Is Nikon's Z9 te laat voor het spiegelloze spel?

Inhoudsopgave:

Is Nikon's Z9 te laat voor het spiegelloze spel?
Is Nikon's Z9 te laat voor het spiegelloze spel?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Nikon heeft zijn Z9 vlaggenschip camerabody aangekondigd, die later dit jaar te koop zal zijn.
  • De Z9 is Nikon's spiegelloze alternatief voor zijn hoogwaardige D6 DSLR.
  • Nikon heeft in 2021 twee lensfabrieken gesloten en heeft een hit nodig.
Image
Image

Nikon's nieuwe vlaggenschip Z9-camera is een beest, maar is Nikon te laat voor de full-frame spiegelloze game? Het zal tenslotte nog een hele tijd niet te koop zijn.

Nikon heeft een van de beste stambomen in fotografie, maar blijft achter bij spiegelloze camera's, het nieuwste grote ding in camera's voor professionals en enthousiastelingen. Deze camera's zijn kleiner en lichter dan grote DSLR's, terwijl ze een belangrijke functie toevoegen die DSLR's nooit kunnen evenaren.

Maar Nikon heeft de concurrentie laten lopen. Is de Z9 genoeg om in te halen? Het antwoord is een volmondig "misschien."

"Voor hun doelmarkt denk ik niet dat het te laat is", vertelde Ken Bennett, een staffotograaf aan de Wake Forest University, aan Lifewire via een forumpost.

"Ik heb veel professionele collega's die Nikon fotograferen. Ze hebben hun tenen in de spiegelloze vijver gedompeld met de Z6 en Z7, maar ze gebruiken allemaal nog steeds hun D5 en D6 [DSLR-body]. Als de Z9 de D6 kan vervangen, wisselen ze allemaal."

Het spiegelloze voordeel

Spiegelloze camera's zijn genoemd naar wat ze missen, maar ze zijn meer dan dat. DSLR's, en film-reflexcamera's ervoor, hebben een spiegel die op 45 graden is ingesteld tussen de lens en de sensor.

Deze spiegel reflecteert het beeld omhoog in de zoeker, zodat je precies kunt zien wat de lens ziet. De spiegel klapt dan uit de weg wanneer je de foto maakt.

Het werkt geweldig en spiegelreflexcamera's zijn populair sinds ze in de jaren veertig werden geïntroduceerd. Toch neemt het spiegelmechanisme veel ruimte in beslag en moet de lens relatief ver van de sensor worden gemonteerd.

Image
Image

Dit maakt de camera's groter en vereist grotere lenzen. De spiegel is de reden waarom een spiegelreflexcamera enorm is in vergelijking met een point-and-shoot, zelfs als ze dezelfde sensor/film gebruiken.

Spiegelloze camera's hebben geen spiegel nodig. Ze nemen een live-feed van de sensor en tonen deze op een scherm met hoge resolutie in de zoeker.

Dit zorgt voor kleinere camera's en lenzen, maar je kunt ook een voorbeeld bekijken van de exacte foto die je maakt, tot aan de belichting en alle filmsimulaties die je gebruikt. U ziet het resultaat voordat u de sluiter ontspant, niet nadat de foto is gemaakt.

Nikon's probleem was dat het de markt te lang negeerde.

"Ik ben al heel lang Nikon-gebruiker, maar zowel Canon als Nikon waren erg laat op het spiegelloze feest, waardoor Sony een groot deel van de markt kon veroveren en de deur voor Fujifilm kon openen", Robert, fotograaf en beheerder van het Fuji X Forum, vertelde Lifewire.

Inhalen

Historisch gezien zouden kopers van camera's door de lenzen in het systeem van één fabrikant worden opgesloten. Nikon-lenzen passen niet op Canon-camera's, enzovoort. Nikon heeft een uitzonderlijk lange geschiedenis omdat de F-lensvatting sinds 1958 fundamenteel onveranderd is gebleven.

Je kunt zelfs een moderne Nikon-autofocuslens gebruiken op een oude spiegelreflexcamera uit de jaren 60, hoewel de scherpstelling hardnekkig handmatig blijft.

Maar in de overgang naar spiegelloos, heeft zelfs Nikon een nieuwe lensvatting gemaakt, waarmee een van de belangrijkste voordelen werd opgegeven. Omdat spiegelloze camera's kleiner zijn, is er ruimte voor lensadapters, en Nikon maakt er een waarmee je die van lenzen met F-vatting kunt blijven gebruiken.

Lenscompatibiliteit zal daar een groot deel van uitmaken. Als je bekend bent met de bediening en je bestaande lenzen kunt gebruiken, dan blijf je in het Nikon-kamp.

Helaas voor Nikon zijn er ook F-mount adapters beschikbaar voor Sony en andere camera's, dus je kunt Nikon-lenzen gebruiken op Sony-camera's enzovoort.

Nikon heeft nog steeds een paar dingen voor zich. Een daarvan is loyaliteit. Nikon maakt misschien niet de meest interessante camera's, maar ze behoren altijd tot de beste. En misschien is de grootste reden om bij Nikon te blijven, dat je al weet hoe ze werken.

Cameramakers zijn vrij conservatief met hun high-end modellen wat betreft hun bediening. De Nikon F100, een filmcamera uit 1999, zou elke DSLR-gebruiker bekend zijn.

Het goed doen is vooral belangrijk voor het iconische Japanse merk. Vorige maand kondigde het aan dat het twee van zijn lensfabrieken gaat sluiten om kosten te besparen. Gezien de liefde en het respect voor het merk, is het misschien niet onmogelijk.

"Het is nooit te laat als je het beste product hebt", zegt Fuji X Forum-lid Spudl. "Dat is waar Nikon voor moet zorgen. En ja, lenscompatibiliteit zal daar een groot deel van uitmaken. Als je bekend bent met de bedieningselementen en je bestaande lenzen kunt gebruiken, dan blijf je in het Nikon-kamp."

Aanbevolen: