Hoe de ontoegankelijke opstartapparaatfout in Windows 10 te herstellen

Inhoudsopgave:

Hoe de ontoegankelijke opstartapparaatfout in Windows 10 te herstellen
Hoe de ontoegankelijke opstartapparaatfout in Windows 10 te herstellen
Anonim

INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE-fouten zijn vaak moeilijk te diagnosticeren omdat ze door veel problemen kunnen worden veroorzaakt. Ze resulteren meestal in een Blue Screen of Death dat niet verdwijnt totdat je het probleem aanpakt.

Het verschijnt vaak nadat je een recente wijziging aan de computer hebt aangebracht, of het nu software of hardware is. Je zou het ook kunnen zien tijdens een Windows-installatie. Het activeert meestal een automatische herstart en misschien zelfs een automatische reparatiepoging door Windows.

Het bericht dat aan de fout voorafgaat, ziet er vaak als volgt uit:

Uw pc heeft een probleem ondervonden dat hij niet aankon en moet nu opnieuw worden opgestart

Image
Image

Hoe de ontoegankelijke opstartapparaatfout in Windows 10 op te lossen

Hoewel dit een veelvoorkomende fout is, heeft het geen enkele reden. Er zijn verschillende dingen die u kunt proberen om er vanaf te komen en terug op te starten in Windows. Volg deze stappen in volgorde - ze worden hier vermeld door het gebruiksgemak - en start na elke opnieuw op om te controleren of het succesvol was.

Als je kunt, start dan op in Veilige modus voor de stappen die toegang tot het bureaublad vereisen.

  1. Start de computer opnieuw op. Een simpele herstart is soms alles wat nodig is.

    Als u door de fout geen toegang kunt krijgen tot een herstartknop op het scherm, houdt u de fysieke aan/uit-knop een paar seconden ingedrukt totdat deze wordt uitgeschakeld en drukt u er nogmaals op om de computer weer aan te zetten.

  2. Maak recente wijzigingen aan de computer ongedaan. Als de INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE-fout verscheen na een voor de hand liggende wijziging, zal het terugdraaien ervan hoogstwaarschijnlijk de oplossing zijn.

    Afhankelijk van uw situatie kan de oplossing zijn om recent geïnstalleerde hardware te verwijderen, een programma te verwijderen, een stuurprogramma terug te draaien of een nieuw USB-apparaat los te koppelen.

    Als het ongedaan maken van de recente wijziging de fout oplost, graaf dan specifiek in dat ding. Als uw oplossing bijvoorbeeld was om een Windows-update te verwijderen, moet u Windows Update mogelijk even pauzeren om het probleem op te lossen voordat het automatisch opnieuw wordt geïnstalleerd.

  3. Systeemherstel gebruiken is een andere manier om recente systeemwijzigingen ongedaan te maken. Probeer dit als de vorige stap niet nuttig was.

    Je hebt waarschijnlijk geen toegang tot je bureaublad vanwege de fout. Als u niet in de Veilige modus kunt komen om Systeemherstel uit te voeren, vindt u het door op te starten naar het menu Geavanceerde opstartopties. Het ASO-menu is ook handig voor sommige van de onderstaande stappen.

    Als u Systeemherstel niet kunt laten werken, vindt u verderop in deze handleiding (stap 9) een stap die nog steeds nuttig kan zijn. Er wordt uitgelegd hoe u enkele back-ups van het Windows-register kunt herstellen.

  4. Update ontbrekende of verouderde stuurprogramma's. Gewoonlijk veroorzaken stuurprogramma's met betrekking tot de harde schijf die beschadigd zijn of ontbreken de INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE-fout, dus het is verstandig om daar eerst naar te kijken.

    Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, gebruik dan een tool die de stuurprogramma's voor je bijwerkt. Hiervoor raden we Driver Booster ten zeerste aan.

  5. Selecteer Troubleshoot in het ASO-menu en ga naar> Advanced options > Startup Repair to een automatische reparatie uitvoeren. Soms lost Windows de BSOD-fout op deze manier op zonder veel tussenkomst van u.

    Image
    Image
  6. Als Opstartherstel niet werkte, probeer dan Troubleshoot > Advanced options > System Image Recovery, ook vanuit het ASO-menu. Deze functie herstelt Windows vanaf een back-up van een systeemkopie (als je die hebt).
  7. Met het menu Geavanceerde opstartopties hebt u ook toegang tot de opdrachtprompt. Ga naar Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt en doe dit:

    1. Verander de werkmap naar de Windows-map door c: te typen gevolgd door Enter.
    2. Typ dir en zorg ervoor dat u enkele Windows-mappen ziet. Zo niet, probeer dan d: en dan dir opnieuw, en controleer die map.
    Image
    Image

    Zodra u vanaf de juiste schijf werkt, voert u de opdracht chkdsk uit door chkdsk /r. te typen

    Als u het ASO-menu niet kunt openen, opent u de opdrachtprompt als beheerder via de veilige modus om deze opdracht uit te voeren.

  8. Boot naar BIOS en verander de SATA-modus instelling naar IDE of AHCI (wat het momenteel niet is). Sommige gebruikers hebben geluk gehad met het corrigeren van de BSOD door van deze modus te wisselen, maar het zal waarschijnlijk alleen werken als je onlangs een BIOS-wijziging hebt aangebracht om dit te laten gebeuren, bijvoorbeeld als je zojuist het BIOS hebt bijgewerkt.

    Om daar te komen, zoekt u naar een Integrated Peripherals gedeelte van de instellingen. Het kan onder een Advanced sectie staan.

  9. Gebruik de opdrachtprompt om enkele registerbestanden vanaf een back-up te herstellen. Dit proces is behoorlijk ingewikkeld omdat we twee reeksen stappen moeten doorlopen:

    Dit proces ziet er misschien ontmoedigend uit, maar je kunt je aansluiten bij andere gebruikers die geluk hebben gehad met het oplossen van deze BSOD door deze instructies in volgorde uit te voeren. Zorg ervoor dat je dit als voorlaatste stap hebt gelaten voor de meer drastische oplossing in stap 10.

    Back-up van vijf items

    Eerst maken we een back-up van de momenteel gebruikte gegevens voor het geval er iets misgaat:

    1. Start het ASO-menu op als je er nog niet bent.
    2. Ga naar Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt.
    3. Log in op het lokale gebruikersaccount als daarom wordt gevraagd.
    4. Voer c: of d: in, afhankelijk van de stationsletter die aan Windows is toegewezen. Als je het niet zeker weet, zie stap 7 hierboven.
    5. Voer dit in: cd windows\system32\config\regback
    6. Voer dir in en bevestig dat de vermelde items geen nulwaarde hebben. Als ze een waarde nul hebben, sla deze stappen dan helemaal over en ga verder met stap 8 hieronder.
    7. Voer cd.. in om terug te keren naar de map "config".
    8. Maak een back-up van deze vijf items door ze te hernoemen. Voer het commando in zoals het hier is geschreven, druk op Enter en doe hetzelfde voor de rest van de commando's (merk op dat elk van deze regels slechts twee spaties heeft):
    • ren standaard standaard.old
    • ren sam sam.old
    • ren security security.old
    • ren software software.old
    • ren systeem systeem.old

    Kopieer de oudere

    Nu de originelen zijn geïsoleerd, kunnen we enkele oudere back-ups herstellen om te zien of de fout daarmee is opgelost:

    1. Terug naar de map "regback": cd regback
    2. Kopieer alle gegevens van "regback" naar "config" (gebruik een spatie voor de eerste asterisk en na de tweede): copy...
    3. Wanneer u het bericht met de 5 gekopieerde bestanden ziet, verlaat u de opdrachtprompt.
    4. Kies in het ASO-menu Doorgaan om te proberen Windows 10 te starten.
  10. Uw laatste optie is om Windows 10 opnieuw in te stellen. Tijdens dit proces kunt u ervoor kiezen om uw bestanden te behouden of alles te verwijderen. Hoe dan ook, je krijgt een vernieuwde set besturingssysteembestanden, en dat zou genoeg moeten zijn om de INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE BSOD-fout op te ruimen.

    Image
    Image

Meer hulp nodig?

Als u dit probleem niet zelf wilt oplossen, gaat u naar Hoe krijg ik mijn computer gerepareerd? voor een volledige lijst van uw ondersteuningsopties. Het bevat ook hulp bij alles onderweg, zoals het berekenen van reparatiekosten, het verwijderen van uw bestanden, het kiezen van een reparatieservice en nog veel meer.

Aanbevolen: