Hoe vinylplaten op cd te bewaren

Inhoudsopgave:

Hoe vinylplaten op cd te bewaren
Hoe vinylplaten op cd te bewaren
Anonim

Wat te weten

  • Het type verbinding dat de platenspeler heeft, bepa alt de beste methode voor het maken van een back-up van een plaat op cd.
  • Als de platenspeler geen audio-uitgangen heeft, kunt u een zelfstandige cd-recorder gebruiken om de audio op een cd op te nemen.

Dit artikel legt uit hoe je vinylplaten naar cd kopieert met een pc, een stand-alone cd-recorder en een combinatie van draaitafel/cd-recorder.

Image
Image

Draaischijfaansluitingen

Voordat je vinylplaten naar cd gaat kopiëren, moet je bekend zijn met de soorten aansluitingen die een platenspeler kan bevatten.

Afhankelijk van het merk of model van de draaitafel, kan deze een of meer van de volgende verbindingsopties bevatten.

Audio-uitgang met aarde of audio-uitgang met ingebouwde equalizer/voorversterker

Een draaitafel die alleen de audio-uitgang met aarde-optie heeft, heeft een externe voorversterker/equalizer nodig om de draaitafel aan te sluiten op standaard RCA-audio-ingangen op een pc of cd-recorder als deze geen overeenkomstige audio-ingang/aarde hebben verbindingsoptie.

Image
Image

USB-uitgang

Een groeiend aantal draaitafels is uitgerust met een USB-poort. In de meeste gevallen maakt dit het mogelijk om de platenspeler rechtstreeks op een pc aan te sluiten. Bij sommige draaitafels is het echter mogelijk dat de USB-poort alleen rechtstreeks kopiëren van de draaitafel naar een USB-flashstation toestaat.

Select Draaitafels met een USB-poort kunnen ook worden geleverd met audiobewerkingssoftware.

Een pc of laptop met een cd-brander gebruiken

Het gebruik van een pc met een cd-brander in combinatie met een platenspeler die is aangesloten op een analoog-naar-digitaal USB-audioconverter of een platenspeler met een USB-uitgang zijn manieren om aan de slag te gaan.

  • Als uw platenspeler geen USB-uitgang heeft, maar uw pc wel analoge audio-ingangen, hebt u mogelijk een extra phono-voorversterker nodig om de platenspeler aan te sluiten op de lijningang van een pc-geluidskaart.
  • Je hebt mogelijk ook andere software nodig.
Image
Image

PC Voordelen

  • Kopieer records naar cd, geheugenkaarten of USB-flashstations.
  • Bewaar de bestanden op uw pc en open ze op andere slimme afspeelapparaten, zoals smart-tv's, netwerk-Blu-ray Disc-spelers, thuisbioscoopontvangers en sommige mediastreamers die u mogelijk via uw thuisnetwerk hebt.
  • Je slaat de bestanden op in de cloud om ze te openen op compatibele mobiele apparaten, waar je ook bent.
  • Afhankelijk van de gebruikte software, zijn verdere bewerkingen en aanpassingen (zoals het verwijderen van pop- en scratchruis, het aanpassen van fade-ins/outs, opnameniveau) mogelijk.

PC Nadelen

Muziek overbrengen van vinylplaten naar de harde schijf van een pc, ze op cd's branden en de bestanden daarna van de harde schijf verwijderen (afhankelijk van hoeveel ruimte op de harde schijf je hebt), en het herhalen van dit proces kost extra tijd

Bekijk enkele aanvullende tips en stappen bij het gebruik van de pc-methode.

Een zelfstandige cd-recorder gebruiken

Een andere manier om vinylplaten te kopiëren is met een zelfstandige audio-cd-recorder. Je kunt cd-kopieën maken van vinylplaten en andere cd's afspelen die je misschien hebt.

Image
Image

Beschikbaarheid cd-recorder

CD-recorders worden zeldzaam, maar er zijn nog steeds verschillende merken en modellen beschikbaar.

Gebruik de juiste schijven

Gebruik lege cd's gemarkeerd met "Digitale audio" of "Alleen voor audiogebruik, " sommige cd-gegevensschijven zijn mogelijk niet compatibel. Informatie over schijfcompatibiliteit moet in de gebruikershandleiding van de cd-recorder staan. U kunt ook kiezen tussen CD-R-schijven (één keer opnemen - het beste voor rechtstreeks dubben) of CD-RW-schijven (herschrijfbaar en uitwisbaar).

Image
Image

Overwegingen bij het instellen

Het instellen van de meeste cd-recorders is niet moeilijk, maar uw platenspeler kan mogelijk niet rechtstreeks op uw cd-recorder worden aangesloten, tenzij deze een ingebouwde phono-voorversterker/equalizer heeft. Je hebt drie verbindingsopties:

  • Je kunt een externe phono-voorversterker krijgen die je tussen de draaitafel en de audio-ingang van de cd-recorder plaatst.
  • Koop een platenspeler met een ingebouwde phono-voorversterker.
  • Voor een stereo- of thuisbioscoopontvanger met speciale phono-ingangen die u al gebruikt om naar uw vinylplaten te luisteren, selecteert u de draaitafel als uw bron en stuurt u de audio naar de cd-recorder via de tape- of voorversterkeruitgangen van de ontvanger voor opname.
Image
Image

Uw opname bewaken

Als de cd-recorder een hoofdtelefoonaansluiting heeft, is er mogelijk een monitorfunctie waarmee u tijdens het opnemen naar uw vinylplaat kunt luisteren. Terwijl u naar het inkomende signaal luistert, kunt u de niveauregeling van de CD-recorder gebruiken (er kan ook een balansregeling zijn) om de meest comfortabele geluidsniveaus van uw exemplaar in te stellen. Als de CD-recorder LED-niveaumeters heeft, ziet u of het inkomende signaal te luid is.

Zorg ervoor dat uw luidste pieken de rode "over"-indicator op de niveaumeters niet bereiken, wat uw opname zal vervormen.

Beide kanten opnemen

Een probleem bij het opnemen van een vinylplaat op een cd is hoe u beide kanten van de plaat kunt opnemen zonder handmatig te pauzeren en de cd-opname op het juiste moment te starten. In veel gevallen moet u de opname handmatig pauzeren en opnieuw starten.

Als uw cd-recorder echter een Synchro-functie heeft, is het opnemen van twee kanten van een plaat eenvoudiger.

Je kunt automatisch één snede per keer opnemen of de hele kant van een plaat, waarbij je op het juiste moment stopt en begint.

  • De Synchro-functie detecteert het geluid dat de toonarmcartridge maakt wanneer deze het oppervlak van de plaat raakt en stopt wanneer de cartridge omhoog komt. De recorder kan pauzeren tussen fragmenten en nog steeds "kick-in" net als de muziek begint.
  • Wanneer de recorder pauzeert na het afspelen van een kant van een plaat, heeft u tijd om de plaat om te draaien. De cd-opname wordt aan de tweede kant opnieuw gestart wanneer de recorder de stylus weer op de plaat "hoort".
  • De Synchro-functie bespaart tijd omdat je de opname kunt starten, iets anders kunt doen en dan terug kunt komen om de plaat om te draaien.

De stiltedrempel

Een andere functie die u op een cd-recorder kunt vinden, is de stiltedrempelinstelling, die de effectiviteit van de Synchro en eventuele Auto Track nauwkeurig afstemt.opnamefunctie. Omdat vinylplaten oppervlakteruis hebben, in tegenstelling tot digitale bronnen, zoals commerciële cd's, herkent de cd-recorder de ruimte tussen de sneden mogelijk niet als stilte. Het kan zijn dat de opgenomen tracks niet correct worden genummerd. Als u een nauwkeurige tracknummering op uw cd-kopie wilt hebben, kunt u de -dB-niveaus van de stiltedrempel instellen.

Fades en tekst

Sommige cd-recorders stellen u in staat om fade-ins en fade-outs tussen sneden te creëren. Sommige hebben ook CD-Text-functionaliteit, zodat u een CD en elk van zijn uitsnijdingen kunt labelen. Deze informatie kan worden gelezen door cd- of cd/dvd-spelers en cd/dvd-rom-stations, met de mogelijkheid om tekst te lezen. U kunt meestal tekst invoeren met het toetsenbord op de afstandsbediening, maar sommige high-end en professionele cd-recorders kunnen worden aangesloten op een toetsenbord in Windows-stijl.

Afronding

Als je klaar bent, kun je je gemaakte cd niet zomaar in een willekeurige cd-speler afspelen; u moet een afrondingsproces doorlopen. Dit proces labelt het aantal sneden op de cd en maakt de bestandsstructuur op de schijf compatibel voor afspelen op elke cd-speler. Om te voltooien, drukt u op de Finalize-knop op de recorder of de afstandsbediening. De geschatte finalisatietijd en de voortgang ervan zouden moeten verschijnen op het statusdisplay op het voorpaneel van sommige cd-recorders.

Zodra u een CD-R-schijf hebt gefinaliseerd, kunt u er niets meer op opnemen, zelfs niet als u ruimte heeft.

Combo's voor platenspeler/cd-recorder gebruiken

Een andere methode om vinylplaten naar cd te kopiëren is met een combinatie van platenspeler/cd-recorder.

Vergelijkbaar in concept met een videorecorder/dvd-recordercombinatie, aangezien zowel de platenspeler als de cd-recorder zich in dezelfde component bevinden, hoeft u geen aparte aansluitkabels te gebruiken of een externe phono-voorversterker aan te sluiten.

Afhankelijk van merk en model, kunt u uw platen met één druk op de knop naar cd kopiëren. U kunt echter de flexibiliteit hebben om niveaus en fades in te stellen.

In tegenstelling tot een pc of een zelfstandige cd-recorder, heb je misschien niet de mogelijkheid om te bewerken, tekst toe te voegen of extra aanpassingen uit te voeren die kunnen helpen de opnamekwaliteit te optimaliseren. Ook bieden de draaitafels die bij dergelijke combo's worden geleverd mogelijk niet de beste geluidskwaliteit voor uw platen.

Image
Image

The Bottom Line

Hoewel veel audioliefhebbers het kopiëren van vinylplaten op cd minder dan wenselijk vinden bij het omzetten van dat warme analoge geluid naar cd, is het een handige manier om van de muziek te genieten in uw kantoor of auto, waar misschien geen draaitafel beschikbaar is.

Als u de inhoud van uw vinylplaten naar een pc importeert, kunt u deze ook op een USB-flashstation of geheugenkaart plaatsen of naar de cloud uploaden, zodat u toegang krijgt via meerdere digitale afspeelapparaten.

Voordat u uw vinylplaten naar cd kopieert met een pc of cd-recorder, moet u ervoor zorgen dat ze zo schoon mogelijk zijn.

Aangezien essentiële platen in uw collectie mogelijk niet langer in druk of zelfs niet meer op cd verkrijgbaar zijn, is het de moeite waard ze te bewaren als uw platenspeler defect raakt of als de platen beschadigd, kromgetrokken of anderszins onafspeelbaar raken.

Aanbevolen: