Wat is een USB-poort en hoe kunt u deze gebruiken?

Inhoudsopgave:

Wat is een USB-poort en hoe kunt u deze gebruiken?
Wat is een USB-poort en hoe kunt u deze gebruiken?
Anonim

A USB-poort is een standaard kabelverbindingsinterface voor pc's en consumentenelektronica. USB staat voor Universal Serial Bus, een industriestandaard voor digitale datacommunicatie over korte afstand. Met USB-poorten kunnen USB-apparaten met elkaar worden verbonden en digitale gegevens worden overgedragen via USB-kabels. Ze kunnen ook elektrische stroom over de kabel leveren aan apparaten die dit nodig hebben.

Er bestaan zowel bekabelde als draadloze versies van de USB-standaard, hoewel alleen de bekabelde versie USB-poorten en -kabels omvat.

Image
Image

Wat kunt u op een USB-poort aansluiten?

Veel soorten consumentenelektronica ondersteunen USB-interfaces. Dit soort apparatuur wordt het meest gebruikt voor computernetwerken:

  • USB-netwerkadapters.
  • USB-breedband- en mobiele modems voor internettoegang.
  • USB-printers die moeten worden gedeeld op een thuisnetwerk.

Voor computer-naar-computer bestandsoverdracht zonder een netwerk, worden USB-drives soms ook gebruikt om bestanden tussen apparaten te kopiëren.

Een USB-poort gebruiken

Sluit twee apparaten rechtstreeks aan met één USB-kabel door elk uiteinde in een USB-poort te steken. (Sommige apparaten hebben meer dan één USB-poort, maar sluit niet beide uiteinden van een kabel aan op hetzelfde apparaat, omdat dit elektrische schade kan veroorzaken!)

Je kunt op elk moment kabels aansluiten op een USB-poort, ongeacht of de betrokken apparaten zijn in- of uitgeschakeld. Volg de instructies die bij uw apparatuur zijn geleverd voordat u de USB-kabels loskoppelt. In sommige gevallen kan het loskoppelen van een USB-kabel van een actief apparaat leiden tot schade aan het apparaat of de bestanden die op de computer worden gebruikt. Om deze reden is het een goede gewoonte om uw USB-apparaat altijd veilig uit te werpen voordat u het fysiek loskoppelt.

Meerdere USB-apparaten kunnen ook met elkaar worden verbonden via een USB-hub. Een USB-hub wordt aangesloten op één USB-poort en bevat extra poorten waarop andere apparaten later kunnen worden aangesloten. Als u een USB-hub gebruikt, sluit dan een afzonderlijke kabel aan op elk apparaat en sluit ze afzonderlijk aan op de hub.

Alles wat u moet weten over USB-poorten en kabels

USB-A-, USB-B- en USB-C-poorttypen

Er bestaan verschillende belangrijke soorten fysieke lay-outs voor USB-poorten:

  • USB-A (Type A): De rechthoekige USB Type-A-connector is ongeveer 1,4 cm (9/16 inch) lang en 0,65 cm (1/4 inch) hoog wordt meestal gebruikt voor bedrade muizen en toetsenborden. USB-sticks hebben normaal gesproken ook USB-A-connectoren.
  • USB-B (Type B): USB B-apparaten komen minder vaak voor dan type A en zijn bijna vierkant van vorm en worden vaak aangetroffen op routers, computers, printers en games consoles
  • Micro-USB: Er bestaan ook zogenaamde micro-USB-versies van zowel USB-A als USB-B - kleinere versies dan hun basistegenhangers, populair op mobiele apparaten. Oudere maar nu verouderde "mini-USB"-versies zijn ook te vinden op veel oude apparaten.
  • USB Type C: Met afmetingen van 0,84 cm bij 0,26 cm, is deze nieuwere standaard ontworpen om zowel A als B te vervangen door kleinere poorten om de dunnere vormfactoren van mobiel beter te ondersteunen apparaten.

Om een apparaat met één soort poort per apparaat te verbinden met een ander type, gebruik je gewoon het juiste type kabel met de juiste interfaces aan elk uiteinde. USB-kabels zijn vervaardigd om alle ondersteunde combinaties van typen en mannelijke/vrouwelijke opties te ondersteunen.

Bottom Line

USB-apparaten en -kabels ondersteunen meerdere versies van de USB-standaard van versie 1.1 tot de huidige versie 3.1. USB-poorten hebben identieke fysieke lay-outs, ongeacht de ondersteunde versie van USB.

USB-poort werkt niet?

Niet alles gaat van een leien dakje als je met computers werkt. Er zijn verschillende redenen waarom een USB-poort plotseling niet meer goed werkt. Bekijk onze USB-probleemoplossingspagina voor wanneer u problemen ondervindt.

Alternatieven voor USB-poorten

USB-poorten zijn een alternatief voor de seriële en parallelle poorten die beschikbaar zijn op oudere pc's. USB-poorten ondersteunen veel snellere (vaak 100x of meer) gegevensoverdrachten dan serieel of parallel.

Voor computernetwerken worden soms Ethernet-poorten gebruikt in plaats van USB. Voor sommige soorten computerrandapparatuur zijn soms ook FireWire-poorten beschikbaar. Zowel Ethernet als FireWire kunnen snellere prestaties bieden dan USB, hoewel deze interfaces geen stroom over de draad leveren.

Veelgestelde vragen

  • Waarom werkt mijn USB-poort niet? In sommige gevallen kan een verbroken verbinding of een softwareprobleem de oorzaak zijn. Vuile of verstopte USB-poorten kunnen soms ook de prestaties beïnvloeden. Hoewel een eenvoudige herstart van uw computer de oplossing zou kunnen zijn, kunt u deze tips proberen voor het opschonen en oplossen van problemen met de USB-poort.
  • Hoe kan ik muziek afspelen via USB in mijn auto zonder USB-poort? Als je een sigarettenaansteker in je auto hebt, gebruik dan je 12V-aansluiting als USB-poort. Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in het toevoegen van een USB-aansluiting aan een autoradio.

Aanbevolen: