8K Resolutie - Wat er verder gaat dan 4K

Inhoudsopgave:

8K Resolutie - Wat er verder gaat dan 4K
8K Resolutie - Wat er verder gaat dan 4K
Anonim

8K is al aan de horizon als de volgende grens in displaytechnologie. In basistermen is de 8K-resolutie vier keer die van 4K en 16 keer die van 1080p. Volgens het aantal pixels is 8K 7680 x 4320. Dat is 4320p of het equivalent van 33,2 Megapixels.

Image
Image

Bottom Line

Wat 8K belangrijk maakt, is dat het het uiterlijk van pixels effectief "wist". Met de hoeveelheid detail die wordt geboden door een 8K-resolutie, zal zelfs een scherm op wandformaat als "pixelloos" worden weergegeven. De weergave van fijne details op een 8K-televisie is ongekend. Hoewel er momenteel enkele 8K-televisies te koop zijn, is er vrijwel geen 8K-inhoud beschikbaar om van te genieten.

Obstakels voor 8K-implementatie

Met miljarden dollars geïnvesteerd in bestaande HD-, 4K- en UHD-uitzendingen, is de wijdverbreide acceptatie van 8K in tv en streaming een eind weg. De markt is nog steeds aan het wennen en ha alt in sommige gevallen 4K in. Maar dat weerhoudt tv-makers als Samsung en LG er niet van om de nieuwste 8K-schermen te laten zien.

8K en tv-uitzendingen

Een van de leiders in het ontwikkelen van 8K voor tv-uitzendingen is NHK uit Japan, dat zijn Super Hi-Vision video- en uitzendformaat als mogelijke standaard heeft voorgesteld. Dit formaat is niet alleen bedoeld om video met 8K-resolutie weer te geven, maar kan ook tot 22,2 audiokanalen overdragen. Een 22.2-kanaals systeem is geschikt voor elk huidige of toekomstige surround sound-formaat. Het kan ook audiotracks in meerdere talen ondersteunen, wat universele wereldwijde tv-uitzendingen praktischer zou maken.

Als onderdeel van hun voorbereiding test NHK 8K agressief in de tv-uitzendomgeving. Het doel is om 8K-uitzendingen te leveren voor de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio.

NHK begon eind 2018 met 8K-uitzendingen in Japan, te beginnen met een enkel kanaal via satelliettransmissie. Kijken vereist een 8K-tv, evenals een speciale schotelantenne en ontvanger. Hoewel NHK 8K-uitzendingen kan bieden, zijn er zorgen dat veel partnerzenders, zoals NBC, dat niet kunnen.

8K en connectiviteit

Om tegemoet te komen aan de bandbreedte- en overdrachtssnelheidsvereisten voor 8K, moet de fysieke connectiviteit voor toekomstige tv's en bronapparaten worden geüpgraded.

Er is een verbeterde versie van HDMI (versie 2.1) gemaakt voor tv's, switchers, splitters en extenders. Naast de verbeterde HDMI zijn er twee extra fysieke verbindingsstandaarden, SuperMHL en Display Port (versie 1.4) beschikbaar voor gebruik met 8K.

De snelheid van adoptie is naar goeddunken van fabrikanten, maar compatibele technologie begon in 2019 op bepaalde tv's en gerelateerde apparaten te verschijnen.

8K en Streaming

Je hebt een zeer snelle breedbandinternetverbinding nodig - meer dan 50 mbps of hoger - om in 8K te streamen. Hoewel dit niet buiten bereik is, kan het bandbreedtes gemakkelijk verstoppen en de toegang vertragen voor andere gebruikers op een netwerk. Het kan ook heel snel in maandelijkse datalimieten kauwen. Bovendien variëren de breedbandsnelheden, niet alleen per ISP, maar ook per tijdstip. Er is geen garantie dat de werkelijke snelheden in de buurt komen van de geadverteerde snelheden.

Zowel YouTube als Vimeo bieden momenteel 8K-video-upload- en streamingopties. Hoewel bijna niemand video's in 8K kan bekijken, heb je toegang tot 4K-, 1080p- of lagere resolutie-afspeelopties van de geleverde 8K-inhoud. Dat gezegd hebbende, zodra 8K-tv's in huizen beginnen te landen, zijn YouTube en Vimeo klaar. Andere diensten zoals Netflix en Vudu zullen naar verwachting volgen.

8K-tv's en videoschermen

Image
Image

Een kleine maar groeiende selectie van 8K-tv's is al op de Amerikaanse markt verschenen. Er zijn verschillende modellen van Samsung, variërend in grootte van 55 tot 85-inch en beginnend bij $ 2.500. Sony verkoopt minstens twee 8K-modellen en LG heeft er vijf. Sharp produceert en verkoopt 8K-tv's in Japan, China en Taiwan, die ook in Europa verkrijgbaar zijn.

Computergebruikers worden ook niet buitengesloten. Er zijn tegenwoordig tal van 8k-monitoren op de markt, hoewel de prijs de meeste mensen ervan weerhoudt er een te kopen.

8K en videoprojectoren

Image
Image

8K dringt ook langzaam door in de videoprojectieruimte. Er is een model van JVC (4K met eShift om 8K te bereiken) en een van Digital Projection (echt 8K). Beide zijn erg duur.

Bottom Line

8K maakt ook 3D-tv zonder bril mogelijk. Met de grotere schermformaten en het enorm toegenomen aantal pixels kunnen 8K-tv's de benodigde details en diepte bieden voor 3D zonder bril. Hoewel Sharp en Samsung beide prototypes hebben laten zien, heeft Stream TV Networks tot nu toe de meest indrukwekkende demonstratie gegeven. De hoge kosten zullen iets zijn om rekening mee te houden - en natuurlijk is er de kwestie van de beschikbare inhoud. Maar 3D zonder bril op basis van 8K heeft zeker gevolgen voor commercieel, educatief en medisch gebruik.

8K en filmbehoud

8K kan naast HDR en Wide Color Gamut worden gebruikt voor filmrestauratie- en masteringprojecten. Sommige filmstudio's nemen geselecteerde klassieke films en bewaren ze als digitale bestanden met 8K-resolutie. Deze zullen dienen als ongerepte bronnen voor het masteren van Blu-ray/Ultra HD Blu-ray Disc, streaming, uitzendingen en andere weergavetoepassingen.

Hoewel 1080p en 4K de huidige HD-indelingen zijn, zorgt mastering van een 8K-bron voor overdracht van de best beschikbare kwaliteit. Mastering in 8K betekent ook dat films of andere inhoud niet elke keer dat een nieuw high-definition formaat in gebruik wordt genomen, opnieuw gemasterd hoeven te worden.

The Bottom Line

Ongeacht het vermogen van een tv om resoluties van 33 miljoen pixels te verzenden en weer te geven, de sleutel tot de acceptatie van 8K is betaalbaarheid en de beschikbaarheid van echte 8K-content.

Tenzij tv- en filmstudio's beginnen met het produceren en remasteren van inhoud in 8K, samen met de compatibele distributiekanalen, is er geen echte stimulans voor mensen om geld uit te geven aan een nieuwe 8K-tv. En hoewel 8K op grote schermen adembenemend is, is 8K voor schermen van minder dan 70 inch gewoon overkill. De meeste mensen zijn sowieso al blij met hun 1080p of 4K Ultra HD-tv's.

Degenen die nu de sprong naar 8K-tv maken, zullen de komende jaren genoegen moeten nemen met het bekijken van opgeschaalde 1080p- en 4K-inhoud voor bijna al hun tv-kijken. Wat opschaling ziet er goed uit. De AI-opschaling van Samsung is bijvoorbeeld zeer effectief, maar levert nog steeds geen 8K-kijkervaring van volledige kwaliteit.

Net als bij 4K-tv's, zullen de productiekosten dalen naarmate de verkoop stijgt, en dan zie je meer 8K-tv's in winkels. 4K-tv's hebben de meeste 1080p-tv's al uit de schappen geduwd, en er is geen reden om de komende jaren niet hetzelfde te verwachten van 8K-tv's.

Aanbevolen: