Hoe HDD naar SSD te klonen in Windows

Inhoudsopgave:

Hoe HDD naar SSD te klonen in Windows
Hoe HDD naar SSD te klonen in Windows
Anonim

Wat te weten

  • Download Macrium Reflect 7 om te klonen. Selecteer vervolgens het station om te klonen > Kloon deze schijf > Bestemming > Selecteer een schijf om naar te klonen.
  • Als de doelschijf gegevens bevat die u niet nodig hebt, selecteert u een partitie om te verwijderen > Delete Existing Partition.
  • Klik en sleep vervolgens partities van de bronschijf naar de doelschijf. Pas aan totdat partities de hele schijf vullen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw pc kunt upgraden van het gebruik van een harde schijf naar een SSD om meer opslagruimte te bieden en uw computer sneller te laten werken. Je kunt Windows niet zomaar naar een nieuwe schijf kopiëren, dus we helpen je bij het maken van een kloon van je huidige harde schijf op de nieuwe SSD.

Installeer Macrium Reflect 7 Free Edition

Ga eerst naar de site van Macrium Software om Macrium Reflect 7 rechtstreeks van de ontwikkelaar te downloaden. Het uitgebreide installatieproces lijkt misschien onnodig, maar het verzekert u ervan dat u de echte, schone software van het bedrijf downloadt in plaats van de tool van een derde partij te pakken die vol met adware of malware kan zitten.

  1. Klik op Thuisgebruik om het installatieprogramma te downloaden.

    Image
    Image
  2. Klik op Doorgaan in het pop-upscherm. U hoeft geen e-mailadres in te voeren.

    Image
    Image
  3. Zoek en voer het gedownloade ReflectDLHF.exe bestand uit. Het wordt geopend als de Macrium Reflect Download Agent die de eigenlijke software op uw pc installeert. Selecteer de locatie waar u de download wilt opslaan en klik op Download.

    Image
    Image
  4. Klik op Next op het Macrium Reflect Installer-scherm.

    Image
    Image
  5. Klik op Next om de software te installeren en de licentieovereenkomst te accepteren. Klik nogmaals op Volgende om door te gaan.

    Image
    Image
  6. Selecteer de Home optie en klik op Next.

    Image
    Image
  7. U kunt ervoor kiezen om de software te registreren door uw e-mailadres in te voeren en een code te verkrijgen, of u kunt de registratieoptie uitschakelen en op Volgende klikken.

    Image
    Image
  8. Selecteer een installatielocatie en klik op Next. Klik op Install in het volgende venster om te voltooien.

    Image
    Image

Deze handleiding gebruikt de gratis versie van Macrium Reflect 7 v7.2.4523 om een schijf te klonen. Het is compatibel met Windows XP Service Pack 3 en nieuwer. De instructies zijn echter gebaseerd op Windows 10 v1903.

Een harde schijf klonen naar SSD

Zodra de software is geladen, selecteert u de schijf die u wilt klonen Als u een primaire schijf kloont met Windows 10, wordt deze weergegeven als OS (C) samen met het NTFS Primary label. Zoals hieronder wordt weergegeven, worden schijven meestal opgedeeld in verschillende secties of partities die door uw pc en besturingssysteem worden gebruikt. Daarom kunt u Windows niet zomaar naar een andere schijf kopiëren en verwachten dat uw pc opstart.

  1. Klik met het station geselecteerd op de Clone This Disk link onder het geselecteerde station.

    Image
    Image
  2. Klik in het volgende pop-upvenster op de Selecteer een schijf om naar te klonen link vermeld onder Bestemming U kunt een schijf gebruiken die al op uw pc is geïnstalleerd, of een externe schijf die via een adapter op uw pc is aangesloten. In dit voorbeeld vervangen we de onhandige harde schijf van een laptop door een SSD.

    Image
    Image
  3. Als je doelschijf al gegevens bevat die je niet langer nodig hebt, klik dan op een partitie gevolgd door de Delete Existing Partition optie die eronder staat vermeld. Herhaal deze set voor alle ongewenste partities.

    Image
    Image
  4. Klik en sleep vervolgens alle partities van de bronschijf naar de doelschijf. Zoals eerder opgemerkt, moet u mogelijk de partitiegroottes dienovereenkomstig aanpassen. Als u overstapt naar een kleinere schijf, moeten de partitiegroottes kleiner zijn. Als u naar boven gaat, maakt u de partities groter. Uiteindelijk wil je dat deze partities de hele schijf vullen, zodat je geen ongebruikte ruimte hebt.
  5. Klik op Volgende als je klaar bent om te klonen.

    Image
    Image
  6. Klik nogmaals op Volgende om de Schedule This Clone optie over te slaan.
  7. Controleer in het laatste venster de kloonacties en klik op Finish om te voltooien.

    Image
    Image
  8. Klik op OK op het volgende scherm om de back-upinstellingen op te slaan.

Harde schijven versus solid-state schijven

Harde schijven (vaak schijven of harde schijven genoemd en meestal geschreven als HD of HDD) bestaan uit harde, dunne platen (zoals een cd) die ronddraaien (opnieuw, als een cd) in om uw gegevens te lezen en te schrijven. Niet alleen zullen deze bewegende delen uiteindelijk falen, de snelheid waarmee ze kunnen werken is beperkt tot hoe snel de mechanismen kunnen werken. Vaak, zelfs bij topsnelheden, kunnen HD's je computer traag maken.

Ondertussen vertrouwen solid-state schijven of SSD's op flash-geheugen dat bestaat uit "opslagcellen" die zich op meerdere lagen bevinden. Er zijn geen bewegende delen, wat betekent dat gegevens van en naar deze cellen reizen, zoals het verkeer dat door het centrum stroomt. Dit proces is exponentieel sneller dan het draaien van een schijf en het lezen van gegevens zoals een old-school-cd.

Nogmaals, omdat er geen bewegende delen zijn, zijn SSD's niet alleen sneller, maar hebben ze ook een langere levensduur. Het probleem is dat harde schijven goedkoop zijn, dus lagere desktops en laptops gebruiken ze als primaire schijven. Dit heeft niet alleen invloed op de snelheid van uw Windows-opstartproces, maar ook op hoe snel andere toepassingen laden en reageren.

Je kunt niet zomaar Windows kopiëren

Of u nu een harde schijf vervangt of upgradet naar een SSD, u kunt Windows gewoon niet van de ene schijf naar de andere kopiëren. HD's worden meestal onderverdeeld in secties, of partities, die worden gebruikt door de pc en het besturingssysteem. Wat u op Drive C in Verkenner ziet, is slechts een deel van wat er daadwerkelijk op de schijf is opgeslagen. Het bevat noodzakelijke opstartinformatie op de ene partitie, Windows 10 herstelbestanden op een andere, enzovoort.

Dat gezegd hebbende, als je een laptop upgradet van een harde schijf naar een SSD, moet je de voormalige opstartbestanden klonen. Je kunt het beste een SSD gebruiken met een identieke capaciteit, omdat het moeilijk is om een schijf te klonen naar een model met een kleinere capaciteit.

Je moet ook nadenken over hoe je de kloon gaat uitvoeren: installeer je de SSD in je pc of gebruik je een externe adapter? Gebruik je de standaard 2,5-inch SSD of ga je voor het M.2-kaartmodel (indien ondersteund)?

Voor deze handleiding klonen we een harde schijf van 1 TB die in een laptop is geïnstalleerd naar een 2,5-inch SanDisk SSD. Dit wordt mogelijk gemaakt met behulp van een USB-A naar 2,5-inch schijfadapter. U kunt de USB-A-naar-2,5-inch-adapter van Amazon tegen lage kosten aanschaffen.

Zoals hieronder wordt weergegeven, wordt de adapter die in deze handleiding wordt gebruikt, rechtstreeks op de SSD aangesloten. Aan de andere kant vind je een mannelijke USB-A-connector. Het werkt met "blauwe" USB-A-poorten, ook bekend als USB 3.0/3.1/3.2, die gegevensoverdrachtsnelheden van 5 Gbps of 10 Gbps ondersteunen. We hadden deze adapter al bij de hand dankzij het bezit van een externe Seagate GoFlex-harde schijf.

Image
Image

Als je de interne route neemt, zoals op een desktop, installeer dan de schijf als een secundaire schijf. Kloon uw primaire schijf naar deze schijf, schakel uw bureaublad uit en verwissel de schijven. U kunt zelfs de voormalige Drive C in de secundaire sleuf installeren, deze formatteren en gebruiken als een gegevensopslagschijf.

Klonen werken mogelijk niet op meerdere pc's

Zodra je een SSD hebt gekloond, kun je de originele HD verwijderen en op je desktop of laptop installeren. Als je een secundaire schijf hebt gekloond, zou je geen problemen moeten hebben. Als u uw primaire schijf met Windows hebt gekloond, kunt u een wegversperring tegenkomen.

Laptopfabrikanten plaatsen Windows 10-activeringssleutels doorgaans in de BIOS- of ACPI-tabel van de pc. Vóór Windows 10 drukten systeemfabrikanten de productsleutel af op de buitenkant van de pc of in een meegeleverd boekje. Dat stelde eindgebruikers in wezen in staat om één exemplaar op meerdere pc's te installeren. Het stelde piraten ook in staat gratis exemplaren op internet te verspreiden.

Nu hebben eindgebruikers geen toegang tot activeringssleutels, althans niet in kant-en-klare systemen. Wanneer u Windows 10 voor het eerst instelt, graaft de software in de BIOS- of ACPI-tabel en pakt de vereiste sleutel. Het wordt vervolgens geregistreerd op uw Microsoft-account. Hetzelfde scenario geldt waarschijnlijk voor kant-en-klare desktops van Dell, HP, enzovoort.

Dat is niet het geval met zelfgebouwde pc's. Hier kopen gebruikers een Windows 10-productsleutel van Microsoft of externe verkopers, zoals Amazon. Zodra het met die sleutel is geïnstalleerd, registreert Windows 10 zich bij het Microsoft-account van de gebruiker. Als u die schijf echter kloont en op een andere pc installeert, kunt u nog steeds te maken krijgen met de activeringswegversperring.

Helaas vermeldt Microsoft geen specifieke onderdelen die een andere "hardwarewijziging" definiëren dan het moederbord.

Als je een primaire schijf hebt gekloond in een vooraf gebouwde desktop of laptop (Dell, HP, Lenovo, etc.) en alleen een HD verwisselt voor een SSD, zou je geen problemen moeten hebben met Windows activering. Hetzelfde geldt voor zelfgebouwde systemen.

Wat u niet kunt doen, is de primaire schijf van uw vooraf gebouwde pc klonen en deze in een andere pc gebruiken zonder een nieuwe Windows-licentie aan te schaffen. De enige oplossing is om het klantenservicenummer van Microsoft te bellen en uw situatie uit te leggen. Ondertussen moet u ook Microsoft bellen om de gekloonde primaire schijf van een zelfgebouwd systeem naar een ander te verplaatsen.

Kloon een secundaire schijf

Ten slotte kunt u deze handleiding ook gebruiken om een secundaire schijf te klonen. U kunt bijvoorbeeld een laptop bezitten met een SSD die dienst doet als uw primaire schijf en een trage, onhandige HDD als secundaire schijf voor het opslaan van gegevens (meestal Drive D).

Selecteer in dit geval in plaats daarvan de secundaire schijf wanneer u Macrium Reflect start. Het zal nog steeds niet opstarten als een primaire schijf, maar je pc zal in ieder geval wat sneller aanvoelen bij toegang tot opgeslagen bestanden of programma's die op je nieuwe secundaire schijf zijn geïnstalleerd.

Aanbevolen: