Android 101: hoe u uw Android-smartphone of -tablet gebruikt

Inhoudsopgave:

Android 101: hoe u uw Android-smartphone of -tablet gebruikt
Android 101: hoe u uw Android-smartphone of -tablet gebruikt
Anonim

Wat te weten

  • De basiswerking van Android-apparaten draait om het startscherm, meldingen, zoekbalk, app-lade en dock.
  • Om een app te verplaatsen, tik en sleep je het app-pictogram over het scherm. Om een map te maken, sleept u een app-pictogram en zet u het op een ander pictogram.
  • Als u een app permanent wilt verwijderen, gaat u naar Instellingen en kiest u Apps & meldingen. Selecteer een app om te verwijderen en kies vervolgens Uninstall.

Android-apparaten kunnen per fabrikant verschillen, maar veel functies zijn hetzelfde. Of je nu een iPhone hebt geconverteerd naar de Samsung Galaxy-telefoon of een nieuwe tablet hebt gekocht, hier zijn de basisprincipes voor het navigeren en aanpassen van je Android-smartphone of -tablet, ongeacht de fabrikant.

Android 101: startscherm, meldingen, zoekbalk, app-lade en dock

Het startscherm is het scherm dat u ziet als u zich niet in een app bevindt. Dit scherm bevat veel interessante dingen en u kunt er veel mee doen om productiever te zijn met uw Samsung Galaxy, Google Nexus of welk Android-apparaat u ook bezit.

Image
Image

Het Berichtencentrum

De bovenkant van het startscherm vertelt je heel wat over wat er met je smartphone of tablet gebeurt. Aan de rechterkant wordt informatie weergegeven zoals de sterkte van uw provider of Wi-Fi-verbinding, de levensduur van de batterij en de huidige tijd. Aan de linkerkant van deze balk kun je zien welk type meldingen je hebt.

Als je bijvoorbeeld het Gmail-pictogram ziet, heb je nieuwe e-mailberichten. Een batterijpictogram kan duiden op een bijna lege batterij. Als u de volledige meldingen wilt lezen, houdt u uw vinger op deze balk om een snel overzicht van uw meldingen weer te geven en veegt u vervolgens met uw vinger omlaag om de volledige meldingen weer te geven.

Image
Image

De zoekbalk

De Google-zoekbalk bevindt zich bovenaan het scherm of onder de tijdwidget op de meeste Android-smartphones en -tablets. De zoekbalk biedt ook snelle toegang tot Google Voice Search. Om spraakgestuurd zoeken te gebruiken, tik je op de microfoon aan de linkerkant van de zoekbalk.

Apps en widgets

Het hoofdgedeelte van het scherm bevat pictogrammen voor apps en widgets. Widgets zijn kleine apps die op het startscherm worden uitgevoerd. De klok is een voorbeeld van een widget.

Als je van rechts naar links veegt om van pagina naar pagina te gaan, worden de zoekbalk en de pictogrammen onder aan het scherm op elke pagina weergegeven.

Image
Image

Het Dok

Het App Dock bevindt zich onderaan het scherm en kan, afhankelijk van het apparaat, maximaal zeven apps bevatten. Het App Dock is een geweldige snelkoppeling naar uw meest gebruikte apps. De apps in het App Dock blijven aanwezig, ongeacht welke pagina van het startscherm wordt weergegeven.

Maak een map in het App Dock en heb snel toegang tot meer dan zeven apps.

App-lade

De app-lade bevat elke app die op uw smartphone of tablet is geïnstalleerd en ingeschakeld, in alfabetische volgorde. Als u een app niet kunt vinden, gaat u naar de app-lade. De app-lade wordt meestal weergegeven door een witte cirkel met zwarte stippen aan de binnenkant.

Android-knoppen

Sommige apparaten hebben virtuele knoppen onder aan het scherm en andere hebben echte knoppen onder het scherm. Dit zijn de algemene knoppen op Android-smartphones en -tablets:

  • De pijl of driehoek die naar links wijst, is de knop Terug. Dit werkt vergelijkbaar met de knop Terug in een webbrowser. Druk in een app op de knop Terug om naar een vorig scherm in die app te gaan.
  • De Home-knop is een cirkel of is groter dan de andere knoppen. Het verbergt de app op het scherm en geeft het startscherm weer.
  • De taakknop wordt meestal afgebeeld met een doos of als meerdere dozen die op elkaar zijn gestapeld. Met deze knop worden uw recent geopende apps weergegeven. Tik op een app om tussen apps te schakelen of tik op de X-knop om een app te sluiten.

Er zijn drie echte knoppen aan de zijkant van het apparaat. De bovenste knop is de Suspend-knop, die wordt gebruikt om het apparaat uit te schakelen, in de slaapstand te zetten of opnieuw op te starten. Om een apparaat opnieuw op te starten, houdt u de Suspend-knop enkele seconden ingedrukt en kiest u Power off De andere twee knoppen regelen het volume.

Als u een foto van het scherm wilt maken, houdt u de knoppen Suspend en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt.

Bottom Line

Als je het startscherm wilt aanpassen om er meer uit te halen, kun je veel dingen doen door met je vinger over het scherm te drukken en te bewegen. Verplaats apps, maak mappen en voeg nieuwe widgets toe aan het startscherm, zoals een maandelijkse kalender.

Een app verplaatsen

Plaats een app ergens op het scherm tussen de zoekbalk en het dock, zolang er maar een lege ruimte voor is. En als u het naar dezelfde plaats verplaatst als een app of een widget, zullen ze uit de weg gaan. Dit wordt allemaal bereikt met een gebaar van slepen en neerzetten.

Een app-pictogram verplaatsen:

  1. Houd uw vinger op het app-pictogram.
  2. Wanneer het pictogram iets groter wordt, sleept u uw vinger over het scherm.

    Image
    Image
  3. Wanneer de app zich op de gewenste locatie bevindt, ha alt u uw vinger van het scherm.

  4. Om het pictogram naar een andere pagina te verplaatsen, sleept u het app-pictogram naar de zijkant van het scherm en wacht u tot Android naar de volgende pagina overschakelt.
  5. Wanneer het pictogram zich op de gewenste locatie bevindt, tilt u uw vinger op om de app op zijn plaats te laten vallen.

Een map maken

Maak een map op dezelfde manier waarop u een app verplaatst. In plaats van het naar een nieuwe plek te verplaatsen, plaats je het echter direct boven op een andere app.

  1. Sleep een app en zet deze bovenop een andere app. Er verschijnt een cirkel met de melding dat er een map wordt gemaakt.
  2. Tik op de nieuwe map om deze te openen en de apps te bekijken die deze bevat.

    Image
    Image
  3. Tik op Naamloze map en voer vervolgens een beschrijvende naam in voor de map.
  4. Om nieuwe apps aan de map toe te voegen, sleept u het app-pictogram naar de map en zet u het neer.

Een app-pictogram verwijderen

Wanneer u een app-pictogram verwijdert, wordt alleen het pictogram verwijderd van het Android-apparaat, niet de app en de bijbehorende gegevens.

  1. Houd het app-pictogram ingedrukt dat je wilt verwijderen.
  2. Sleep het pictogram naar de bovenkant van het scherm en zet het neer op de X Remove.

    Image
    Image
  3. Het app-pictogram wordt verwijderd, maar de app blijft op het apparaat geïnstalleerd.

Hoe de werkelijke app te verwijderen

Soms is het verwijderen van het pictogram niet genoeg. Als u ruimte op uw apparaat wilt vrijmaken, verwijdert u de hele app. Dit is eenvoudig genoeg om te doen, hoewel het niet zo eenvoudig is als het pictogram over het scherm te verplaatsen.

  1. Open de app Instellingen. Als je het niet kunt vinden op je startscherm, open dan de app-lade.
  2. Kies Apps of Apps & meldingen, afhankelijk van de Android-versie.
  3. Tik in de lijst met apps op de smartphone of tablet op de app die je wilt verwijderen.
  4. Tik op Verwijderen en bevestig uw keuze.

    Image
    Image
  5. Sommige van de apps die bij het apparaat worden geleverd, kunnen niet worden verwijderd. Tik in plaats daarvan op Uitschakelen om de app uit te schakelen, zodat deze niet op de achtergrond wordt uitgevoerd.

Als je apparaat bijna geen opslagruimte meer heeft, verwijder dan de app om je Android-apparaat sneller te maken.

Widgets toevoegen aan het startscherm

Widgets zijn het beste deel van Android. Of je nu een Samsung Galaxy, Google Pixel of Motorola Z hebt, gebruik widgets om je apparaat aan je specificaties aan te passen.

Image
Image

Widgets zijn kleine apps die zijn ontworpen om op een deel van het startscherm te worden uitgevoerd in plaats van in de modus Volledig scherm. De klokwidget die populair is op de meeste Android-apparaten, geeft de tijd weer in een groter lettertype dan de klok in de rechterbovenhoek van het scherm.

Je kunt je agenda ook als widget op het scherm zetten voor snelle toegang tot vergaderingen, afspraken, evenementen en herinneringen die je voor die dag hebt.

Een widget toevoegen aan je startscherm:

  1. Druk met uw vinger op een lege plek van het startscherm.
  2. Tik op Widgets om een lijst met beschikbare widgets te zien.
  3. Druk met uw vinger op een widget. Het widgetmenu verdwijnt en het startscherm verschijnt.

    Image
    Image
  4. Sleep de widget naar een open plek.
  5. Verplaats de widget over een app of een andere widget. De app of widget beweegt om ruimte te maken voor de nieuwe widget.
  6. Om de widget op een andere pagina van het startscherm te plaatsen, sleept u de widget naar de rand van het scherm om van pagina te veranderen.
  7. Als de widget zich op de gewenste locatie bevindt, ha alt u uw vinger van het scherm.

Als er geen widgetoptie is

Niet elk apparaat is hetzelfde. De Nvidia Shield-tablet voegt bijvoorbeeld een widget toe zoals hierboven beschreven. De Google Nexus-tablet gebruikt een alternatief schema dat populair is bij sommige Android-apparaten.

Als je geen optie voor widgets zag toen je je vinger op het scherm hield, volg je deze stappen:

  1. Open de app-lade. Het pictogram van de app-lade ziet eruit als een cirkel met zwarte stippen aan de binnenkant.
  2. Tik in de app-lade op het tabblad Widgets.
  3. Houd uw vinger op een widget om deze te selecteren.
  4. Wanneer het startscherm verschijnt, sleept u de widget naar de gewenste plaats en tilt u uw vinger van het scherm om deze op die locatie neer te zetten.

Spraakopdrachten gebruiken op uw Android-apparaat

Als je het equivalent van Siri op je Samsung Galaxy, HTC of een andere Android-tablet wilt, bieden Google Assistant en Samsung Bixby je een echte virtuele assistent. Er zijn ook een aantal apps voor persoonlijke assistenten in de Google Play Store.

Google Assistent

Google Assistant is het belangrijkste kanaal voor de Google Home-lijn van slimme luidsprekers en apparaten, en het is ook beschikbaar als Android- of iOS-app. Na de installatie geef je spraakopdrachten aan de Google Assistent met de zin 'Hey Google' of 'OK Google'.

Nadat je de Assistent hebt gestart, kun je zeggen: "Maak morgen om 8 uur een vergadering." De Assistent vraagt om een naam van de vergadering en andere details. Zeg 'Laat me een pizzeria in de buurt zien' en de Assistent geeft je opties weer. Stel alarmen in, bereken tips, stel algemene vragen en nog veel meer.

Afgezien van eenvoudige vragen, kan de Google Assistent meer gecompliceerde taken aan, waaronder het maken van dinerreserveringen met behulp van een AI-aangedreven technologie genaamd Google Duplex. Duplex maakt ook eenvoudig online eten bestellen mogelijk, waarbij automatisch uw persoonlijke gegevens en betalingsgegevens worden ingevuld terwijl u afrekent. (Je moet een deelnemend partnerrestaurant vinden om deze functie te gebruiken.)

Bixby

Bixby's mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van Google Assistent. Het belangrijkste verschil is dat Google Assistant is geïntegreerd in het Google-universum via zijn Google Home-producten, terwijl Bixby een handige persoonlijke assistent is wanneer je onderweg bent. Vind de volledige mogelijkheden van Bixby op de Samsung Galaxy S10 en S9, plus de Galaxy Note 9. Andere Samsung Galaxy-apparaten hebben beperktere Bixby-mogelijkheden.

Aanbevolen: