De 8 beste lichtmeters voor fotografie in 2022

Inhoudsopgave:

De 8 beste lichtmeters voor fotografie in 2022
De 8 beste lichtmeters voor fotografie in 2022
Anonim

De beste lichtmeters helpen je te meten hoeveel licht (gemeten als lux) wordt uitgestraald door studiolampen of in andere omgevingen. Een lichtmeter kan handig zijn bij het aanpassen van de balans van studiolampen en om je een idee te geven van de omgeving waarin je gaat fotograferen of opnemen. Onze eerste keuze voor de meeste fotografen is de Sekonic L-208 TwinMate bij B&H. Het is een ouderwetse analoge lichtmeter die zeer betaalbaar is en handmatig licht kan meten. Je kunt hem ook op een camera monteren met een flitsschoenadapter.

Om een voorsprong te krijgen op je cameraspel, bekijk ook onze lijst met beste professionele camera's en je zult zeker enkele opties vinden. Lees verder om de beste lichtmeters te zien die je kunt krijgen.

Beste budget: Sekonic L-208 TwinMate

Image
Image

Als je net begint met filmfotografie of lichtmeting in het algemeen, en graag kiest voor een ouderwetse analoge benadering, is de Sekonic L-208 een geweldige goedkope optie. Ontworpen voor handheld meting van invallend of gereflecteerd licht, u kunt het indien nodig ook op een camera of beugel monteren via de meegeleverde flitsschoenadapter.

Het meetbereik van de meter is niet zo hoog als bij duurdere modellen, maar het ondersteunt nog steeds belichtingstijden van 1/8000 tot dertig seconden, f/1.4 tot f/32 met intervallen van een halve stop, en ISO's tussen 12 en 12500.

Er is een eenvoudige "hold-and-read"-functie die de metingen 15 seconden vasthoudt na het loslaten van de meetknop, en de stroom wordt geleverd door een enkele CR2032-batterij met een lange levensduur die bij normaal gebruik jaren meegaat.

Klein, lichtgewicht en gebruiksvriendelijk, de Sekonic L-208 is de ideale lichtmeter voor mensen met een beperkt budget.

Beste prijs: Kenko KFM-1100

Image
Image

Heeft u niet veel te besteden aan een speciale lichtmeter, maar geeft u de voorkeur aan digitaal boven analoog? Ga voor de Kenko KFM-1100. De meter kan zowel het omgevingslicht als het flitslichtniveau meten, en kan beide tegelijk analyseren om de lichtverhouding voor een bepaalde scène te bepalen.

Gevoeligheid is ongeveer wat je zou verwachten aan deze kant van de markt, met belichtingstijden tussen 1/8000 en 30 minuten en een diafragmabereik van f/1.0 - f/128. De meter heeft slechts een enkele AA-batterij nodig.

Hoewel veel digitale modellen de neiging hebben om dingen te ingewikkeld te maken, heeft de KFM-1100 een eenvoudig, overzichtelijk display met grote cijfers die in één oogopslag gemakkelijk te zien zijn. Stevig, betrouwbaar, nauwkeurig en goed geprijsd, het is een makkelijke keuze.

Beste voor gebruik zonder batterij: Sekonic L-398A Studio Deluxe III

Image
Image

Veel lichtmeters maken korte metten met het leegmaken van hun batterijen, vooral die met grote touchscreens. Als je het beu bent om een stapel AA-cellen mee te slepen "voor het geval dat", ga dan ouderwets met de Sekonic L-398A Studio Deluxe III.

Deze klassieke lichtmeter is volledig analoog en gebruikt wijzerplaten en een naald in plaats van knoppen en een digitaal scherm. De selenium-fotocel genereert voldoende stroom om de naald zelf te verplaatsen, wat betekent dat er geen aparte batterij nodig is.

Omdat het volledig analoog is, is er geen flash-integratie of andere connectiviteit - het is uitsluitend bedoeld voor spot- en omgevingsmeting. Met ISO-waarden tussen 6 en 12.000 in intervallen van ⅓ stappen, van f/0.7 tot f/128, is de meter flexibel genoeg om de meeste vereisten voor binnen- en buitenopnamen aan te kunnen.

Met een gewicht van 6,4 gram en een afmeting van 4,4 x 2,3 x 1,3 inch, is hij klein genoeg om gemakkelijk in één hand te houden en wordt hij geleverd met een beschermhoes als je van plan bent hem buiten de studio mee te nemen.

Als je op zoek bent naar een beproefde lichtmeter (het ontwerp gaat tientallen jaren terug) voor een redelijke prijs, zonder opstarttijd of batterijproblemen, dan heb je hem gevonden in de Sekonic L- 398A.

Beste voor PocketWizard-ondersteuning: Sekonic LiteMaster Pro L-478DR-U

Image
Image

Ontwikkeld in de late jaren 1990, was PocketWizard's draadloze activeringssysteem voor off-camera verlichting een zegen voor professionele fotografen van alle soorten. De L-478DR-U-lichtmeter van Sekonic bevat de technologie, waarmee u het flitsen en het vermogen van flitsers tot op 30 meter afstand kunt regelen.

Modellen zijn ook beschikbaar die Phottix en Elinchrom remote triggering ondersteunen, en het touchscreen L-478DR-U biedt een breed scala aan functies die verder gaan dan de draadloze ondersteuning. In staat om gelijktijdig omgevings- en flitslicht te meten, geeft de meter het percentage flits in elke meting weer.

U kunt zich net zo goed thuis voelen in situaties van stilstaande of bewegende beelden, er is ondersteuning voor sluitertijd op HD SLR-camera's of sluiterhoek en framesnelheden in de Cine-modus. Lichtmeting wordt geleverd in voetkaarsen of lux-eenheden, naast de belichting of op zichzelf.

De Sekonic LiteMaster Pro L-478DR-U wordt geleverd met een beschermhoes en drie jaar garantie en is een krachtige lichtmeter voor semi-professioneel en professioneel gebruik.

Beste voor draagbaarheid: Sekonic L-308X-U Flashmate

Image
Image

Hoewel de grootte van je lichtmeter waarschijnlijk niet je grootste zorg is als je een tas vol camera-uitrusting bij je hebt, is alles dat het gewicht en de massa van je apparatuur vermindert altijd welkom.

De compacte Sekonic L-308X-U is ideaal wanneer u op reis bent of op locatie fotografeert, hij meet slechts 4,3 x 2,5 x 0,9 inch en weegt slechts 3,5 gram. Ondanks zijn kleine formaat beknibbelt deze meter in zakformaat niet op essentiële functies.

In staat om zowel omgevingslicht als flitslicht te meten tot een hoek van 40 graden, de meter kan van 0 tot 19,9 EV meten bij ISO 100, en kan werken met flitsers tussen f/1.0 en f/90.9. Zowel de sluiterprioriteit als de diafragmavoorkeuze zijn beschikbaar.

De L-308X-U doet dubbel werk voor zowel fotografie als cinematografie dankzij een paar Cine-modi. Gezien de redelijke prijs, het kleine formaat en de veelzijdige functieset is het een eenvoudige draagbare keuze.

Beste Light Meter-app (iOS): Nuwaste Pocket Light Meter

Image
Image

Als je niet regelmatig een lichtmeter nodig hebt, of de extra functies en nauwkeurigheidsniveaus van speciale modellen niet nodig hebt, is het de moeite waard om in plaats daarvan naar app-gebaseerde versies te kijken.

Pocket Light Meter is de beste van het stel als je een iPhone-gebruiker bent, met betere prestaties bij weinig licht in het bijzonder dan de meeste concurrenten. De interface is eenvoudig, waarbij de app de camera van de telefoon gebruikt om het beschikbare gereflecteerde licht weer te geven en te meten.

Standaard zie je de details voor de algehele scène, maar als je op het scherm tikt, wordt in plaats daarvan overgeschakeld naar spotmeting. De app biedt instellingen voor belichtingstijd, ISO en diafragma, maar je kunt alle instellingen vergrendelen (bijvoorbeeld als je op een filmcamera fotografeert met een vaste ISO), en de andere instellingen zullen veranderen om te compenseren.

Handige extra's zijn onder meer een vasthoudknop om de huidige instellingen te behouden terwijl u zich verplaatst, en de mogelijkheid om foto's, samen met hun instellingen, locatie en eventuele notities, in de app of Evernote te loggen.

Beste lichtmeter-app (Android): DavidQuiles LightMeter

Image
Image

Pocket Light Meter is niet beschikbaar op Android, maar de toepasselijke naam LightMeter is een waardig alternatief. Zolang je telefoon de juiste hardware-ondersteuning heeft, kan de app zowel invallend als gereflecteerd licht meten, met een aantrekkelijk retro-ontwerp.

Zoals bij elke op een telefoon gebaseerde lichtmeter, zijn de resultaten slechts zo goed als de hardware op het apparaat, maar de meest recente telefoons uit het midden tot hoog bereik leveren nauwkeurige informatie. ISO, f-stop en belichtingstijd worden allemaal duidelijk weergegeven, samen met de belichtingswaarde (EV).

Je kunt metingen van invallend licht vasthouden nadat je ze hebt gemeten, zodat je kunt terugkeren naar je camera om ze toe te passen, en de app onthoudt handig je vorige instellingen wanneer je hem opnieuw laadt. Er zijn ook handige geavanceerde functies, waaronder het indien nodig kalibreren voor uw specifieke apparaat.

Beste budget: Dr.meter LX1330B digitale verlichtings-/lichtmeter

Image
Image

Het is geen merknaam, maar de Dr.meter LX1330B is een lichtmeter die de lichtkwaliteit en output kan meten in een studio of andere omgeving zonder dat het je portemonnee te veel raakt. De lichtmeter werkt vrij eenvoudig, met een duidelijk monochroom LCD-paneel dat je de luxmaat van 0 tot 200.000 lux laat zien. Het heeft vier bereikinstellingen voor dynamische meetmogelijkheden en hoge nauwkeurigheid met automatische nulstelling. De knoppen zijn vrij eenvoudig en geven je Data Hold en Peak Data om informatie vast te leggen. De bemonsteringssnelheid is 2-3 keer per seconde en de levensduur van de batterij wordt geschat op 200 uur met een enkele 9V-batterij.

De beste lichtmeter voor de meeste mensen is de Sekonic L-208 TwinMate (bekijk bij B&H). Het is een betaalbare analoge lichtmeter die kan worden gemonteerd, en hij heeft een eenvoudige functionaliteit die hem gebruiksvriendelijk maakt. We houden ook van de Kenko KFM-1100 (bekijk bij Amazon), het is een digitale lichtmeter die zowel omgevings- als flitslichtniveaus kan meten en zelfs een verlichtingsverhouding voor een scène kan produceren.

Aanbevolen: