Hoe nieuwe technologie smartphonecamera's kan verbeteren

Inhoudsopgave:

Hoe nieuwe technologie smartphonecamera's kan verbeteren
Hoe nieuwe technologie smartphonecamera's kan verbeteren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een verscheidenheid aan nieuwe technologieën zou de kwaliteit van smartphonecamera's kunnen verbeteren.
  • Scope Photonics werkt aan lenzen die foto's scherp kunnen maken, hoe ver je ook inzoomt.
  • Metalenz probeert cameratelefoons slanker te maken en beelden te verscherpen.
Image
Image

Smartphone-camera's zijn nu zo goed dat professionele fotografen ze soms gebruiken, maar experts zeggen dat ze binnenkort nog beter kunnen worden.

Een nieuwe lenstechnologie zou kunnen zorgen voor helderdere foto's en beter zoomen, en dat alles terwijl het minder ruimte in beslag neemt. Scope Photonics werkt aan een verliesvrije zoom waarvan het zegt dat het beelden scherp kan maken, ongeacht hoeveel je inzoomt. Het is een van een groeiend aantal aanpassingen aan digitale camera's.

"Ik zou graag zien dat er vooruitgang wordt geboekt in digitale camera's en fotografie om ofwel handmatige bediening die goed werkt met digitale filmproductie beter te implementeren of om betere tools te programmeren voor zaken als focus," Rex Freiberger, de CEO van Gadget Review, in een e-mailinterview.

"Ik denk dat apps zo lang bezig zijn geweest met het maken van filters als een nieuwigheid, en ik zou graag zien dat hoogwaardige software zich richt op professionele fotografietechnieken", voegde hij eraan toe.

Innovative Tech

Scope Photonics probeert lenzen voor smartphonecamera's te verbeteren door een techniek te gebruiken om vloeibare kristallen te laten draaien en te reorganiseren op basis van hoe licht er doorheen beweegt. Het systeem bootst een standaard lenssysteem na, maar het kan in- en uitzoomen met een enkele lens.

"Onze lenzen kunnen eindelijk echte lossless zoom naar smartphones brengen, waarbij meerdere camera's in één enkele module worden geminiaturiseerd en tegelijkertijd de kwaliteit en mogelijkheden van smartphonefotografie worden verbeterd", schrijft het bedrijf op zijn website.

Een ander bedrijf probeert cameratelefoons slanker te maken en afbeeldingen te verscherpen. Metalenz werkt aan een ontwerp dat gebruik maakt van een enkele lens die is gebouwd op een kleine glazen wafel. De meeste smartphones gebruiken momenteel plastic en glazen lenselementen die over een beeldsensor zijn gemonteerd.

Metalenz zegt dat de structuur van zijn lens helderdere en scherpere beelden mogelijk maakt, vergeleken met standaardlenzen.

"In de afgelopen 20 jaar zijn de meeste ontwikkelingen op het gebied van camera- en sensortechnologie in consumentenelektronica elektronica en algoritmen geweest, maar de optica zelf is relatief onveranderd gebleven", zei Rob Devlin, CEO van Metalenz, in een persbericht.

Waarom film nog steeds beter is dan digitaal

Digitale camera's hebben een lange weg afgelegd, maar ze bootsen nog steeds niet het gevoel na van het gebruik van een analoge camera, zeggen sommige waarnemers. Professionele fotografe Sarah Sloboda leerde oorspronkelijk fotograferen op film en zegt dat digitaal tekort schiet.

"Zelfs de geringste overbelichting kan details in de hoogtepunten van de opname verminderen of elimineren", zei ze in een e-mailinterview.

"Er zijn nieuwe fotobewerkingsfuncties die dit enigszins terugdraaien, maar ze kunnen niet compenseren voor details die oorspronkelijk niet door de camera zijn opgenomen", voegde Sloboda eraan toe. "Ik zou graag zien dat er nieuwe camera's uitkomen die meer details vastleggen in de hoogtepunten."

…De meeste vooruitgang in camera- en sensortechnologie in consumentenelektronica [hadden] betrekking op elektronica en algoritmen, maar de optica zelf is relatief onveranderd gebleven.

Beroemdheidsfotograaf Bjoern Kommerell zei in een e-mailinterview dat hij terughoudend is om deel te nemen aan de trend naar spiegelloze digitale camera's die doorgaans de zoekers missen die op alle spiegelreflexcamera's te vinden zijn.

"Ik heb nog geen camera gevonden die vergelijkbaar is met datzelfde gevoel dat je hebt als je door een zoeker kijkt", voegde hij eraan toe.

Beter dynamisch bereik

Het grootste huidige probleem met digitale camera's is het lage dynamische bereik, zei Matic Broz, de oprichter van de fotografiesite Photutorial in een e-mailinterview.

Dynamisch bereik is hoe goed een camera zowel lichte als donkere tinten tegelijkertijd vastlegt. Hoe groter het dynamisch bereik, hoe meer extremen de sensor in de camera kan opvangen zonder detail te verliezen.

Een verlies aan detail lijkt op een plek met dezelfde kleur, zonder textuur, omdat alles in dat gebied te licht of te donker was voor de sensor om vast te leggen.

Image
Image

"Momenteel gebruiken we de HDR-techniek (high dynamic range) als tijdelijke oplossing", zei Broz.

"De manier waarop dit werkt, is dat je drie (of meer) foto's maakt, elk op een andere manier belicht. Bijvoorbeeld een die de donkere tinten precies goed vastlegt, een andere die de heldere tinten vastlegt en de laatste in het midden. Ten slotte plak je de beelden aan elkaar in een postproductieprogramma zoals Lightroom of Aurora HDR."

Nieuwe technologieën kunnen problemen met dynamisch bereik elimineren. Een innovatieve sensor die momenteel nog in ontwikkeling is, reset zichzelf telkens wanneer hij zijn maximale helderheid bereikt.

"Op deze manier kun je de highlights niet meer 'verblazen', " merkte Broz op.

Aanbevolen: