Maak een back-up van je Mac: Time Machine en SuperDuper

Inhoudsopgave:

Maak een back-up van je Mac: Time Machine en SuperDuper
Maak een back-up van je Mac: Time Machine en SuperDuper
Anonim

Wat te weten

  • Als u automatisch een back-up wilt maken, selecteert u Encrypt Backup Disk en Use as Backup Disk wanneer u het apparaat op de Mac aansluit.
  • Als u handmatig een back-up wilt maken, gaat u naar Time Machine-voorkeuren > Selecteer back-upschijf > kies station > Versleutel back-ups > Schijf gebruiken.

Dit artikel legt uit waarom en hoe je een Mac-back-upsysteem maakt met Time Machine in combinatie met een tool genaamd SuperDuper.

Waarom zowel Time Machine als SuperDuper gebruiken?

Het maken van een back-upsysteem voor je Mac is van cruciaal belang. Met een betrouwbare back-up is het gemakkelijk om uw gegevens te herstellen als de originele bestanden ooit van uw Mac worden verwijderd of als de harde schijf wordt gewist, beschadigd of vervangen.

Terwijl Time Machine een fantastisch hulpmiddel is, is het niet perfect. Het kloont niet je hele schijf, dus als je een ramp hebt en snel aan de slag moet, is een andere opstartbare back-upoptie een geweldig idee.

SuperDuper is een voorbeeld van back-upsoftware die je hele harde schijf kloont. Het gebruik van een tool als SuperDuper samen met Time Machine levert het beste van twee werelden op: het maken van back-ups van bestanden en het maken van een kloon van je Mac. En als er iets misgaat met een van je back-upmethoden, heb je nog steeds de andere om op terug te vallen.

Image
Image

Aan de slag met Time Machine

Apple introduceerde het back-uphulpprogramma Time Machine in 2008. Het is een "set-it-and-forget-it"-oplossing die een back-up maakt van je hele Mac, inclusief systeembestanden, apps, muziek, foto's, e-mails en documenten. Wanneer u Time Machine inschakelt, maakt het automatisch een back-up van uw Mac en maakt het elk uur, dagelijks en wekelijks back-ups van uw bestanden.

Om een back-upsysteem met Time Machine te maken, heb je een extern opslagapparaat nodig. Dit kan een NAS-apparaat zijn, zoals Apple's eigen Time Capsule, of een eenvoudige externe harde schijf die rechtstreeks op uw Mac is aangesloten, zoals een USB-, Thunderbolt- of FireWire-schijf.

De eerste stap is om je opslagapparaat op je Mac aan te sluiten. Wanneer u dit doet, ontvangt u mogelijk een bericht met de tekst: Wilt u [Backup Disk] gebruiken om een back-up te maken met Time Machine? Zo ja, vink dan Encrypt Backup aan Schijf en selecteer vervolgens Gebruik als reservekopieschijf.

Handmatig een back-up van uw Mac maken met Time Machine

Als Time Machine niet automatisch vraagt om je schijf te gebruiken, voeg deze dan handmatig toe. Zodra je je schijf hebt toegevoegd, begint Time Machine automatisch met het maken van back-ups.

Wanneer uw externe schijf vol raakt met back-ups, begint Time Machine de oudste back-ups te overschrijven om ervoor te zorgen dat er ruimte is voor de huidige gegevens.

  1. Selecteer het Time Machine-pictogram (klok) in de Mac-menubalk.

    Als u het Time Machine-pictogram niet op uw menubalk ziet, selecteert u Systeemvoorkeuren onder het Apple-menu, kiest u Time Machine, en selecteer vervolgens Toon Time Machine in de menubalk.

    Image
    Image
  2. Selecteer Open Time Machine-voorkeuren.

    Image
    Image
  3. Kies Selecteer back-upschijf (er staat mogelijk Back-upschijf toevoegen of verwijderen).

    Image
    Image
  4. Selecteer uw externe schijf in de lijst met opties. Vink Back-ups versleutelen aan (aanbevolen) en selecteer vervolgens Schijf gebruiken.

    Image
    Image
  5. Nadat je je back-upschijf hebt geselecteerd, maakt Time Machine automatisch periodieke back-ups. U hoeft verder niets te doen.

    Je eerste back-up kan even duren, afhankelijk van hoeveel bestanden je hebt, maar je kunt je Mac nog steeds gebruiken tijdens het back-upproces. Toekomstige back-ups zullen sneller zijn omdat Time Machine alleen back-ups maakt van bestanden die zijn gewijzigd sinds de vorige back-up.

Bestanden uitsluiten van Time Machine-back-up

Als je niet wilt dat er een back-up wordt gemaakt van bepaalde bestanden of mappen, of als je externe schijf niet genoeg ruimte heeft, sluit dan bestanden en mappen uit van back-up.

  1. Selecteer het Time Machine-pictogram in de menubalk en kies Open Time Machine-voorkeuren.

    Image
    Image
  2. Selecteer Opties.

    Image
    Image
  3. Om bestanden en mappen te kiezen die u wilt uitsluiten van een back-up, selecteert u het plusteken linksonder.

    Image
    Image
  4. Dubbelklik op een bestand of map om het toe te voegen aan de lijst met uitgesloten bestanden.
  5. Als je klaar bent, selecteer je Opslaan. Van deze uitgesloten bestanden wordt geen back-up gemaakt.

    Image
    Image

    Als je je afvraagt of Time Machine correct werkt, kun je eenvoudig je Time Machine-back-ups verifiëren.

Kloon je opstartschijf met SuperDuper

Time Machine is een geweldige back-upoplossing, maar je kunt je back-ups aanzienlijk optimaliseren door SuperDuper of een ander back-upsysteem in kloonstijl te gebruiken.

SuperDuper (die $ 27,95 kost) kloont de harde schijf van je Mac, zodat je altijd een volledige back-up van al je gegevens hebt. Hiermee kunt u een opstartbare kopie van uw opstartschijf bewaren voor noodgevallen of voor wanneer u routineonderhoud uitvoert op uw normale opstartschijf.

Om SuperDuper te gebruiken, heb je een externe harde schijf nodig die minstens zo groot is als je huidige opstartschijf. SuperDuper heeft veel opties en manieren om uw back-upproces aan te passen, maar voor onze doeleinden zullen we kijken naar het proces van het maken van een exacte kopie van uw opstartschijf.

SuperDuper is slechts een van de vele geweldige back-upoplossingen voor klonen voor de Mac. Andere zijn Carbon Copy Cloner, SmartBackup en ChronoSync.

  1. Start SuperDuper.
  2. Selecteer uw startstation als de Kopieerbron.

    Image
    Image
  3. Selecteer uw externe harde schijf als de Kopiëren naar bestemming.

    Image
    Image
  4. Selecteer Backup - all files als methode.

    Image
    Image
  5. Kies de knop Options en selecteer onder Tijdens kopiëren Wis [back-uplocatie] en kopieer vervolgens bestanden van [opstartschijf].

    Image
    Image
  6. Selecteer OK en kies vervolgens Kopieer nu. Binnen korte tijd heb je een opstartbare kloon van je harde schijf.

    Zodra je de eerste kloon hebt gemaakt, kun je de Copy optie wijzigen in Smart Update, zodat SuperDuper de bestaande kloon met nieuwe gegevens.

    Image
    Image

Aanbevolen: