Hoe nieuwe technologie uw smartphone-foto's kan verbeteren

Inhoudsopgave:

Hoe nieuwe technologie uw smartphone-foto's kan verbeteren
Hoe nieuwe technologie uw smartphone-foto's kan verbeteren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Nieuwe technologieën kunnen camerafoto's duidelijker maken.
  • Carnegie Mellon-onderzoekers hebben onlangs een paper gepubliceerd dat laat zien hoe je het scherm van een mobiele telefoon opnieuw kunt ontwerpen om foto's beter te maken.
  • Het gebruik van berekeningen verandert smartphonefotografie.
Image
Image

De snaps van je telefoon kunnen binnenkort een stuk beter zijn dankzij veelbelovend nieuw onderzoek.

Wetenschappers van Carnegie Mellon University hebben onlangs ontdekt dat het herontwerpen van het scherm van een mobiele telefoon foto's beter kan maken. Het maakt deel uit van een groeiende revolutie in telefooncameratechnologie.

"Smartphones maken al gebruik van computationele fotografie, een digitale methode voor het vastleggen van afbeeldingen die gebruikmaakt van AI-geïntegreerde software, digitale berekening en krachtige hardware, in plaats van alleen te vertrouwen op optische processen die worden beperkt door de compacte vormfactor van de telefoon, "vertelde Mario Endo, directeur van Micron's Mobile Business Unit, fabrikant van computergeheugen, Lifewire in een e-mailinterview.

"Dit resulteert in foto's op geavanceerd niveau zonder professionele uitrusting of geavanceerde bewerkingstools."

Zie het duidelijk

De meeste smartphones gebruiken momenteel camera's onder het scherm, maar deze ontwerpkeuze doet afbreuk aan de beeldhelderheid. De Carnegie Mellon-onderzoekers hebben onlangs een paper gepubliceerd waarin wordt getoond hoe je het display van een mobiele telefoon opnieuw kunt ontwerpen om foto's duidelijker te maken.

"In een camera onder het paneel blokkeert het scherm een groot deel van het licht dat een camera normaal zou ontvangen, wat leidt tot luidruchtigere beelden", Aswin Sankaranarayanan, een professor in elektrische en computertechniek aan Carnegie Mellon en een van de auteurs van het papier, vertelden Lifewire in een e-mailinterview.

De meeste toptelefoons hebben meerdere lenzen die mid-zoom schakelen zonder dat de gebruiker het merkt, met behulp van AI.

"Dit wordt extra gecompliceerd doordat de camera de scène moet afbeelden door de gaasachtige openingen in het scherm, wat een grote onscherpte veroorzaakt als gevolg van een optisch fenomeen dat diffractie wordt genoemd", voegde hij eraan toe. "Deze onscherpte maakt het beeld minder scherp en veroorzaakt een opflakkering van heldere bronnen, die beide leiden tot beelden van lagere kwaliteit."

Om dit probleem op te lossen, stellen de onderzoekers voor om de camera onder het scherm te plaatsen. Openingen in het display tussen de light-emitting diodes (LED's) die bij elke displaypixel te vinden zijn, stellen de camera in staat de wereld in beeld te brengen. In tegenstelling tot de perforator of de inkeping, is de camera volledig verborgen, zodat het scherm naadloos kan zijn.

"Camera's onder het paneel helpen het weergavegebied te maximaliseren door randen of inkepingen te vermijden, en dus helpen ze in de eerste plaats de esthetiek van het scherm van de mobiele telefoon te verbeteren", zei Sankaranarayanan."Maar zodra we de camera onder het scherm hebben geplaatst, hebben we de luxe om de camera op een meer centrale locatie te plaatsen, wat natuurlijk oogcontact mogelijk maakt bij videogesprekken en selfies."

Hij voegde eraan toe dat het plaatsen van de camera onder het scherm ook leidt tot grote onscherpte en verlies van beeldkwaliteit. "De technologie die we hebben ontwikkeld, herontwerpt het scherm om deze onscherpte te verminderen en gebruikers in staat te stellen beelden van hogere kwaliteit te verkrijgen", zei hij.

Slimmere camera's

Het gebruik van computersoftware naast hardware om foto's te verwerken, transformeert smartphonefotografie. Functies voor computerfotografie zijn te vinden in telefoons zoals de iPhone 12 Pro, Samsung Galaxy S21, Google Pixel 5 en Xiaomi Mi 11 Pro.

Image
Image

Terwijl gebruikers op hun cameraknop tikken, worden aanpassingen aan ISO, diafragma en sluitertijd gemaakt om het beste beeld op de smartphone vast te leggen, mogelijk gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie), die informatie in het toegewezen geheugen gebruikt om fijne aanpassingen, zei Endo.

"De meeste toptelefoons hebben meerdere lenzen die mid-zoom schakelen zonder dat de gebruiker het merkt, met behulp van AI", voegde hij eraan toe. "Sommige hebben ook sensoren die groot genoeg zijn om foto's van goede kwaliteit te maken in omgevingen met weinig licht."

Endo wees erop dat AI-algoritmen in recente smartphonecamera's het licht, de scherptediepte en andere factoren lezen om instellingen automatisch aan te passen, in plaats van te vertrouwen op een dure digitale camera en uitgebreide training.

"Compositie, kleurverzadiging en contrast worden automatisch aangepast met behulp van machine learning-technieken om de beste resultaten te bereiken," zei hij. "Deze camera's, aangestuurd door software, nemen een handvol foto's en selecteren de beste, zodat gebruikers niet steeds opnieuw op de verwijderknop hoeven te drukken. Sommige van deze geavanceerde telefoons kunnen ook meerdere afbeeldingen stapelen of combineren om de beste foto te maken."

De technologie van cameratelefoons wordt binnenkort nog beter, voorspelt Endo.

"We verwachten dat de technologie zich verder zal ontwikkelen, in combinatie met hardware-verbeteringen zoals lenzen met een groter diafragma en beeldsensoren met een hogere megapixels, om functies zoals foto's van hogere kwaliteit bij weinig licht en zoom tot meer dan 100x verder te verbeteren," hij zei.

Aanbevolen: