MHL: wat het is en hoe het te gebruiken

Inhoudsopgave:

MHL: wat het is en hoe het te gebruiken
MHL: wat het is en hoe het te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Met een MHL-poort kunt u een draagbaar apparaat aansluiten op een tv of ander apparaat met behulp van een MHL-compatibele HDMI-ingang of een adapter.
  • MHL verzendt HD-video en audio van een aangesloten apparaat terwijl dat apparaat tegelijkertijd wordt opgeladen.

Dit artikel legt uit wat MHL (Mobile High-Definition Link) is en hoe het wordt gebruikt

Wat is MHL?

HDMI is het standaard bekabelde audio- en videoverbindingsprotocol voor thuisbioscopen. Er is echter nog een andere manier om de mogelijkheden uit te breiden: MHL

Met een MHL-poort kunt u een smartphone, tablet of ander draagbaar apparaat aansluiten op een HDTV, audio-ontvanger of videoprojector met behulp van een speciale MHL-compatibele HDMI-ingang of een adapter.

HDMI combineert digitale video met hoge resolutie (inclusief 4K, 3D en 8K, afhankelijk van de versie) en audio (maximaal acht kanalen) in één enkele verbinding, waardoor er minder wirwar van kabels is. Het kan stuursignalen tussen aangesloten apparaten verzenden. Dit wordt aangeduid met verschillende namen, afhankelijk van de fabrikant. Toch is de generieke naam HDMI-CEC.

Een andere HDMI-functie is ARC (audio return channel). Hierdoor kan een enkele HDMI-kabel audiosignalen in beide richtingen overbrengen tussen een compatibele tv en een thuisbioscoopontvanger of soundbar.

MHL gebruikt dezelfde fysieke eindconnector die HDMI gebruikt, maar het is geen HDMI. Het verzendt HD-video en audio van een aangesloten apparaat terwijl dat apparaat tegelijkertijd wordt opgeladen. Bepaalde smartphones en tablets ondersteunen MHL, evenals bepaalde tv-toestellen.

Image
Image

MHL 1.0

MHL ver 1.0, geïntroduceerd in juni 2010, ondersteunt de overdracht van maximaal 1080p high-definition video en 7.1-kanaals PCM-surroundaudio van het compatibele draagbare apparaat naar een tv of thuisbioscoopontvanger, met behulp van een mini-HDMI-connector op het draagbare apparaat en een full-size HDMI-connector op het thuisbioscoopapparaat die geschikt is voor MHL.

De MHL-compatibele HDMI-poort levert ook stroom aan uw draagbare apparaat (5 volt/500ma), zodat u geen batterijvermogen verbruikt om een film te kijken of naar muziek te luisteren.

Als u de MHL/HDMI-poort niet gebruikt voor het aansluiten van draagbare apparaten, kunt u deze gebruiken als een normale HDMI-aansluiting voor uw andere thuisbioscoopcomponenten, zoals een Blu-ray Disc-speler.

Image
Image

Als je een MHL-compatibele smartphone of ander apparaat hebt en je tv geen MHL-HDMI-ingang heeft, kun je een compatibele adapter of dock gebruiken om de twee aan te sluiten.

Image
Image

MHL 2.0

Geïntroduceerd in april 2012 , hiermee kan het apparaat worden opgeladen van 4,5 watt bij 900 ma tot 7,5 watt bij 1,5 ampère. Het voegt ook 3D-compatibiliteit toe.

MHL 3.0

MHL 3.0, uitgebracht in augustus 2013, voegt de volgende functies toe:

  • 4K (Ultra HD/UHD) signaalinvoer met ondersteuning tot 30 fps (2160p/30).
  • 7.1-kanaals Dolby TrueHD en DTS-HD surround sound-ondersteuning.
  • Gelijktijdige toegankelijkheid van datakanalen met hoge snelheid.
  • Improved Remote Control Protocol (RCP) met ondersteuning voor externe apparaten zoals touchscreens, toetsenborden en muizen.
  • Power en opladen tot 10 watt.
  • Compatibiliteit met HDCP 2.2.
  • Ondersteuning voor meerdere gelijktijdige weergave (tot 4K-monitoren of tv's).
  • Achterwaartse compatibiliteit met eerdere MHL 1.0- en 2.0-versies (inclusief fysieke verbindingen). Apparaten met MHL-versie 1.0 of 2.0 hebben echter mogelijk geen toegang tot versie 3.0-mogelijkheden.

SuperMHL

Geïntroduceerd in januari 2015, ondersteunt superMHL 8K Ultra HD 120 Hz High Dynamic Range (HDR) video. Het ondersteunt ook objectgebaseerde audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS:X. Het Remote Control Protocol (RCP) is uitgebreid zodat meerdere MHL-compatibele apparaten kunnen worden gekoppeld en bediend met een enkele afstandsbediening.

Image
Image

Dit is wat Super MHL-connectiviteit biedt:

  • 8K 120 fps video pass-through mogelijkheid.
  • Uitgebreide ondersteuning voor 48-bit Deep Color en BT.2020-kleurengamma.
  • Ondersteuning voor High-Dynamic Range (HDR).
  • Ondersteuning voor geavanceerde surround sound-audioformaten, waaronder Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D-audio, evenals ondersteuning voor alleen-audio-modus.
  • Enkele afstandsbediening voor meerdere MHL-apparaten (tv, AVR, Blu-ray-speler of STB).
  • Power opladen tot 40W.
  • Meerdere weergavemogelijkheden van een enkele bron.
  • Achterwaartse compatibiliteit met MHL 1, 2 en 3.
  • Ondersteuning voor de MHL "Beeld"-modus voor de USB Type-C-specificaties. alt="</li" />

MHL integreren met USB

Het versie 3-verbindingsprotocol van het MHL Consortium is ook ontworpen om te integreren met het USB 3.1-framework met behulp van een USB Type-C-connector. Dit wordt de MHL "Image" (Alternate) Mode genoemd. alt="

Dit betekent dat de USB 3.1 Type-C-connector compatibel is met zowel USB- als MHL-functies.

MHL "Beeld"-modus maakt overdracht mogelijk tot 4K Ultra HD-videoresolutie en meerkanaals surround-audio (inclusief PCM, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio). Het biedt ook gelijktijdige MHL-audio en video, USB-gegevens en stroom voor aangesloten draagbare apparaten bij gebruik van een USB Type-C-connector op compatibele tv's, thuisbioscoopontvangers en pc's die zijn uitgerust met een USB Type-C of full-size HDMI (via adapter) poorten. MHL-compatibele USB-poorten kunnen zowel USB- als MHL-functies gebruiken. alt="

Een extra MHL "Beeld"-modusfunctie is het Remote Control Protocol (RCP). Met RCP kunnen MHL-bronnen die op compatibele tv's zijn aangesloten, worden bediend met de afstandsbediening van de tv. alt="

Producten die de MHL "Image"-modus gebruiken, zijn onder meer geselecteerde smartphones, tablets en laptops die zijn uitgerust met USB 3.1 Type-C-connectoren. alt="

Image
Image

Om de acceptatie flexibeler te maken, zijn er kabels verkrijgbaar met USB 3.1 Type-C-connectoren aan het ene uiteinde en HDMI-, DVI- of VGA-connectoren aan het andere uiteinde. Dockingproducten voor compatibele draagbare apparaten met MHL"Image" Mode-compatibele USB 3.1 Type-C-, HDMI-, DVI- of VGA-connectoren kunnen ook worden gebruikt. alt="

De beslissing om de MHL alt=""Image"-modus op een specifiek product te implementeren, wordt bepaald door de fabrikant van het product. Het feit dat een apparaat is uitgerust met een USB 3.1 Type-C-connector, betekent niet dat het automatisch MHL "Image" Mode-enabled is. alt="

Als je die mogelijkheid wilt, zoek dan naar de MHL-aanduiding naast de USB-connector op het bron- of doelapparaat. Als u de USB Type-C naar HDMI-verbindingsoptie gebruikt, zorg er dan voor dat de HDMI-connector op het bestemmingsapparaat is gemarkeerd met MHL-compatibel.

MHL-functieset MHL 1 MHL 2 MHL 3 superMHL
Maximale resolutie 1080p 1080p 4K/30 8K/120
HDR en BT2020 kleurengamma X
Tot 8 (7.1) audiokanalen X X X X
Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio X X
Dolby Atmos/DTS:X X
MHL-besturing (RCP) X X X X
Voeding opladen 2,5 watt 7,5 watt 10 watt 40 watt
Kopieerbeveiliging (HDCP) ver 1.4 ver 1.4 ver 2.2 ver 2.2
Ondersteuning voor meerdere schermen Maximaal vier monitoren of tv's Tot acht monitoren of tv's
Connectoren Aanpasbaar Aanpasbaar Aanpasbaar Super MHL gepatenteerd, USB Type-C, Micro USB, HDMI Type A

Bekijk de officiële website van het MHL Consortium om dieper in te gaan op de technische aspecten van MHL-technologie.

Aanbevolen: