Instelling videoprojector: lensverschuiving versus keystone-correctie

Inhoudsopgave:

Instelling videoprojector: lensverschuiving versus keystone-correctie
Instelling videoprojector: lensverschuiving versus keystone-correctie
Anonim

Het opzetten van een videoprojector en scherm kan een uitdaging zijn. De meeste projectoren worden geleverd met focus- en zoomregelaars om een beeld van de juiste grootte en scherpte te helpen projecteren. U kunt ook de stelvoetjes van de projector gebruiken of de hoek van de plafondmontage verplaatsen om ervoor te zorgen dat het beeld v alt waar het hoort. Als dat niet lukt, gebruikt u de bedieningselementen voor lensverschuiving of keystone-correctie om het weergegeven beeld te corrigeren. Hoewel beide een defecte projectie kunnen corrigeren, dienen ze verschillende doelen.

Image
Image

Lensverschuiving vs. trapeziumcorrectie

  • Beweegt de lensconstructie in alle richtingen, zodat de gebruiker het beeld op het projectiescherm kan centreren.
  • Repareert afbeeldingen die ongelijk of niet in het midden zijn.
  • Wijzigt het geprojecteerde beeld digitaal om een gelijkmatige, rechthoekige projectie te garanderen.
  • Repareert afbeeldingen die aan één kant breed of smal zijn.

Met zowel lensverschuiving als keystone-correctie kunt u de vorm en locatie van het geprojecteerde beeld wijzigen zonder dat u de projector hoeft te verplaatsen. Hoewel de meeste videoprojectoren keystone-correctie bevatten, hebben goedkope projectoren over het algemeen geen lensverschuiving als extra optie.

Lensverschuiving stelt u in staat om de lensconstructie van de projector fysiek omhoog, omlaag, van links naar rechts of diagonaal te verplaatsen zonder de projector te verplaatsen. Keystone-correctie (ook wel Digital Keystone-correctie genoemd) manipuleert het beeld digitaal voordat het door de lens gaat. Het is bedoeld voor situaties waarin de projector niet loodrecht op het scherm staat, wat resulteert in een ongelijk, trapeziumvormig beeld.

Lensverschuiving voor- en nadelen

  • Maak kleine verschuivingen in de lensoriëntatie, zodat u niet de hele projector fysiek hoeft te verplaatsen.
  • Sommige duurdere videoprojectoren beschikken over lensverschuiving met afstandsbediening.
  • Meestal alleen te vinden op duurdere videoprojectoren.

Het is altijd beter om beeldproblemen bij de bron te corrigeren door de plaatsing van de lens zelf aan te passen. Met projectoren met lens-shift-functionaliteit kunt u de lens zelf verplaatsen, onafhankelijk van de projectorbehuizing. U kunt de lenseenheid omhoog, omlaag, van links naar rechts of diagonaal verplaatsen zonder de projector te verplaatsen.

Bij de meeste projectoren die lensverschuiving bieden, kunt u de lens verplaatsen met een fysieke knop of draaiknop. Sommige high-end projectoren hebben gemotoriseerde onderdelen waarmee je de lens kunt verschuiven met een afstandsbediening. De functie is over het algemeen gereserveerd voor duurdere videoprojectoren, maar het kan de investering waard zijn als u een moeilijk installatieproces verwacht.

Keystone-correctie voor- en nadelen

  • Pas de beeldhoek en vorm aan via de digitale instellingen van de projector - voorkom dat u de projector zelf hoeft te verplaatsen.
  • Digitale beeldmanipulatie - niet zo effectief als het veranderen van het beeld bij de bron (de lens of de projectorbehuizing).
  • Kan leiden tot digitale artefacten, beeldvervorming of verminderde resolutie.

Keystone-correctie verandert het beeld van de bron om een gelijkmatig, rechthoekig beeld te creëren. Het is toegankelijk via het schermmenu van de projector of een speciale bedieningsknop op de projector of de afstandsbediening. Hoewel digitale keystone-correctietechnologie zowel verticale als horizontale beeldmanipulatie mogelijk maakt, hebben niet alle projectoren beide opties.

Omdat keystone-correctie een digitaal proces is, gebruikt het compressie en schaling om de vorm van het geprojecteerde beeld te manipuleren. Dit kan leiden tot artefacten, beeldvervorming of verminderde resolutie.

Eindoordeel

Als de projector goed is uitgelijnd met het scherm in een loodrechte hoek, kunt u het probleem waarschijnlijk oplossen met lensverschuiving. Als de projector in een vreemde hoek met het scherm staat, waardoor het beeld aan één kant breed of smal is, gebruik dan keystone-correctie.

Hoewel lensverschuiving en digitale keystone-correctie nuttig kunnen zijn, moeten ze worden gezien als laatste redmiddel. Los indien mogelijk problemen met beelduitlijning op bij het installeren van de projector.

Als je op zoek bent naar een projector die in een omgeving met locatiebeperkingen wordt geplaatst, zoals een klaslokaal of vergaderruimte, kijk dan of deze lensverschuiving of keystone-correctie heeft voordat je hem koopt. U kunt ook overwegen een standaardprojector of projector met korte projectieafstand te kopen voor kleine ruimtes, of een tv die geschikt is voor thuisbioscopen.

Aanbevolen: