Tips om een soundbar in te stellen en het meeste uit een soundbar te halen

Inhoudsopgave:

Tips om een soundbar in te stellen en het meeste uit een soundbar te halen
Tips om een soundbar in te stellen en het meeste uit een soundbar te halen
Anonim

Als het gaat om beter geluid voor tv-kijken, is de soundbar-optie favoriet. Soundbars besparen ruimte, verminderen de warboel van luidsprekers en kabels en zijn minder gedoe om te installeren dan een volledig thuisbioscoop-audiosysteem.

Soundbars zijn echter niet alleen voor tv-kijken. Afhankelijk van het merk en model kun je extra apparaten aansluiten en gebruikmaken van functies die je entertainmentervaring uitbreiden.

Image
Image

Als je een soundbar overweegt, helpen de volgende tips je bij de installatie, configuratie en gebruik.

Soundbars kunnen worden gebruikt met televisies van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die van LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio.

Soundbar-plaatsing

Image
Image

Als je tv op een standaard, tafel, plank of kast staat, plaats je de soundbar net onder de tv, wat ideaal is omdat het geluid komt van waar je kijkt. Meet de hoogte van de soundbar ten opzichte van de verticale ruimte tussen de standaard en de onderkant van de tv om ervoor te zorgen dat de soundbar het scherm niet blokkeert.

Als je een soundbar op een plank in een kast plaatst, plaats hem dan zo naar voren mogelijk zodat het geluid dat naar de zijkanten wordt gericht niet wordt belemmerd. Als de soundbar Dolby Atmos-, DTS:X- of DTS Virtual:X-audiomogelijkheden heeft, is het niet wenselijk om deze in een kast te plaatsen, omdat de soundbar het geluid verticaal moet projecteren voor surround-geluidseffecten boven het hoofd.

De meeste soundbars kunnen aan de muur worden bevestigd. Je plaatst een soundbar onder of boven een tv aan de muur. Het is het beste om het onder de tv te monteren, omdat het geluid beter naar de luisteraar wordt gericht.

Veel soundbars worden geleverd met hardware of een papieren muursjabloon. Gebruik de sjabloon om de beste plek te vinden en markeer het schroefpunt voor de meegeleverde muurbevestigingen. Als de soundbar niet wordt geleverd met hardware voor wandmontage of een sjabloon, raadpleeg dan de gebruikershandleiding voor meer informatie over wat je nodig hebt en of de fabrikant de items als optionele aankopen aanbiedt.

In tegenstelling tot de bovenstaande fotovoorbeelden, is het het beste om de voorkant of zijkanten van de soundbar niet te blokkeren met decoratieve voorwerpen.

Basis Soundbar-aansluitingen

Image
Image

Na het plaatsen van de soundbar sluit je je tv en andere componenten aan. Maak bij wandmontage de aansluitingen voordat u de soundbar permanent monteert.

Hierboven zie je aansluitingen op een standaard soundbar. De positie en etikettering kunnen variëren.

Digitale optische, digitale coaxiale en analoge stereo-aansluitingen zijn van links naar rechts met de bijbehorende kabeltypes.

De digitale optische verbinding is het beste voor het verzenden van audio van de tv naar de soundbar. Als de tv deze aansluiting niet heeft, gebruik dan de analoge stereo-aansluitingen als de tv die optie biedt. Als de tv beide heeft, is dat jouw keuze.

Controleer na het aansluiten van je tv of deze audiosignalen naar de soundbar kan sturen. U kunt dit doen via het audio- of luidsprekerinstellingenmenu van de tv en de interne luidsprekers van de tv uitschakelen (verwar dit niet met de MUTE-functie, die ook van invloed is op uw soundbar) of de externe luidspreker of audio-uitgang van de tv inschakelen. U kunt mogelijk ook digitaal, optisch of analoog kiezen (dit kan automatisch worden gedetecteerd, afhankelijk van welke is aangesloten).

Normaal gesproken hoeft u de externe luidspreker slechts één keer in te stellen. Als u besluit de soundbar niet te gebruiken om bepaalde inhoud te bekijken, zet u de interne luidsprekers van de tv aan en weer uit wanneer u de soundbar weer gebruikt.

Je kunt de digitale coaxiale aansluiting gebruiken voor een Blu-ray Disc, dvd-speler of een andere audiobron die over deze optie beschikt. Als uw bronapparaten deze optie niet hebben, kunnen ze een digitale optische of analoge hebben.

Een andere aansluiting die je misschien aantreft op een standaard soundbar die niet op de foto wordt getoond, is een 3,5 mm (1/8-inch) mini-jack analoge stereo-ingang, naast of als vervanging voor de analoge stereo-aansluitingen weergegeven.

Een 3,5 mm-ingang is handig voor het aansluiten van draagbare muziekspelers of soortgelijke audiobronnen. U kunt echter nog steeds standaard audiobronnen aansluiten via een RCA-naar-mini-jack-adapter die u zelf kunt maken.

Bij gebruik van een digitale optische of digitale coaxiale verbinding en de soundbar ondersteunt geen Dolby Digital- of DTS-audiodecodering, stel de tv of een ander bronapparaat (dvd, Blu-ray, kabel of satelliet of mediastreamer) in naar PCM, of gebruik de analoge audioverbindingsoptie.

Geavanceerde Soundbar-verbindingen

Image
Image

Naast de digitale optische, digitale coaxiale en analoge stereo audio-aansluitingen, kan een duurdere soundbar de volgende opties bieden.

HDMI

Met HDMI-aansluitingen kunt u uw dvd, Blu-ray, HD-kabel/satellietdecoder of mediastreamer via de soundbar naar de tv leiden. De videosignalen gaan onaangeroerd door, terwijl audio kan worden geëxtraheerd en gedecodeerd of verwerkt door de soundbar.

HDMI vermindert de rommel tussen de soundbar en de tv omdat je geen aparte kabels op de tv aansluit voor video en de soundbar voor audio van externe bronapparaten.

Je tv ondersteunt mogelijk ook HDMI-ARC (Audio Return Channel), waardoor hij audio naar de soundbar kan sturen met dezelfde HDMI-kabel die de soundbar gebruikt om video door te sturen naar de tv. Dit betekent dat je geen aparte audiokabel van de tv naar de soundbar hoeft aan te sluiten.

Om van deze functie te profiteren, gaat u naar het HDMI-instellingenmenu van de tv en activeert u het. Raadpleeg indien nodig de gebruikershandleidingen van uw tv en soundbar, aangezien de toegang tot de instellingenmenu's voor deze functie van merk tot merk kan verschillen.

Subwoofer-uitgang

Veel soundbars hebben een subwooferuitgang. Als je soundbar er een heeft, sluit dan fysiek een externe subwoofer aan op de soundbar om de toegevoegde bas te produceren voor een filmluisterervaring.

Hoewel veel soundbars worden geleverd met een subwoofer, hebben sommige dat niet, maar hebben ze misschien de mogelijkheid om er later een toe te voegen. Zelfs als een soundbar een fysieke subwooferuitgang heeft, kan deze worden geleverd met een draadloze subwoofer, waardoor de kabelwarboel verder wordt verminderd.

Ethernet-poort

Een andere aansluiting op sommige soundbars is een Ethernet-poort (netwerk). Deze poort ondersteunt verbinding met een thuisnetwerk dat toegang kan geven tot muziekstreamingservices op het internet en, in sommige gevallen, de soundbar kan integreren in een muzieksysteem met meerdere kamers.

Soundbars met een Ethernet-poort kunnen ook ingebouwde Wi-Fi bieden, wat ook de wirwar van kabels vermindert. Gebruik de optie die voor jou het beste werkt.

Soundbars met subwooferinstelling

Image
Image

Als je soundbar wordt geleverd met een subwoofer, of je voegt er een toe, zoek dan een plaats om deze te plaatsen. Zorg ervoor dat de subwoofer wordt geplaatst waar deze zowel handig is (in de buurt van een stopcontact) als het beste klinkt.

Nadat je de subwoofer hebt geplaatst en tevreden bent met de basrespons, balanceer je hem met je soundbar zodat hij niet te hard of te zacht is. Controleer uw afstandsbediening voor afzonderlijke volumeregelingen voor de soundbar en de subwoofer. Als dat zo is, wordt het gemakkelijker om de juiste balans te vinden.

Controleer ook of de soundbar een primaire volumeregeling heeft. Het kan het volume van beide tegelijk verhogen en verlagen, met dezelfde verhouding, zodat u de soundbar en subwoofer niet telkens opnieuw hoeft te balanceren wanneer u het volume aanpast.

Soundbars met Surround Speakers Setup

Image
Image

Sommige soundbars (meestal Vizio en Nakamichi) bevatten een subwoofer en surround-luidsprekers. In deze systemen is de subwoofer draadloos en worden de surround-luidsprekers via luidsprekerkabels op de subwoofer aangesloten.

De soundbar produceert het geluid voor de kanalen linksvoor, midden en rechts. Het stuurt bas- en surroundsignalen draadloos naar de subwoofer. De subwoofer leidt de surroundsignalen naar de aangesloten luidsprekers. Deze opstelling elimineert draad die van de voorkant naar de achterkant van de kamer loopt, maar beperkt de plaatsing van de subwoofer, omdat deze zich in de buurt van de surround-luidsprekers moet bevinden.

Aan de andere kant kun je met soundbars van Sonos (Playbar, Playbase en Beam) en Polk Audio (SB1 Plus) maximaal twee draadloze surroundspeakers toevoegen. Deze soundbars hoeven niet fysiek aangesloten te worden op een subwoofer. Ze moeten echter nog steeds op wisselstroom worden aangesloten.

Als de soundbar surround-luidsprekers heeft, plaatst u de luidsprekers ongeveer 10 tot 20 graden achter de luisterpositie voor de beste resultaten. De luidspreker moet zich op enkele centimeters van de zijwanden of hoeken van de kamer bevinden. Als de surroundluidsprekers zijn aangesloten op een subwoofer, plaatst u de subwoofer bij de achterwand op de beste plek voor de diepste, helderste basweergave.

Wanneer aangesloten, balanceer je de subwoofer met je soundbar. Balanceer vervolgens de surround-luidsprekers zodat ze de soundbar niet overweldigen en toch niet te zacht zijn.

Controleer de afstandsbediening voor afzonderlijke surround-luidsprekerniveauregelingen. Eenmaal ingesteld, als er een primaire volumeregeling is, kunt u het volume van het hele systeem verhogen en verlagen zonder de balans tussen de soundbar, surround-luidsprekers en subwoofer te verliezen.

Soundbars met Digital Sound Projection Setup

Image
Image

Een ander type soundbar dat je kunt tegenkomen is een Digital Sound Projector. Yamaha maakt dit type soundbar, waarvan de modelnummers beginnen met de letters "YSP" (Yamaha Sound Projector).

Wat dit type soundbar anders maakt, is dat er in plaats van traditionele luidsprekers een doorlopende lay-out van "beam drivers" over het vooroppervlak is.

Vanwege de extra complexiteit is extra setup nodig:

  1. Wijs de straaldrivers toe aan specifieke groepen om het gewenste aantal kanalen in te schakelen (2, 3, 5 of 7).
  2. Sluit de meegeleverde microfoon aan op de soundbar om de installatie van de soundbar te vergemakkelijken.
  3. De soundbar genereert testtonen die in de kamer worden geprojecteerd.
  4. De microfoon pikt de tonen op en stuurt de tonen door naar de soundbar.
  5. De software van de soundbar analyseert de tonen en past de prestaties van de straaldriver aan de afmetingen en akoestiek van je kamer aan.

Digital Sound Projection vereist een ruimte waar de beam drivers geluid van muren kunnen weerkaatsen. Als je een kamer hebt met een of meer open uiteinden, is een digitale geluidsprojector misschien niet je beste keuze voor een soundbar.

Soundbar vs. Sound Base-configuratie

Image
Image

Een andere variatie op de soundbar is een Sound Base. Een soundbase neemt de luidsprekers en connectiviteit van een soundbar en plaatst deze in een kast die kan dienen als platform voor een tv.

Plaatsing bij tv's is beperkt, omdat geluidsbases het beste werken met tv's met een middenstandaard. Als u een tv met eindpootjes heeft, kunnen de pootjes te ver uit elkaar staan om bovenop een geluidsbasis te plaatsen, aangezien de geluidsbasis smaller kan zijn dan de afstand tussen de eindpootjes van de tv.

De geluidsbasis kan ook hoger zijn dan de verticale hoogte van de onderste rand van het tv-frame. Als je de voorkeur geeft aan een soundbase boven een soundbar, overweeg dan deze factoren.

Afhankelijk van het merk kan een geluidsbasis worden aangeduid als een "audioconsole", "geluidsplatform", "geluidsvoetstuk", "geluidsplaat" of "tv-luidsprekerbasis".

Soundbars met Bluetooth en draadloze multi-room audio

Image
Image

Een veelvoorkomend kenmerk van veel soundbars is Bluetooth. Deze technologie kan muziek streamen vanaf uw smartphone en andere compatibele apparaten. Met sommige soundbars kun je audio van de soundbar naar Bluetooth-headsets of -luidsprekers sturen.

Draadloze audio voor meerdere kamers

Een andere functie van sommige soundbars is draadloze multiroom-audio, waarmee je de soundbar in combinatie met een smartphone-app kunt gebruiken om muziek van aangesloten bronnen of gestreamd van internet naar compatibele draadloze luidsprekers in andere kamers in het huis.

Het merk van de soundbar bepa alt met welke draadloze speakers hij compatibel is.

Soundbars met Yamaha MusicCast werken bijvoorbeeld alleen met draadloze luidsprekers van het merk Yamaha, Denon-soundbars met draadloze luidsprekers van het merk Denon HEOS en Vizio-soundbars met SmartCast met luidsprekers van het merk SmartCast. Soundbar-merken die DTS Play-Fi gebruiken, werken voor verschillende merken draadloze luidsprekers, zolang de luidspreker het DTS Play-Fi-platform ondersteunt.

The Bottom Line

Image
Image

Ondanks dat het niet gelijk is aan een complete thuisbioscoopopstelling met een ontvanger en meerdere luidsprekers, kan een soundbar voor velen een bevredigende tv- of muziekluisterervaring bieden, met als bonus een eenvoudige installatie. Voor mensen met een grote thuisbioscoopopstelling zijn soundbars een uitstekende oplossing voor tv-kijken in de tweede kamer.

Kijk bij het overwegen van een soundbar niet alleen naar de prijs. Kijk ook naar de installatie-, configuratie- en gebruiksopties die het kan bieden om de best mogelijke entertainmentervaring voor het geld te bieden.

Aanbevolen: