TV's met gebogen scherm - Wat u moet weten voordat u koopt

Inhoudsopgave:

TV's met gebogen scherm - Wat u moet weten voordat u koopt
TV's met gebogen scherm - Wat u moet weten voordat u koopt
Anonim

Na tientallen jaren van bubbelvormige CRT's, gevolgd door zowel plasma- als LED/LCD-flatpanels, hebben sommige tv's een spetterend gebogen uiterlijk.

Wat is de reden voor dit andere ontwerp? Sommige fabrikanten (met name LG en Samsung) en retailers zullen je vertellen dat het is om een meer "meeslepende" tv-kijkervaring te creëren, maar de echte reden is om simpelweg sommige OLED- en 4K Ultra HD-tv's te onderscheiden van die gewone 1080p-tv's tot verleiden u verder om ze te kopen.

Ja, gebogen tv's zien er cool uit. Maar wat krijg je echt voor je geld als je een gebogen tv koopt? Laten we een stapje terug doen en de aard van gebogen tv's in meer detail bespreken.

Vanaf 2020 zijn gebogen tv's schaars geworden, als je er al een kunt vinden. De redenen daarvoor zijn talrijk, en u zult er veel vinden die hieronder worden beschreven.

Image
Image

De meer meeslepende kijkervaring Argument

Een van de voordelen van gebogen scherm-tv's die door fabrikanten en retailers worden aangeprezen, is dat ze een meer meeslepende kijkervaring bieden, een soort van een "IMAX-achtige" kijkoptie naar de woonkamer brengen.

Eén factor die dit argument tegenspreekt, is dat een gebogen scherm het meest effectief is wanneer slechts een of twee personen tv kijken (vooral bij tv's in de schermformaten 55 en 65 inch). Voor degenen met familie of vrienden die meedoen aan tv-kijken, betekenen de vereisten voor zijdelings kijken dat die zijkijkers, samen met de natuurlijke kleur en contrastvervaging bij het kijken naar een led-/lcd-tv (niet zozeer met OLED), zal vanwege de gebogen randen niet het volledige beeld van rand tot rand op het scherm zien.

Het "IMAX" gebogen schermeffect werkt alleen goed voor een publiek in een thuis- of bioscoopomgeving met een groot projectiescherm waar een scherm kan worden geïnstalleerd dat van vloer tot plafond en van muur tot muur gaat. In deze opstelling zit het hele publiek binnen de curve - dus als je dezelfde ervaring thuis wilt, moet je geld uitgeven voor een echt "Imax" Private Home Theatre-systeem (niet te verwarren met het IMAX Enhanced Certification-programma) - en we bedoelen, echt veel geld!

Het lijkt meer op 3D en je hoeft geen bril te dragen Argument

Het korte antwoord op dit argument is: NIET JUIST!

Als je in het midden van een gebogen scherm met een groot scherm zit, krijgt je perifere zicht een natuurlijkere training, wat een meer "panoramisch" realisme en diepte toevoegt die je niet zou krijgen op een flatscreen-tv. U krijgt echter geen echte 3D-ervaring.

Als de 3D-inhoud goed wordt geproduceerd, is het bekijken van de beelden door een actieve sluiter of passieve gepolariseerde bril nog steeds de beste manier om 3D te bekijken in termen van waargenomen diepte. Ook al werden 3D-tv's in 2017 stopgezet, de 3D-kijkervaring is nog steeds beschikbaar op veel videoprojectoren.

Andere problemen met tv's met gebogen scherm die ze u niet vertellen

Naast de bovenstaande argumenten versus de hype, zijn er nog andere redenen om een voorzichtige houding aan te nemen ten opzichte van gebogen scherm-tv's.

Omgevingslichtreflecties

Een groot probleem met gebogen scherm-tv's is de reflectie van omgevingslicht. Als je naar een gebogen tv kijkt in een kamer met ramen, lampen of gereflecteerd licht van muren, v alt op hoe dat licht door het scherm wordt gereflecteerd.

Door het gebogen scherm zien gereflecteerd licht en objecten er vervormd uit, wat erg storend kan zijn. Afhankelijk van de buitenste schermcoating, kunt u deze reflecties ook zien wanneer de tv is uitgeschakeld.

Dit is niet alleen vervelend voor consumenten (sommigen krijgen spijt van de koper), maar denk aan installateurs van thuisbioscopen en binnenhuisarchitecten die hoofdpijn krijgen bij het ontwerpen en plaatsen van verlichting en objecten in de kamer zonder reflectie op het tv-scherm problemen.

Bekijken buiten de as

Hier is nog een kritiek probleem met gebogen tv's. Niet alleen je horizontale kijkhoek wordt wat kleiner als gevolg van gebogen randen, maar ook de verticale.

Als je te laag of te hoog zit ten opzichte van het midden van het scherm, kan het zijn dat het beeld wat buigt.

Alle platte led-/lcd-tv's hebben tot op zekere hoogte zowel horizontale als verticale kijkproblemen buiten de as, maar met een gebogen scherm zijn deze effecten overdreven op zowel led/lcd- als oled-sets.

Letterbox-vervorming

Het zou geweldig zijn als alle video-inhoud onze tv-schermen zou vullen, maar helaas werd en wordt film- en video-inhoud geproduceerd in verschillende beeldverhoudingen.

Wat dit voor u betekent, is dat er tv-programma's of films worden weergegeven met zwarte balken aan de zijkanten (pillarboxing) of aan de boven- en onderkant (letterboxing). Dit is vooral merkbaar bij films met een extra breed scherm, zoals Ben Hur.

Op een flat-panel TV zijn de pilaren van de pilaren verticaal recht en de staven van de brievenbus horizontaal recht, behalve dat ze voor sommigen vervelend zijn.

Op een TV met gebogen scherm kunnen horizontale brievenbusbalken echter enigszins vervormd lijken, afhankelijk van de mate van de schermkromming en de kijkpositie. De balk aan de bovenkant van de afbeelding lijkt aan de randen iets omhoog te buigen, terwijl de balk aan de onderkant van de afbeelding aan de randen enigszins naar beneden lijkt te buigen. Als gevolg hiervan kunnen objecten in de afbeelding op gebogen punten ook naar boven of beneden vervormd lijken. Afhankelijk van de mate van vervorming kan dit resulteren in een slechtere kijkervaring. Als je een fan bent van breedbeeldfilms, is dat onaanvaardbaar.

Het ziet er vreemd uit wanneer het op een muur is gemonteerd

Een groot voordeel van led-/lcd- en oled-tv's is dat ze zo dun zijn dat je ze aan de muur kunt bevestigen – nou ja, niet altijd. De gebogen tv's van de eerste generatie LG en Samsung konden niet aan de muur worden gemonteerd, en hoewel de latere modellen dat wel kunnen, ziet een aan de muur gemonteerde tv met gebogen scherm er een beetje vreemd uit omdat de zijkanten van de tv uit de muur steken.

Het idee van wandmontage is om de tv gelijk met de muur te maken. Als u een TV met gebogen scherm overweegt en deze aan de muur wilt bevestigen, kunt u bij een plaatselijke dealer kijken hoe deze er aan de muur uitziet om er zeker van te zijn dat deze past in de esthetiek van uw kamer.

Tv's met gebogen scherm bieden niets meer dan dat

Afgezien van het gebogen scherm en een hogere prijs, bieden deze tv's niet meer dan een vergelijkbare grootte of klasse van een flatpanel-tv. Dit betekent dat zaken als resolutie, slimme functies, HDR, connectiviteit en beeldkwaliteit op de scherpst geprijsde en schermformaat-equivalente gebogen en flat-panel modellen van hetzelfde merk waarschijnlijk hetzelfde zullen zijn.

Het eindoordeel

Is een gebogen tv-scherm geschikt voor u? Als je er een overweegt, zorg er dan voor dat je het grondig bekijkt - van het midden naar de zijkanten, boven de middenas en onder de middenas. Bekijk ook wat inhoud in een brievenbus. Als je van plan bent om het aan een muur te hangen, meet dan hoeveel de linker- en rechterkant zullen uitsteken.

Als je niet kunt beslissen of als je van gebogen houdt en de rest van het gezin van plat houdt, zou je denken dat een "buigbare" of "flexibele" tv geweldig zou zijn. Hoewel dergelijke tv's zijn aangetoond, is er geen enkele daadwerkelijk in de winkelrekken verschenen.

Stel uzelf de volgende vragen voordat u in uw portemonnee duikt om een TV met gebogen scherm te kopen:

  • Waarom koop ik deze tv?
  • Waar ga ik deze tv neerzetten?
  • Hoeveel mensen kijken op een bepaald moment tv?
  • Beschikt de tv behalve over de curve over alle functies die u op uw tv wilt (LED/LCD, OLED, 1080p of Ultra HD, slimme functies, enz.)?
  • Hoe ziet de foto er voor jou uit?
  • Is het gebogen scherm de meerprijs echt waard?

Extra perspectieven op tv's met gebogen scherm

Als je nieuwsgierig bent naar wat anderen in de technische tv-gemeenschap denken over tv's met gebogen scherm, kijk dan op:

  • Mijn leven met een gebogen tv: deel 1 en deel 2, door David Katzmaier van CNET.
  • Zijn gebogen tv's beter dan platte tv's? door James K. Wilcox, Consumer Reports.

Aanbevolen: