Hoe een MacBook Air schoon te vegen

Inhoudsopgave:

Hoe een MacBook Air schoon te vegen
Hoe een MacBook Air schoon te vegen
Anonim

Of je nu je MacBook Air wilt verkopen en de gegevens wilt wissen voor je eigen veiligheid of opnieuw wilt beginnen met een nieuwe installatie van macOS, volg deze tutorial om alle gegevens van je computer te wissen.

Je hebt opties om je MacBook terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, waardoor al je persoonlijke gegevens worden verwijderd, of om het computerstation volledig te wissen zonder het in te stellen met een besturingssysteem, wat zelden de betere keuze is.

De informatie in deze tutorial is van toepassing op macOS Big Sur (11.0) en hoger. Oudere versies van het besturingssysteem volgen vergelijkbare stappen.

Dit proces wist alle gegevens op je computer, inclusief bestanden, foto's, video's en programma's. Volg de onderstaande back-upprocedure om een kopie van uw gegevens te maken voordat u verdergaat.

Een back-up maken van uw MacBook Air

Voordat u begint met het wissen van uw MacBook Air, maakt u een back-up van alle gegevens op de machine, zodat u een duplicaat hebt. Alle gegevens die op de laptop achterblijven wanneer u de computer wist, gaan permanent verloren. Volg deze stappen om een back-up van uw MacBook op een extern opslagapparaat te maken met Time Machine, dat op uw Mac is geïnstalleerd:

Image
Image
  1. Sluit een extern opslagapparaat aan op de poort van uw MacBook Air.

    Als u een externe schijf aanschaft voor back-updoeleinden, zorg er dan voor dat de schijf voldoende capaciteit heeft om uw interne schijf te dekken.

  2. Open Systeemvoorkeuren op je Mac.
  3. Klik op Time Machine.

    Image
    Image
  4. Selecteer de Choose Backup Disc of Select Disk optie.
  5. Kies uw USB-opslagapparaat en klik op Schijf gebruiken.
  6. Selecteer in het volgende scherm Save.

Binnen een paar minuten begint het back-upproces. Uw eerste back-up kan enkele uren of langer duren, afhankelijk van hoeveel gegevens er op uw computer staan. Kom terug in het Time Machine-voorkeurenpaneel om te bevestigen wanneer Time Machine de eerste back-up heeft voltooid. Het zal noteren wanneer de laatste back-up is voltooid. Bekijk voor meer informatie onze gedetailleerde tutorial over het gebruik van Time Machine.

Afmelden bij iCloud op uw MacBook

Voordat u uw MacBook Air wist, is het een goed idee om u af te melden bij iCloud en services zoals Zoek mijn Mac. Als u zich niet afmeldt bij deze functies, kunnen toekomstige gebruikers worden gevraagd om uw aanmeldingsgegevens. Volg deze stappen om eenvoudig uit te loggen bij iCloud op uw apparaat:

Image
Image
  1. Open Systeemvoorkeuren op je Mac.
  2. Selecteer iCloud. (Selecteer in nieuwere versies van macOS Apple ID > iCloud.)
  3. Klik op Afmelden. (In nieuwere versies van macOS, selecteer Overview > Afmelden.)

    Mogelijk wordt u gevraagd uw wachtwoord in te voeren wanneer u zich afmeldt bij iCloud.

  4. Wanneer het dialoogvenster vraagt of u een kopie van uw iCloud-gegevens wilt bewaren, selecteert u Keep a Copy.

Uw MacBook Air wissen en macOS opnieuw installeren

Als je gewoon je machine opruimt om helemaal opnieuw te beginnen of je verkoopt of schenkt het apparaat aan iemand anders, wis het dan en installeer macOS opnieuw, zodat de computer bruikbaar is. Als dit met succes is gedaan, wordt de software van de Mac weergegeven zoals toen u het apparaat voor het eerst uit de doos haalde.

Image
Image

De volgende stappen zullen het interne opslagapparaat van uw MacBook volledig wissen; alle gegevens en informatie gaan verloren.

  1. Begin door je Mac af te sluiten via het Apple menu of door eenmaal op de power knop op je toetsenbord te drukken.
  2. Zodra uw computer volledig is uitgeschakeld, houdt u de toetsen Command en R tegelijkertijd ingedrukt op het toetsenbord van uw MacBook.
  3. Zonder eerdere toetsen los te laten, zet u uw MacBook Air aan door op de power-knop te drukken.

  4. Zodra je het Apple-logo of een draaiende wereldbol op het scherm ziet, kun je de toetsen Command en R loslaten.
  5. Laat de computer opstarten in de herstelmodus. U kunt doorgaan zodra u het venster macOS-hulpprogramma's te zien krijgt.
  6. Selecteer in het venster macOS Utilities MacOS opnieuw installeren.
  7. Klik op Doorgaan om het macOS-installatieprogramma te starten.

    Het macOS-installatieprogramma kan u vragen om uw schijf te ontgrendelen of uw Mac-wachtwoord in te voeren voordat u doorgaat.

  8. Uw MacBook zal verschillende keren opnieuw opstarten terwijl de oude schijf wordt gewist en macOS wordt geïnstalleerd. Een voortgangsbalk toont u de geschatte resterende tijd.
  9. Zodra dit is voltooid, start de machine op met de configuratie-assistent om te beginnen met het instellen van de computer. Als je de Mac niet wilt installeren omdat je hem verkoopt of cadeau doet, druk dan op Command+ Q om de wizard af te sluiten en sluit af. zet je computer uit.

Uw MacBook Air wissen zonder macOS opnieuw te installeren

Zodra je hebt bevestigd dat er een back-up van je gegevens is gemaakt op een extern opslagapparaat, kun je beginnen met het wissen van de interne opslag van alle informatie van je MacBook Air. Volg deze instructies om het proces te starten als u de machine wilt wissen en macOS niet opnieuw wilt installeren:

Image
Image

De volgende stappen zullen het interne opslagapparaat van uw MacBook volledig wissen; alle gegevens en informatie gaan verloren.

  1. Begin door je Mac af te sluiten via het Apple menu of door eenmaal op de power knop op je toetsenbord te drukken.
  2. Zodra uw computer volledig is uitgeschakeld, houdt u de toetsen Command en R tegelijkertijd ingedrukt op het toetsenbord van uw MacBook.
  3. Schakel je MacBook Air in zonder eerdere toetsen los te laten.
  4. Zodra je het Apple-logo of een draaiende wereldbol op het scherm ziet, kun je de toetsen Command en R loslaten.
  5. Laat de computer opstarten in de herstelmodus. Ga verder wanneer u het venster macOS-hulpprogramma's ziet.
  6. In het macOS Utilities venster, selecteer Schijfhulpprogramma.
  7. Selecteer onder de View menu-optie Show All Devices.

    Image
    Image
  8. Onder de View menuknop staan de schijven die op uw machine zijn aangesloten. Selecteer uw primaire schijf; het bevat Macintosh HD.
  9. Zodra uw schijf is geselecteerd, selecteert u Wissen.
  10. Laat in het venster Erase alle instellingen ongewijzigd en klik op Erase.
  11. Start je Mac opnieuw op. Als het met succes is gewist, wordt uw machine ingeschakeld met een knipperend vraagteken in een mappictogram.

Extra macOS-installatieopties

Standaard leidt het indrukken van Command+ R bij het opstarten van uw Mac ertoe dat u de nieuwste versie van macOS installeert die is geïnstalleerd op uw machine.

Er zijn echter twee extra opties beschikbaar tijdens het opstarten, en deze zijn als volgt:

  • Druk op Option+ Command+ R om de nieuwste versie van macOS te installeren. compatibel met uw MacBook Air.
  • Druk op Shift+ Option+ Command+ Rom de versie van macOS te installeren die bij de Mac is geleverd. Als uw MacBook Air ouder is, wordt de dichtstbijzijnde beschikbare versie geïnstalleerd.

Een MacBook Air wissen met macOS Monterey (12.0) of hoger

Als je MacBook macOS Monterey (12.0) of nieuwer gebruikt, heb je een eenvoudigere optie om je apparaat te wissen zonder het besturingssysteem te verwijderen. Het Wis alle inhoud en instellingen proces in Systeemvoorkeuren werkt als de gelijknamige functie op de iPhone. Wanneer je het uitvoert, zal je Mac je gegevens wissen samen met alle apps die je hebt geïnstalleerd, maar het zal sneller zijn dan de meeste andere resets omdat het het besturingssysteem niet aanraakt.

Aanbevolen: