De 6 beste toepassingen voor Thunderbolt 3

Inhoudsopgave:

De 6 beste toepassingen voor Thunderbolt 3
De 6 beste toepassingen voor Thunderbolt 3
Anonim

Een groot aantal soorten randapparatuur kan via een Thunderbolt 3-poort op uw computer worden aangesloten. Zoals de naam al aangeeft, is Thunderbolt snel, maar wat nog belangrijker is, een Thunderbolt-poort is veelzijdig en gebruikt de gewone USB-C-connector om verbinding te maken met de meeste apparaten.

Hier zijn de zes belangrijkste manieren waarop u een Thunderbolt-poort kunt gebruiken om de connectiviteit, snelheid en gemak te verbeteren.

Thunderbolt 4 werd aangekondigd in 2020. Het is compatibel met USB4 en Thunderbolt 3.

Aansluiting van een of meer schermen

Image
Image

Thunderbolt 3 ondersteunt het aansluiten van meerdere beeldschermen op uw computer door video te verzenden via de Thunderbolt-kabel met behulp van DisplayPort 1.2 videostandaarden. Hierdoor kunt u elke monitor aansluiten die DisplayPort of een van de compatibele typen verbindingen gebruikt, zoals mini DisplayPort.

Thunderbolt 3 ondersteunt het aansluiten van twee 4K-schermen met 60 fps, één 4K-scherm met 120 fps of één 5K-scherm met 60 fps.

Als je een enkele Thunderbolt-verbinding wilt gebruiken om meerdere beeldschermen aan te sluiten, heb je een Thunderbolt-compatibele monitor nodig met de mogelijkheid om door de Thunderbolt-verbinding te gaan (deze heeft een paar Thunderbolt-gelabelde poorten) of een Thunderbolt 3-dock.

Thunderbolt's videotrucs stoppen niet bij het aansluiten van DisplayPort-compatibele monitoren. Met de juiste kabeladapters worden ook HDMI-schermen en VGA-monitoren ondersteund.

Hoogwaardige netwerken

Image
Image

In al zijn vormen ondersteunt Thunderbolt Ethernet-netwerkprotocollen. Dit betekent dat je een Thunderbolt-naar-Ethernet-adapterkabel kunt gebruiken om verbinding te maken met een 10 Gb Ethernet-netwerk, en je kunt een Thunderbolt-kabel gebruiken om twee computers met maximaal 10 Gbps aan te sluiten in een supersnel, peer-to-peer netwerk.

Het gebruik van de peer-to-peer-netwerkoptie is een geweldige manier om snel een grote hoeveelheid gegevens tussen twee computers te kopiëren, bijvoorbeeld wanneer u een upgrade naar een nieuwe computer uitvoert en uw oude gegevens moet overzetten. Dit betekent dat u niet 's nachts meer hoeft te wachten tot het kopiëren is voltooid.

Op Thunderbolt gebaseerde opslag

Image
Image

Thunderbolt 3 biedt gegevensoverdrachtsnelheden tot 40 Gbps, waardoor het een aantrekkelijke technologie is voor hoogwaardige opslagsystemen.

Op Thunderbolt gebaseerde opslagsystemen zijn beschikbaar in vele formaten, waaronder apparaten met een enkele bus die kunnen worden gebruikt om uw computer op te starten. Dit zorgt meestal voor een mooie toename van de schijfprestaties ten opzichte van wat beschikbaar is met interne opstartschijven.

Multibay-behuizingen die SSD's en verschillende RAID-configuraties gebruiken, kunnen de schijfprestaties verhogen tot boven de snelheid die nodig is voor het produceren, bewerken en opslaan van multimediaprojecten.

Misschien hebben uw behoeften meer te maken met de hoeveelheid opslagruimte en betrouwbaarheid. Met Thunderbolt 3 kunt u een groot aantal goedkope schijven gebruiken om een grote gespiegelde of anderszins beveiligde gegevensopslagpool te creëren. Wanneer uw computerbehoeften zeer beschikbare opslagruimte vereisen, kan Thunderbolt 3 u helpen hieraan te voldoen.

Op USB gebaseerde opslag

Image
Image

Thunderbolt 3 biedt ook ondersteuning voor USB 3.1 Gen 2, evenals eerdere USB-versies.

USB 3.1 Gen 2 biedt verbindingssnelheden tot 10 Gbps, wat even snel is als de originele Thunderbolt-specificatie en snel genoeg voor de meeste algemene opslag- en externe verbindingsbehoeften.

Voor verbindingen met USB-apparaten wordt een standaard USB-C-kabel gebruikt, die soms wordt meegeleverd met USB-randapparatuur. Dit, samen met de algehele lagere kosten van USB 3.1-randapparatuur, maakt Thunderbolt 3-poorten wenselijk.

USB 3.1 Gen 2-snelheden van 10 Gbps maken opslagsystemen die deze technologie gebruiken aantrekkelijk omdat ze de bandbreedte hebben om solid-state schijven volledig te benutten met SATA III-verbindingen. Dit type aansluiting is ook een goede keuze voor dual-bay RAID-behuizingen voor standaard schijven en SSD's.

Externe afbeeldingen

Image
Image

We hebben de neiging om Thunderbolt 3 te zien als een eenvoudige kabel die met hoge snelheden kan presteren, maar de technologie achter de Thunderbolt-poort is gebaseerd op het PCIe 3 (Peripheral Component Interconnect Express) bussysteem dat wordt gebruikt om computercomponenten aan te sluiten.

Een onderdeel dat deze vorm van connectiviteit vaak gebruikt, is de grafische kaart of GPU in uw computer. Het wordt aangesloten via de PCIe-interface in de computer, dus het kan ook extern worden aangesloten met behulp van een PCIe-uitbreidingschassis met een Thunderbolt 3-interface.

Als je de mogelijkheid hebt om een externe grafische kaart op je computer aan te sluiten, kun je eenvoudig je grafische kaart upgraden. Dit is handig bij laptops en alles-in-één computersystemen die moeilijk, zo niet onmogelijk, te upgraden zijn.

Het toevoegen van een externe grafische kaart is een manier waarop deze technologie nuttig kan zijn; een andere is het gebruik van een externe grafische versneller die werkt met professionele apps om bepaalde complexe taken te versnellen, zoals renderen in 3D-modellering, beeldvorming en filmografie.

Aankoppelen

Image
Image

Zie het Thunderbolt Dock als een poortuitbraakbox. Het maakt alle poorttypen die door Thunderbolt worden ondersteund beschikbaar in één externe box.

Docks zijn verkrijgbaar met verschillende nummers en soorten poorten. In de meeste gevallen heeft een Thunderbolt Dock een aantal USB 3.1-poorten, DisplayPort, HDMI, Ethernet, audio line in en out, optische S/PDIF en hoofdtelefoons, samen met een Thunderbolt 3 pass-through-poort zodat u in serie kunt schakelen extra Thunderbolt-apparaten.

Dock-fabrikanten hebben hun eigen mix van poorten. Sommige voegen oudere FireWire-interfaces en kaartlezersleuven toe. Het is een goed idee om door het aanbod van elke fabrikant te bladeren voor de poorten die u het meest nodig hebt.

Docks bieden ook veelzijdigheid en bieden meer verbindingspunten die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt. Dit elimineert de noodzaak om een aantal kabeladapters aan te sluiten en los te koppelen om de randapparatuur aan te sluiten die u op dat moment nodig hebt.

Aanbevolen: