Hoe u uw pc kunt resetten in Windows 11, 10 & 8 [Walkthrough]

Inhoudsopgave:

Hoe u uw pc kunt resetten in Windows 11, 10 & 8 [Walkthrough]
Hoe u uw pc kunt resetten in Windows 11, 10 & 8 [Walkthrough]
Anonim

Reset Deze pc is een herstelfunctie die beschikbaar is in Windows 11 en Windows 10 waarmee u Windows met slechts een paar tikken of klikken opnieuw kunt installeren, net zoals een fabrieksreset of herstel, maar zonder installatieschijf of flashstation is nodig. Je hebt zelfs de mogelijkheid om je persoonlijke bestanden te behouden of te verwijderen!

Zie Reset deze pc: wat het is en hoe het te gebruiken voor meer informatie over deze "laatste redmiddel" en wanneer het een goed idee is om te gebruiken.

In Windows 8 bestaat deze tool uit twee verschillende processen met dezelfde naam: Vernieuw uw pc en reset uw pc. In principe is Refresh Your PC hetzelfde als de optie Mijn bestanden behouden in Windows 11/10, en Reset Your PC komt overeen met de optie Alles verwijderen. We zullen in deze tutorial alle belangrijke verschillen tussen de reset-processen noemen, maar voor het grootste deel zullen ze hetzelfde zijn.

Open het menu Geavanceerde opstartopties en kies Problemen oplossen

Image
Image

De eenvoudigste manier om het Reset This PC-proces te starten, is via het menu Geavanceerde opstartopties, weergegeven in de bovenstaande schermafbeelding.

Het mooie van het ASO-menu is dat er minstens een half dozijn manieren zijn om het naar voren te brengen, wat super handig is gezien het feit dat de tools daar, zoals Reset deze pc, problemen kunnen oplossen die je ervan weerhouden om Windows normaal te gebruiken.

Als Windows 11 of 10 correct opstart, is de beste manier om toegang te krijgen tot het menu via Instellingen; kies Instellingen in het menu Start. Als het niet correct start, gebruik dan de Repair your computer link na het opstarten vanaf je installatiemedia of herstelstation.

Zie Toegang krijgen tot geavanceerde opstartopties als je meer hulp nodig hebt bij beide methoden, of als je meer opties nodig hebt. We noemen verschillende manieren in dat stuk, dus het is waarschijnlijk dat er een zal werken.

Selecteer in het ASO-menu Problemen oplossen.

Kies de optie Deze pc opnieuw instellen

Image
Image

Kies in het scherm Problemen oplossen Deze pc opnieuw instellen.

Zoals je zult zien, staat er "Laat je kiezen om je bestanden te behouden of te verwijderen, en installeert vervolgens Windows opnieuw", dus maak je geen zorgen dat je Windows 11/10 nog niet hebt verteld om je persoonlijke bestanden te bewaren. Dat komt hierna in stap 3.

Dit scherm ziet er een beetje anders uit in Windows 8. Kies Refresh your PC als je Windows 8 opnieuw wilt installeren maar je persoonlijke bestanden (zoals opgeslagen muziek, documenten, enz.), of Reset uw pc als u Windows 8 opnieuw wilt installeren zonder uw bestanden te bewaren.

Image
Image

Ga door naar stap 4 van deze tutorial nadat je die keuze hebt gemaakt in Windows 8 of bekijk stap 3 (ook al is het voor de Windows 11/10-mensen) als je niet zeker weet welke je moet kiezen of als je niet zeker weet welke je moet kiezen wat er kan gebeuren.

Kies om persoonlijke bestanden te bewaren of alles te verwijderen

Image
Image

In Windows 11 en 10 is dit het scherm Deze pc opnieuw instellen dat u hierna zult zien, met als kop Kies een optie.

Kies ofwel Behoud mijn bestanden, Verwijder alles, of Herstel fabrieksinstellingen om door te gaan.

Dit is een zeer belangrijke keuze, dus we willen er zeker van zijn dat je volledig begrijpt wat je doet voordat je verder gaat:

Optie 1: Mijn bestanden behouden

Kies Keep my files om uw persoonlijke bestanden te behouden, alle geïnstalleerde software en apps te verwijderen en Windows 11/10 opnieuw te installeren.

Windows maakt een back-up van uw persoonlijke gegevens en bergt deze veilig op terwijl het zichzelf opnieuw installeert. Wanneer u klaar bent, ziet Windows er ongeveer zo uit als toen u uw computer voor het eerst kocht of zelf installeerde. Mogelijk moet u enkele aangepaste instellingen opnieuw configureren en moet u alle gewenste software opnieuw installeren, maar uw opgeslagen bestanden wachten op u.

Optie 2: Alles verwijderen

Kies Verwijder alles om uw persoonlijke bestanden te verwijderen, alle geïnstalleerde software en apps te verwijderen en Windows 11/10 opnieuw te installeren.

Windows wist alles op de schijf waarop het is geïnstalleerd en installeert zichzelf vervolgens opnieuw. Wanneer u klaar bent, ziet Windows er ongeveer zo uit als toen u uw computer voor het eerst kocht of zelf installeerde. Mogelijk moet u enkele aangepaste instellingen opnieuw configureren en moet u alle gewenste software opnieuw installeren.

Optie 3: Fabrieksinstellingen herstellen

Deze optie verschijnt alleen op sommige computers en wordt niet weerspiegeld in het bovenstaande screenshotvoorbeeld.

Kies Fabrieksinstellingen herstellen om uw persoonlijke bestanden te verwijderen, alle geïnstalleerde software te verwijderen en het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde software die oorspronkelijk bij uw computer werden geleverd opnieuw te installeren.

Windows zal alles op de schijf wissen en vervolgens uw computer terugbrengen naar de exacte staat waarin deze zich bevond toen u hem voor het eerst kocht. In de meeste gevallen betekent dit dat alle voorgeïnstalleerde software opnieuw wordt geïnstalleerd en dat de versie van Windows die op uw computer stond toen u deze kocht er weer is.

Weet u niet welke u moet kiezen?

Alle opties bereiken hetzelfde als u deze pc opnieuw instelt om een groot computerprobleem op te lossen, dus het kiezen van Mijn bestanden bewaren is in de meeste gevallen de veiligere keuze.

De meest voorkomende reden om te kiezen voor Alles verwijderen of Fabrieksinstellingen herstellen zou zijn als u de computer daarna verkoopt of weggeeft en je wilde zeker weten dat er niets van jou over was om later op te graven. Opnieuw beginnen na een grote malware-infectie is een andere goede reden.

Alleen de laatste optie, indien aanwezig, stelt u in staat uw vooraf geïnstalleerde softwareprogramma's en apps te behouden! Bij de eerste twee keuzes moet u al uw software opnieuw installeren zodra het proces Deze pc opnieuw opstarten is voltooid.

Een heel gemakkelijke manier om jezelf te beschermen tegen fouten met Deze pc opnieuw instellen, of een ander proces dat kan betekenen dat je belangrijke bestanden gevaar lopen, is ervoor te zorgen dat je een back-up maakt! Online back-upservices zijn het beste, maar traditionele lokale back-upsoftware werkt ook.

Wacht terwijl het resetten van dit pc-proces zich voorbereidt om te starten

Image
Image

Onmiddellijk nadat je de optie Mijn bestanden behouden of Alles verwijderen hebt gemaakt, kan je computer al dan niet opnieuw opstarten, afhankelijk van hoe je in het ASO-menu bent gekomen.

In plaats van dat Windows normaal opstart, zie je dit scherm Voorbereiden.

Dit is ongeveer wat je denkt: het proces Reset This PC wordt geladen. Er zit hier niets anders op dan wachten, en waarschijnlijk slechts enkele seconden.

Ga naar stap 5 als je Mijn bestanden behouden hebt gekozen (of je pc verversen in Windows 8)

Ga naar stap 7 als je Alles verwijderen hebt gekozen (of je pc opnieuw in Windows 8)

Kies een beheerdersaccount om in te loggen met

Image
Image

Zodra Reset deze pc is geladen, ziet u dit scherm, hopelijk met uw accountnaam duidelijk beschikbaar als een optie, net zoals u de onze hier ziet.

Aangezien je ervoor hebt gekozen om je persoonlijke bestanden te bewaren, is doorgaan met dit proces beperkt tot iemand die al toegang heeft tot deze computer.

Selecteer uw account, of welk account dan ook wordt vermeld waarvan u het wachtwoord weet.

Alleen gebruikersaccounts met toegang op beheerdersniveau kunnen worden gebruikt om Reset deze pc te starten, dus alleen die worden hier weergegeven. De meeste gewone gebruikers hebben dit soort toegang, waarmee u onder andere hulpprogramma's voor diagnose en reparatie kunt uitvoeren. Als je geen account ziet staan, moet je dit proces opnieuw starten en Alles verwijderen kiezen, wat betekent dat je geen persoonlijke gegevens kunt bewaren.

Voer uw accountwachtwoord in

Image
Image

Een paar ogenblikken nadat je je accountnaam hebt gekozen, zie je dit scherm, waarin je om het wachtwoord voor je account wordt gevraagd.

Voer het wachtwoord voor dit account in het daarvoor bestemde veld in en druk of klik vervolgens op Doorgaan, dan ga naar stap 8 (stap 7 is alleen van toepassing als u ervoor heeft gekozen uw persoonlijke bestanden niet te bewaren).

Als u uw wachtwoord bent vergeten en u zich aanmeldt bij Windows met een e-mailadres, kunt u dat wachtwoord opnieuw instellen vanaf elke andere computer of smartphone. Zie Hoe u uw Microsoft-accountwachtwoord kunt resetten voor hulp.

Als je geen e-mailadres gebruikt, of dat niet werkt, heb je een korte lijst met andere opties, die allemaal in detail worden uitgelegd in Ik ben mijn Windows-wachtwoord vergeten! Wat zijn mijn opties?.

Kies om normaal te resetten of om de schijf opnieuw in te stellen en te wissen

Image
Image

De volgende stap, ervan uitgaande dat je ervoor hebt gekozen om alles te verwijderen, is een belangrijke, maar enigszins verwarrende keuze om door te gaan met het proces Deze pc opnieuw instellen.

Kies ofwel Verwijder gewoon mijn bestanden of Maak de schijf volledig schoon om door te gaan.

Optie 1: verwijder gewoon mijn bestanden

Kies Verwijder gewoon mijn bestanden om door te gaan zoals gepland, alles te verwijderen en Windows opnieuw te installeren.

Kies deze optie als u deze pc opnieuw instelt om een computerprobleem op te lossen dat u ondervindt en u van plan bent de computer na afloop weer normaal te gebruiken.

Optie 2: Maak de schijf volledig schoon

Kies Maak de schijf volledig schoon om alles te verwijderen, veeg vervolgens de schijf schoon en installeer Windows ten slotte opnieuw.

Kies deze optie als u, nadat het proces Deze pc opnieuw instellen is voltooid, van plan bent de computer weg te geven, te verkopen of de computer of harde schijf te recyclen. Deze optie is ook het beste als je ernstige malwareproblemen hebt gehad waar je vanaf probeert te komen, met name virussen die de opstartsector beïnvloeden.

De methode Volledig opschonen van de schijf duurt veel langer dan de methode Gewoon mijn bestanden verwijderen, waarbij een uur tot enkele uren aan het totale proces wordt toegevoegd.

Meer over de optie 'Schijf opschonen'

Voor degenen onder u die nieuwsgierig zijn, deze reiniging van de schijf is hetzelfde als het wissen van de harde schijf, wat meestal handmatig wordt gedaan voordat u een computer verwijdert, zoals beschreven in onze tutorial over het wissen van een harde schijf.

Het wissen van een harde schijf is een volledige overschrijving van de gegevens die er zijn, zodat niemand ooit de bestanden ongedaan kan maken of herstellen, ongeacht welke tools tot hun beschikking staan.

Het is niet duidelijk welke specifieke gegevensopschoningsmethode Microsoft gebruikt tijdens het Reset This PC-proces, maar we vermoeden dat het een standaard schrijf-nul is, waarschijnlijk via het format-commando.

Kies Reset om het resetten van dit pc-proces te starten

Image
Image

Volgende is een scherm zoals hier getoond. Deze lijsten met opsommingstekens verschillen tussen Windows 11/10 en Windows 8, maar het proces is hetzelfde, ook al heeft Microsoft de formulering voor Windows 11/10 vereenvoudigd.

Als je Mijn bestanden behouden hebt gekozen, zie je het exacte bericht in deze schermafbeelding, waarin precies wordt beschreven wat Reset deze pc zal doen: verwijder alle apps en programma's die niet bij deze pc zijn geleverd, wijzig de instellingen terug naar hun standaardinstellingen en installeer Windows opnieuw zonder uw persoonlijke bestanden te verwijderen.

Windows 8 geeft het volgende weer dat zal gebeuren na het kiezen van Vernieuw je pc: je bestanden en personalisatie-instellingen veranderen niet, je pc-instellingen worden teruggezet naar hun standaardwaarden, apps uit de Windows Store blijven behouden, apps die u vanaf schijven of websites hebt geïnstalleerd, wordt verwijderd en een lijst met verwijderde apps wordt op uw bureaublad opgeslagen.

Als je Alles verwijderen hebt gekozen, zegt Windows dat Reset deze pc het volgende verwijdert: alle persoonlijke bestanden en gebruikersaccounts op deze pc, alle apps en programma's die niet bij deze pc zijn geleverd en alle aangebrachte wijzigingen naar instellingen.

Voor gebruikers van Windows 8 heeft het opnieuw instellen van de hele pc het volgende effect: al uw persoonlijke bestanden en apps worden verwijderd en uw pc-instellingen worden teruggezet naar hun standaardwaarden.

Als je een tablet, laptop of een ander apparaat met batterijvoeding reset, zorg er dan voor dat het is aangesloten tijdens het proces Deze pc opnieuw instellen. Als uw computer stroom zou verliezen en het proces zou onderbreken, zou dit zelfs ernstigere problemen kunnen veroorzaken dan de problemen die u probeert op te lossen!

Kies Reset als je er absoluut zeker van bent dat dit is wat je wilt doen.

In Windows 11/10 begint het proces Deze pc opnieuw instellen onmiddellijk nadat u dit hebt gedaan. In Windows 8 ziet u mogelijk een tweede knop die u moet indrukken voordat u doorgaat.

Wacht terwijl deze pc opnieuw wordt ingesteld, verwijdert alles van uw computer

Image
Image

Zoals blijkt uit de voortgangsindicator van deze pc onder aan het scherm, is het proces Deze pc opnieuw instellen begonnen.

Tijdens deze eerste fase worden alle gegevens op uw computer (technisch gezien alle gegevens op uw primaire schijf) verwijderd. Als u besloot uw persoonlijke bestanden te bewaren, werd er eerst een back-up van gemaakt.

Houd er rekening mee dat dit deel van het resetproces op de meeste computers 15 tot 45 minuten duurt, waarna uw computer automatisch opnieuw wordt opgestart en met de volgende fase begint.

Hoe lang dit precies duurt, hangt af van veel factoren, zoals hoe snel je computer is, hoeveel gegevens je op je computer hebt en de grootte van je persoonlijke bestandsverzameling waarvan een back-up wordt gemaakt (als je ervoor kiest om doe dat), onder andere.

Als je ervoor hebt gekozen om de schijf op te schonen, verwacht dan dat dit proces tussen de 1 uur en enkele uren kan duren, afhankelijk van hoe groot de schijf is.

Wacht terwijl Windows opnieuw is geïnstalleerd

Image
Image

Nu Reset deze pc alles op je computer heeft verwijderd (ja, en een back-up van je persoonlijke dingen heeft gemaakt als je dat wilt), is het tijd om Windows opnieuw helemaal opnieuw te installeren.

Tijdens dit proces zal je computer een paar keer vanzelf opnieuw opstarten en dit "Windows installeren"-scherm kan flikkeren of in en uit knipperen… dit is normaal gedrag tijdens het installatieproces van Windows.

Verwacht dat dit deel van het resetproces op de meeste computers 10 tot 30 minuten duurt.

Je bent er bijna! Nog een paar dingen en u kunt uw computer weer gebruiken!

Wacht terwijl de Windows-installatie wordt voltooid

Image
Image

De volgende schermen die u tegenkomt, zullen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van uw initiële Reset deze pc-keuzes.

Als je ervoor kiest om je bestanden te bewaren, verwacht dan dat deze fase 5 minuten of minder duurt. Je wordt meteen gevraagd om in te loggen en je ziet mogelijk een korte screensaver-achtige reeks schermen met koppen als Dit duurt niet lang en Een paar dingen regelen.

Als je ervoor hebt gekozen om alles te verwijderen, verwacht dan dat deze fase 10 tot 20 minuten duurt. U ziet eerst schermen met kopjes als Kritieke updates verkrijgen, wordt gevraagd om een reeks vragen te beantwoorden (de standaardinstellingen zijn meestal goed), uw computer start mogelijk opnieuw op en u eindigt met Dit duurt niet lang en zorg voor een paar dingen.

Hoe dan ook, je bent bijna klaar…

Welkom terug op uw computer

Image
Image

Welkom terug op je computer! Ervan uitgaande dat alles goed is gegaan met deze pc opnieuw instellen, zou u weer werkende toegang tot uw computer moeten hebben.

Als je ervoor hebt gekozen om je persoonlijke bestanden op te slaan, verwacht ze dan te vinden waar je ze hebt achtergelaten op je bureaublad, in je map Documenten en elders.

Anders zou je computer in ongeveer dezelfde staat moeten verkeren als toen je hem voor het eerst kocht, of voor het eerst Windows installeerde of opwaardeerde als je dat zelf deed.

Als u een Microsoft-account gebruikt om u aan te melden op uw computer en u heeft er eerder voor gekozen om sommige van uw instellingen te synchroniseren met uw account, merkt u misschien dat sommige aspecten van uw computer automatisch zijn teruggezet naar hun vorige status, zoals uw Windows-thema, browserinstellingen, enz.

Waar zijn al mijn programma's?

Reset Deze pc heeft alle niet-originele apps en softwareprogramma's verwijderd. Met andere woorden, alle software die je hebt geïnstalleerd, moet door jou opnieuw worden geïnstalleerd.

Als je ervoor hebt gekozen om je persoonlijke bestanden te bewaren, heb je mogelijk een document 'Verwijderde apps' op je bureaublad met een lijst met apps die niet opnieuw konden worden geïnstalleerd, iets dat in dit stadium van pas kan komen.

Aanbevolen: