Je thuisnetwerk en pc beveiligen na een hack

Inhoudsopgave:

Je thuisnetwerk en pc beveiligen na een hack
Je thuisnetwerk en pc beveiligen na een hack
Anonim

Het kan iedereen overkomen. Misschien viel je voor de Ammyy-zwendel, werd je geraakt door ransomware of liep je pc een smerig virus op. Hoe je ook bent gehackt, je voelt je kwetsbaar.

Hier leest u hoe u een hack kunt herstellen en uw netwerk en pc kunt beveiligen om toekomstige incidenten te voorkomen.

Isoleren en in quarantaine plaatsen

Image
Image

Om te herstellen van een hack, isoleer je je computer zodat de hacker deze niet kan blijven controleren of gebruiken om andere computers aan te vallen. Doe dit door uw computer fysiek los te koppelen van internet. Als u denkt dat uw router mogelijk ook is gecompromitteerd, moet u uw router ook loskoppelen van uw internetmodem.

Vertrouw bij notebook-pc's niet op het loskoppelen via software, omdat de verbinding kan aantonen dat deze is uitgeschakeld terwijl deze nog steeds is aangesloten. Veel notebook-pc's hebben een fysieke schakelaar die de wifi-verbinding uitschakelt en de computer van internet isoleert. Nadat je de verbinding van de hacker met je computer of netwerk hebt verbroken, is het tijd om het systeem op te schonen en het te ontdoen van compromitterende software.

Reset je router naar fabrieksinstellingen

Als je denkt dat iemand je internetrouter heeft gecompromitteerd, voer dan een fabrieksreset uit. Als je het niet zeker weet, doe het dan toch. De reset verwijdert alle gecompromitteerde wachtwoorden en firewallregels die zijn toegevoegd door de hacker die deuren naar uw systemen heeft geopend.

Zoek, voordat u het fabrieksresetproces uitvoert, de fabrieksinstellingen van de beheerdersaccountnaam en het wachtwoord in de gebruikershandleiding van uw routerfabrikant of de ondersteuningswebsite. U hebt dit nodig om terug te gaan naar uw reset-router en deze opnieuw te configureren. Wijzig het beheerderswachtwoord onmiddellijk na de reset in een sterk wachtwoord en zorg ervoor dat u zich herinnert wat het is.

Een ander IP-adres verkrijgen

Hoewel het niet noodzakelijk is, is het een goed idee om een nieuw IP-adres te verkrijgen. Noteer het huidige IP-adres dat aan u is toegewezen door uw internetprovider (ISP). U kunt mogelijk een ander IP-adres verkrijgen door een DHCP-release uit te voeren en te vernieuwen vanaf de WAN-verbindingspagina van uw router. Een paar ISP's geven u hetzelfde IP-adres dat u eerder had, maar de meeste wijzen u een nieuwe toe. Als je hetzelfde IP-adres hebt gekregen, neem dan contact op met je ISP om een ander IP-adres aan te vragen.

Een IP-adres is uw adres op internet en het is waar de hacker u kan vinden. Als de malware van een hacker verbinding met uw computer maakte via het IP-adres, is een nieuw IP-adres het equivalent van verhuizen naar een nieuw adres en geen doorstuuradres achterlaten. Dit beschermt u niet tegen toekomstige hackpogingen, maar het frustreert pogingen van de hacker om opnieuw verbinding te maken met uw computer.

Desinfecteer uw computers

Verwijder vervolgens uw computer van de malware die de hacker heeft geïnstalleerd of u heeft laten installeren. Dit proces wordt uitgebreid besproken in I've been Hacked! Wat nu? Volg de instructies in het artikel om u te helpen uw belangrijke bestanden te beschermen en de geïnfecteerde computer op te schonen.

Als je meerdere computers in je thuisnetwerk hebt, moet je ze allemaal desinfecteren, omdat malware zich door je hele netwerk kan hebben verspreid en andere systemen die ermee verbonden zijn besmet.

Versterk je verdediging

Bescherm uw netwerk en computers tegen toekomstige bedreigingen door de stappen te volgen om een firewall in te schakelen die het moeilijker maakt voor uw systeem om opnieuw in gevaar te komen. U moet ook antivirussoftware activeren om uw systeem te beschermen tegen virussen, wormen en andere bedreigingen.

Besturingssysteem en software bijwerken

Je anti-malwaresoftware is zo goed als de laatste update. Zorg ervoor dat uw beveiligingssoftware is ingesteld om automatisch te updaten. Door dit te doen, heeft uw beveiligingssoftware altijd de nieuwste verdediging tegen nieuwe hacks en malware zonder dat u eraan hoeft te denken om routinematig een handmatige update uit te voeren. Controleer regelmatig de datum van uw bestand met anti-malwaredefinities om er zeker van te zijn dat het up-to-date is.

Controleer naast antimalware- en antivirussoftware ook of uw besturingssysteem moet worden bijgewerkt. Net als bij anti-malwaresoftware ontvangt uw besturingssysteem updates die zwakke plekken in de beveiliging tegengaan. Hetzelfde geldt voor toepassingen die u gebruikt - deze automatisch bijwerken helpt uw software veilig te houden met weinig inspanning van u.

Test je afweer

U moet uw firewall testen en overwegen uw computer te scannen met een scanner voor beveiligingsproblemen en mogelijk een second-opinion malwarescanner te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw verdediging zo veilig mogelijk is en dat er geen gaten in uw virtuele muren zijn.

Neem ook de tijd om wachtwoorden te wijzigen voor de accounts waarop u tijdens de aanval was ingelogd. Als uw e-mail-, bank- en winkelaccounts bijvoorbeeld allemaal actief waren tijdens de hack, zouden de wachtwoorden kunnen zijn gestolen. Ze onmiddellijk wijzigen en waar mogelijk 2FA inschakelen is ideaal.

Het gebruik van een wachtwoordbeheerder om deze nieuwe, veilige wachtwoorden op te slaan is de beste manier om ze nooit te verliezen, maar om superveilige wachtwoorden toe te staan.

Aanbevolen: