Wat is een LCD? (LCD-scherm)

Inhoudsopgave:

Wat is een LCD? (LCD-scherm)
Wat is een LCD? (LCD-scherm)
Anonim

Digitale camera's hebben veel geweldige functies geïntroduceerd in de wereld van fotografie, waaronder de mogelijkheid om naar een foto te kijken die je zojuist hebt gemaakt om er zeker van te zijn dat deze er goed uitziet voordat je naar een andere scène gaat. Als iemand zijn ogen dicht had of als de compositie er niet helemaal goed uitziet, kun je de opname opnieuw maken. De sleutel tot deze functie is het scherm. Lees verder om te begrijpen wat een LCD is.

Image
Image

Het LCD-scherm van de camera begrijpen

LCD, of Liquid Crystal Display, is de weergavetechnologie die wordt gebruikt om de schermen te creëren die aan de achterkant van bijna alle digitale camera's zijn ingebed. In een digitale camera werkt het LCD-scherm voor het bekijken van foto's, het weergeven van menu-opties en als live-zoeker.

Alle digitale camera's bevatten kleurenschermen. In feite is het beeldscherm de voorkeursmethode geworden om de scène te kadreren, aangezien slechts een klein aantal digitale camera's nu een aparte zoeker hebben en meestal voor duurdere camera's zijn. Natuurlijk moesten bij filmcamera's alle camera's een zoeker hebben om de scène te kunnen kadreren.

De scherpte van het LCD-scherm hangt af van het aantal pixels dat het LCD-scherm kan weergeven, en de specificaties van de camera zouden dit aantal moeten vermelden. Een scherm met meer resolutiepixels zou scherper moeten zijn dan een scherm met minder pixels.

Hoewel sommige camera's een beeldscherm hebben dat een andere weergavetechnologie gebruikt dan LCD, is de term LCD bijna synoniem geworden met beeldschermen op camera's.

Bovendien kunnen sommige andere populaire camera's gebruik maken van een aanraakscherm of een scharnierend scherm, waarbij het scherm kan draaien en wegdraaien van de camerabehuizing.

LCD-technologie

Een liquid crystal display maakt gebruik van een laag moleculen (de vloeibare kristalsubstantie) die tussen twee transparante elektroden wordt geplaatst. Terwijl het scherm een elektrische lading op de elektroden aanbrengt, veranderen de vloeibaar-kristalmoleculen van uitlijning. De hoeveelheid elektrische lading bepa alt de verschillende kleuren die op het LCD-scherm verschijnen.

A backlight wordt gebruikt om licht achter de vloeibare kristallaag aan te brengen, zodat het scherm zichtbaar is.

Het scherm bestaat uit miljoenen pixels en elke afzonderlijke pixel zal een andere kleur bevatten. Je kunt deze pixels zien als individuele stippen. Omdat de punten naast elkaar worden geplaatst en uitgelijnd, vormt de combinatie van de pixels de afbeelding op het scherm.

LCD- en HD-resolutie

Een full HDTV (FHD) heeft een resolutie van 1920x1080, wat resulteert in een totaal van ongeveer 2 miljoen pixels. Elk van deze individuele pixels moet tientallen keren per seconde worden gewijzigd om een bewegend object goed op het scherm weer te geven. Als u begrijpt hoe het LCD-scherm werkt, kunt u de complexiteit van de technologie die wordt gebruikt om de weergave op het scherm te creëren, waarderen.

Bij een camerascherm varieert het aantal pixels van ongeveer 400.000 tot misschien wel 1 miljoen of meer. Het scherm van de camera biedt dus niet echt een FHD-resolutie. Als je echter bedenkt dat een camerascherm meestal tussen de 3 en 4 inch is (diagonaal gemeten van de ene hoek naar de andere hoek). Daarentegen is een tv-scherm over het algemeen tussen de 32 en 75 inch (wederom diagonaal gemeten), je kunt zien waarom het camerascherm er zo scherp uitziet. Je knijpt ongeveer de helft van het aantal pixels in een ruimte die meerdere malen kleiner is dan het tv-scherm.

Andere toepassingen voor LCD

LCD's zijn in de loop der jaren een alledaagse weergavetechnologie geworden. LCD's verschijnen in de meeste digitale fotolijsten. Het LCD-scherm zit in het frame en geeft de digitale foto's weer. LCD-technologie komt ook voor in onder meer grote televisies, laptopschermen en smartphoneschermen.

Aanbevolen: