Fix Mac Wi-Fi-problemen met de Wireless Diagnostic App

Inhoudsopgave:

Fix Mac Wi-Fi-problemen met de Wireless Diagnostic App
Fix Mac Wi-Fi-problemen met de Wireless Diagnostic App
Anonim

Je Mac bevat een ingebouwde Wi-Fi Diagnostics-toepassing die je kunt gebruiken om problemen met je draadloze netwerkverbinding op te lossen. Je kunt het ook gebruiken om je wifi-verbinding aan te passen voor de beste prestaties, om logbestanden vast te leggen en meer.

De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Big Sur (11) via OS X Lion (10.7) zoals aangegeven.

Draadloze diagnose gebruiken: macOS Big Sur via macOS High Sierra

Hoe u Wireless Diagnostics op uw Mac gebruikt, hangt af van uw versie van macOS of OS X. Hier leest u hoe u het gebruikt met macOS Big Sur (11) via macOS High Sierra (10.13):

  1. Sluit alle geopende apps op je Mac.
  2. Bevestig dat je bent verbonden met een Wi-Fi-netwerk of probeer er een aan te sluiten.
  3. Houd de Option toets ingedrukt en selecteer het Wi-Fi status icoon in de menubalk.

    Image
    Image

    Als je het wifi-statuspictogram niet in de menubalk ziet, ga dan naar Systeemvoorkeuren > Netwerk > Wi-Fi en controleer Toon wifi-status in menubalk.

  4. Kies Open draadloze diagnose in het vervolgkeuzemenu.

    Image
    Image
  5. Bekijk een informatiescherm en klik op Doorgaan om te beginnen met testen.

    Image
    Image
  6. De app voert diagnostische tests uit. Als u problemen ondervindt, kan dit enkele minuten duren. Als je wifi-verbinding werkt zoals verwacht, ontvang je die informatie snel.

    Image
    Image
  7. Als u problemen ondervindt, selecteert u Bewaak mijn wifi-verbinding.

    Image
    Image
  8. Na enkele minuten controle van de wifi-verbinding genereert de app een diagnostisch rapport.

    Image
    Image
  9. Selecteer Doorgaan naar Samenvatting voor informatie over de analyse.

    Image
    Image
  10. Het rapport wordt opgeslagen in /var/tmp met een naam die begint met WirelessDiagnostics en eindigt met tar.gz.

    Image
    Image

Wat de Wi-Fi Diagnostics-app doet

De Wi-Fi Diagnostics-app is in de eerste plaats ontworpen om gebruikers te helpen bij het oplossen van wifi-problemen. Om u te helpen, kan de app enkele of alle van de volgende functies uitvoeren, afhankelijk van de versie van macOS of OS X die u gebruikt.

De belangrijkste functies van de Wi-Fi Diagnostics-app zijn:

  • Monitor Performance: Biedt een bijna re altime grafiek van signaalsterkte en signaalruis. Genereert ook een logboek van signaalprestaties in de loop van de tijd.
  • Gebeurtenissen opnemen: Kan specifieke gebeurtenissen registreren, zoals gebruikers die verbinding maken met of de verbinding met het wifi-netwerk verbreken.
  • Capture Raw Frames: Hiermee kunt u gegevens vastleggen die via het draadloze netwerk zijn verzonden, gegevens die door uw computer zijn verzonden of ontvangen via het draadloze netwerk, en gegevens van elk nabijgelegen netwerk waarnaar je hebt toegangsrechten.
  • Schakel foutopsporingslogboeken in: Hiermee kunt u gebeurtenissen op foutopsporingsniveau op uw draadloze netwerk vastleggen.
  • Scannen naar Wi-Fi-netwerken: De scanfunctie zoekt naar alle Wi-Fi-netwerken in uw algemene gebied en toont belangrijke informatie over elk netwerk, inclusief sterkte, geluidsniveau, en kanalen die worden gebruikt. Daarnaast stelt de scanfunctie ook de beste kanalen voor die je kunt gebruiken voor je eigen wifi-netwerk, een handige functie als je je in een drukke wifi-omgeving bevindt. (OS X Mavericks en hoger)
  • Info: Biedt op tekst gebaseerde details over het Wi-Fi-netwerk waarmee u momenteel bent verbonden, inclusief de transmissiesnelheid, het gebruikte beveiligingsprotocol, het kanaal en de band.

Je kunt elk van de functies afzonderlijk gebruiken. Niet alle functies kunnen gelijktijdig met sommige versies van de Wi-Fi Diagnostics-app worden gebruikt. In OS X Lion kunt u bijvoorbeeld de signaalsterkte niet controleren tijdens het vastleggen van onbewerkte frames.

De meest bruikbare functie voor de meeste Mac-gebruikers is degene die de signaalsterkte en ruis bewaakt. Met deze bijna re altime grafiek kunt u ontdekken waardoor uw draadloze verbinding van tijd tot tijd wegv alt. Je zult merken dat wanneer je draadloze telefoon overgaat, de ruisvloer omhoog springt om het ontvangen signaal te verpletteren, of misschien gebeurt het wanneer je pizza in de magnetron zet voor de lunch.

Misschien ziet u ook dat de signaalsterkte marginaal is en dat het verplaatsen van uw draadloze router de prestaties van de Wi-Fi-verbinding kan verbeteren.

De andere handige tool is voor het opnemen van gebeurtenissen. Als u zich afvraagt of iemand probeert verbinding te maken met uw draadloze netwerk (en misschien slaagt), kan de functie Gebeurtenissen opnemen het antwoord bieden. Telkens wanneer iemand verbinding probeert te maken of verbinding maakt met uw netwerk, wordt de verbinding vastgelegd, samen met de tijd en datum. Als je op dat moment geen verbinding hebt gemaakt, wil je misschien weten wie dat wel heeft gedaan.

Als je wat meer details nodig hebt dan Record Events kan bieden, probeer dan de optie Foutopsporingslogboeken inschakelen, waarmee de details van elke gemaakte of verbroken draadloze verbinding worden vastgelegd.

Als je de kern van het debuggen van een netwerk wilt doorgronden, zal Capture Raw Frames precies dat doen; het legt al het verkeer op een draadloos netwerk vast voor latere analyse.

Wifi-diagnose gebruiken: macOS Sierra via OS X Mavericks

Hier leest u hoe u Wi-Fi Diagnostics gebruikt met macOS Sierra (10.12) via OS X Mavericks (10.9).

  1. Start de Wireless Diagnostics-app, te vinden op /System/Library/CoreServices/Applications/ U kunt de app ook starten door de Option ingedrukt te houdentoets en klik op het Wi-Fi netwerk icoon in de menubalk. Selecteer Open Wireless Diagnostics in het menu dat verschijnt.
  2. De Wireless Diagnostics-app wordt geopend en geeft een korte beschrijving van wat de app zal doen. Klik op de Doorgaan knop.
  3. De app moet tijdens de diagnostische fase enkele wijzigingen aan uw systeem aanbrengen. Voer uw beheerdersgebruikersnaam en -wachtwoord in en klik op OK.
  4. De Wireless Diagnostics-app controleert hoe goed uw draadloze verbinding werkt. Als er problemen worden gevonden, volg dan het advies op het scherm om het probleem of de problemen op te lossen; ga anders verder met de volgende stap.
  5. Op dit punt kunt u een van de twee opties selecteren: Bewaak mijn Wi-Fi-verbinding, waarmee het logproces wordt gestart en een geschiedenis van gebeurtenissen wordt bijgehouden die u kunt bekijken later, of Doorgaan naar Samenvatting, waarmee de huidige Wi-Fi-logboeken naar uw bureaublad worden gedumpt, waar u ze op uw gemak kunt bekijken. U hoeft geen van de vermelde opties te selecteren; in plaats daarvan kunt u de aanvullende hulpprogramma's voor draadloze diagnose gebruiken die beschikbaar zijn in het menu Venster van de app.

Als je OS X Mavericks gebruikt, is de toegang tot de Wireless Diagnostics-hulpprogramma's iets anders dan in latere versies van het besturingssysteem. Als u het Window-menu van de app opent, ziet u Hulpprogramma's als menuoptie. Als u het item Utilities selecteert, wordt een Utilities-venster geopend met bovenaan een groep tabbladen.

De tabbladen komen overeen met de verschillende hulpprogramma's die worden vermeld in OS X Yosemite en latere versies van het venstermenu van de Wireless Diagnostics-app. Als u in de rest van het artikel een verwijzing naar het menu Venster en een naam van een hulpprogramma ziet, vindt u het bijbehorende hulpprogramma op de tabbladen van de Mavericks-versie van de Wireless Diagnostics-app.

Wifi-diagnose gebruiken: OS X Mountain Lion en OS X Lion

In OS X Mountain Lion (10.8) en OS X Lion (10.7) werk je iets anders met Wi-Fi Diagnostics.

  1. Lanceer de Wi-Fi Diagnostics-toepassing, te vinden op /System/Library/CoreServices/.
  2. De Wi-Fi Diagnostics-toepassing wordt geopend en biedt u de mogelijkheid om een van de vier beschikbare functies te selecteren:

    • Prestaties monitoren
    • Gebeurtenissen opnemen
    • Ruwe frames vastleggen
    • Schakel foutopsporingslogboeken in
  3. Maak uw keuze door op het keuzerondje naast de gewenste functie te klikken. Selecteer voor dit voorbeeld de functie Monitor Performance. Klik op Doorgaan.
  4. De Wi-Fi Diagnostics-toepassing geeft een bijna re altime grafiek weer die u het signaal- en ruisniveau in de loop van de tijd laat zien. Als je probeert te ontdekken wat de geluidsproblemen veroorzaakt, zet dan verschillende apparaten, diensten of andere geluidsproducerende items die je in je huis of kantoor hebt, uit of aan en kijk hoe dit het geluidsniveau beïnvloedt.
  5. Als je een beter signaal probeert te krijgen, verplaats dan de antenne of de hele draadloze router of adapter naar een andere locatie om te zien hoe dit het signaalniveau beïnvloedt. Het roteren van één antenne op een draadloze router kan het signaalniveau verbeteren.
  6. De weergave van het signaal- en ruisniveau toont de laatste twee minuten van de prestaties van uw draadloze verbinding. Alle gegevens worden echter bijgehouden in een prestatielogboek.

Toegang tot het prestatielogboek van de monitor

Om het prestatielogboek te bekijken na het uitvoeren van de functie Monitorprestaties:

  1. Terwijl de grafiek Monitor Performance nog steeds wordt weergegeven, klikt u op de knop Continue.
  2. Kies om het logboek op te slaan in de Finder. Klik op de Rapport knop.
  3. Het rapport wordt in een gecomprimeerde indeling op uw bureaublad opgeslagen.

Wireless Diagnostics Utilities: OS X Yosemite en later

In OS X Yosemite en later worden de hulpprogramma's voor draadloze diagnose als afzonderlijke items weergegeven in het menu Venster van de app. Afhankelijk van uw besturingssysteem vindt u het volgende:

Info: Geeft details van de huidige Wi-Fi-verbinding, inclusief het IP-adres, de signaalsterkte, het ruisniveau, de signaalkwaliteit, het gebruikte kanaal, de kanaalbreedte en meer. Het is een snelle manier om een overzicht te zien van je huidige wifi-verbinding.

Logs (loggen genoemd in de Mavericks-versie): hiermee kunt u het verzamelen van logboeken in- of uitschakelen voor specifieke gebeurtenissen die verband houden met uw wifi-netwerk. Dit omvat:

  • Wi-Fi: een algemeen logboek van wifi-gebeurtenissen.
  • 802.1X: registreert netwerkverificatiegebeurtenissen die het 802.1X-protocol gebruiken.
  • DHCP: registreert apparaten die om IP-adrestoewijzingen vragen.
  • DNS: registreert toegang tot DNS-hosts (Domain Name System) die op uw netwerk aanwezig zijn.
  • Open Directory: houdt alle aanvragen voor directoryservices bij.
  • Delen: registreert gebeurtenissen voor het delen van bestanden op uw wifi-netwerk.

Om logboeken te verzamelen, selecteert u het type logboek waarover u gegevens wilt verzamelen en klikt u vervolgens op de knop Logboeken verzamelen. Geselecteerde gebeurtenissen worden gelogd totdat u de logboekfunctie uitschakelt door terug te keren naar de Wireless Diagnostics Assistant in het menu Venster.

Scan (Wi-Fi Scan genoemd in Mavericks): Voert een eenmalige scan uit van de Wi-Fi-omgeving, waarbij eventuele lokale Wi-Fi-netwerken, het type gebruikte beveiliging, signaalsterkte, ruis, het gebruikte kanaal, kanaalbreedte en meer. De scan laat ook zien welke kanalen u het beste kunt gebruiken in uw regio.

Performance: Produceert een re altime grafiek die de signaalkwaliteit, signaalsterkte en ruis weergeeft. Afhankelijk van de versie van macOS OS X kan de re altime grafiek ook de overdrachtssnelheid bevatten.

Sniffer (Frame Capture genoemd in Mavericks): Legt Wi-Fi-pakketten vast om te analyseren.

Monitor (OS X Yosemite en hoger): Dit is vergelijkbaar met het hulpprogramma Prestaties, behalve met een kleiner scherm dat u in de hoek van de monitor van uw Mac kunt laten staan.

Als je klaar bent met de Wireless Diagnostics-hulpprogramma's, ga je terug naar de Assistent door Assistant te selecteren in het menu Venster of door alle vensters met hulpprogramma's te sluiten die je open hebt staan.

Wifi-verbinding bewaken

Als je af en toe problemen hebt met je wifi-verbinding, selecteer dan de optie Bewaak mijn wifi-verbinding en klik vervolgens op DoorgaanHierdoor kijkt de Wireless Diagnostics-app naar uw wifi-verbinding. Als de verbinding om welke reden dan ook wordt verbroken, stelt de app je op de hoogte van de storing en geeft hij een reden waarom het signaal is weggevallen.

Wireless Diagnostics beëindigen

Wanneer u klaar bent om de Wireless Diagnostics-app te sluiten, inclusief het stoppen van het loggen dat u mogelijk bent begonnen:

  1. Selecteer de Doorgaan naar Samenvatting optie en klik vervolgens op de Doorgaan knop.
  2. U wordt gevraagd om alle informatie te verstrekken waarvan u denkt dat deze geschikt is, zoals waar het wifi-toegangspunt zich bevindt. Klik op de Doorgaan knop.
  3. Je kunt informatie toevoegen over het toegangspunt dat je gebruikt, zoals merk en modelnummer. Klik op Doorgaan als u klaar bent.
  4. Er wordt een diagnostisch rapport gemaakt en op het bureaublad geplaatst. Wanneer het rapport is voltooid, klikt u op de knop Done om de Wireless Diagnostics-app te sluiten.

Draadloos diagnoserapport

Het Wireless Diagnostics-rapport wordt opgeslagen op uw bureaublad of in /var/tmp (afhankelijk van uw besturingssysteem) in een gecomprimeerd formaat. Dubbelklik op het diagnosebestand om het rapport te decomprimeren.

De rapportbestanden worden in verschillende formaten opgeslagen, afhankelijk van de functie die u gebruikte. De meeste rapporten worden opgeslagen in het plist-formaat van Apple, dat de meeste XML-editors kunnen lezen. Het andere formaat dat u zult zien is het pcap-formaat, dat de meeste toepassingen voor het vastleggen van netwerkpakketten, zoals Wireshark, kunnen gebruiken.

Bovendien kan de Console-app die bij OS X wordt geleverd, veel van de diagnostische bestanden openen. U zou moeten kunnen dubbelklikken op de diagnostische bestanden om ze te bekijken in de Console-logviewer of een van de speciale weergave-apps in OS X.

De rapporten die de Wi-Fi Diagnostics-app maakt, zijn voor het grootste deel niet nuttig voor informele gebruikers die gewoon proberen hun draadloze netwerk aan de praat te krijgen. In plaats daarvan kunnen de verschillende Wireless Diagnostic-hulpprogramma-apps een betere manier bieden om eventuele Wi-Fi-problemen op te lossen.

Aanbevolen: