van auto's, "zei Hamilton.

Aanbevolen: