Een Microsoft Word-stroomdiagram maken

Inhoudsopgave:

Een Microsoft Word-stroomdiagram maken
Een Microsoft Word-stroomdiagram maken
Anonim

Wat te weten

  • Teken een canvas (Insert > Vormen > New Drawing Canvas). Vormen toevoegen (Insert > Vormen). Sleep rond om te organiseren. Dubbelklik om tekst toe te voegen.
  • SmartArt: Ga naar Insert > Illustrations > SmartArt. Kies Proces om stijlen te bekijken. Selecteer nieuwe vormen in het Voeg vorm toe vervolgkeuzemenu.
  • Je kunt ook stroomdiagramsjablonen downloaden van plaatsen zoals HubSpot en Template.net, of een invoegtoepassing voor stroomdiagrammen voor Word installeren.

Een stroomdiagram is een visuele weergave van de stappen of volgorde die betrokken zijn bij een proces, workflow of een ander organigram. In deze handleiding laten we u zien hoe u vormen gebruikt om een stroomdiagram in een Microsoft Word-document te maken, en hoe u vooraf ontworpen SmartArt-afbeeldingen gebruikt en hoe u stroomdiagrammakers en -sjablonen gebruikt. Instructies zijn van toepassing op Word voor Microsoft 365, Word 2019, Word 2016 en Word 2013.

Gebruik vormen om een stroomdiagram te maken in Word

Om vanaf het begin een stroomdiagram te maken, begint u met een tekenpapier, voegt u er vormen aan toe, wijzigt u de kleur en omtrek van de vormen, labelt u de vormen en trekt u verbindingslijnen tussen de vormen om hun relatie met elkaar te laten zien andere.

Maak het tekendoek

Een tekenpapier fungeert als een kader rond de vormen van het stroomdiagram en groepeert de vormen als één object. Op deze manier stroomt de tekst rond het stroomdiagram en blijven de vormen op de gewenste positie.

Een tekenpapier toevoegen aan een Word-document en de manier waarop het eruitziet veranderen:

  1. Selecteer de locatie in het Word-document waar het tekenpapier zich zal bevinden.

    Image
    Image
  2. Ga naar het tabblad Invoegen en selecteer Vormen > Nieuw tekenpapier om een tekenpapier naar het document.

    Image
    Image
  3. Om de manier waarop tekst rond het tekenpapier loopt te wijzigen, selecteert u het tekenpapier, gaat u naar het tabblad Vormopmaak en selecteert u Tekstterugloop.

    Image
    Image
  4. Kies hoe de tekst rond het tekenpapier loopt. Kies bijvoorbeeld Top en Bottom om te voorkomen dat er tekst langs de zijkanten van het canvas verschijnt.

    Image
    Image
  5. Als u de grootte van het tekenpapier wilt wijzigen, sleept u een hoek of formaatgreep aan de zijkant om het tekenpapier kleiner of groter te maken.

    Om het tekenpapier een specifiek formaat te geven, selecteert u de vorm, gaat u naar het tabblad Shape Format en in de groep Size, voer waarden in voor de Vormhoogte en Vormbreedte.

    Image
    Image
  6. Om een rand toe te voegen, selecteert u het tekenpapier, gaat u naar het tabblad Shape Format en selecteert u Shape Outline.

    Image
    Image
  7. Kies in het Kleurenpalet een omtrekkleur, selecteer Weight om de lijndikte te wijzigen en selecteer Streepjes om de lijnstijl te wijzigen.

    Image
    Image
  8. Wanneer het tekenpapier eruitziet zoals je wilt, begin je met het toevoegen van vormen.
Image
Image

Voeg vormen toe aan het tekenpapier

Maak een schets van het stroomdiagram voordat u vormen aan het tekenpapier toevoegt. Dit geeft je een plan dat je moet volgen terwijl je het stroomdiagram in Word ontwerpt.

Vorm toevoegen aan het tekenpapier:

  1. Ga naar het tabblad Invoegen en selecteer Vormen.

    Image
    Image
  2. Ga naar de Flowchart sectie en selecteer een vorm. Selecteer bijvoorbeeld de Process vorm als het beginpunt van het stroomdiagram.

    Image
    Image
  3. Selecteer een locatie op het tekenpapier om de vorm te plaatsen. Er wordt een vorm met een standaardgrootte en kleur op het canvas getekend.

    Image
    Image
  4. Voeg andere vormen toe om het stroomdiagram te voltooien.

    Image
    Image
  5. Als je het uiterlijk van de vormen niet leuk vindt, pas je het formaat ervan aan of ga je naar het tabblad Vormopmaak om de vulkleur te wijzigen, een omtrekkleur toe te voegen of een vorm toe te passen stijl of pas een vormeffect toe.

Tekst toevoegen aan vormen

Stroomdiagramvormen hebben tekst nodig die kort het doel van elke stap in het proces beschrijft.

Om tekst aan vormen toe te voegen:

  1. Dubbelklik op de vorm.
  2. Voer een beschrijvende tekst in die het doel of de functie van de vorm uitlegt.

    Image
    Image
  3. Selecteer een leeg gebied van het tekenpapier wanneer u klaar bent met typen.

    Image
    Image
  4. Om tekst in een vorm op te maken, selecteert u de vorm, gaat u naar het tabblad Home en wijzigt u de letterkleur, letterstijl en lettergrootte.

    Image
    Image
  5. Om dezelfde tekstopmaak op elke vorm toe te passen, selecteert u een gebied van het tekenpapier en drukt u op Ctrl+A om alle vormen te selecteren. Verander vervolgens het uiterlijk van de tekst.

Verbinders tussen vormen toevoegen

Teken lijnen of verbindingslijnen tussen vormen om de relatie tussen de vormen te laten zien. Connectoren hebben verbindingspunten aan elk uiteinde van de lijn die verbonden blijven met de vormen waaraan ze zijn bevestigd. Deze lijnen zijn alleen verbonden met vormen met stippen op de vormomtrek.

In Word werken verbindingspunten alleen als de vormen en lijnen op een tekenpapier zijn geplaatst.

Verbindingslijnen tussen vormen tekenen:

  1. Ga naar het tabblad Invoegen en selecteer Vormen.

    Image
    Image
  2. Selecteer in de sectie Lijnen een lijnvorm om te gebruiken als verbinding tussen vormen.

    Image
    Image
  3. Sleep van de ene vorm naar de andere vorm. Terwijl u van de ene vorm naar de andere sleept, verschijnen er stippen op de omtrek van de twee vormen. Deze stippen geven aan waar een verbindingslijn kan worden bevestigd.

    Image
    Image
  4. Ga door met het toevoegen van lijnen totdat alle vormen zijn verbonden.
  5. Om een lijn te verplaatsen, selecteert u de lijn en sleept u een eindpunt.

    Image
    Image
  6. Als u een verbonden vorm wilt verplaatsen, selecteert u de vorm en sleept u deze naar een andere plaats. De lijnen die verbonden zijn met de stippen op de vorm blijven aan de vorm vastzitten.

    Image
    Image
  7. Als u het uiterlijk van lijnen wilt wijzigen, selecteert u de lijnen die u wilt wijzigen, gaat u naar het tabblad Shape Format en selecteert u Shape Outline en kies vervolgens een lijnkleur, dikte en stijl.

    Image
    Image

Gebruik SmartArt om een stroomdiagram te maken in Word

Als je een stroomdiagram met wat grafische aantrekkingskracht wilt, maak het dan met SmartArt. Sommige van de ingebouwde SmartArt-afbeeldingen zijn als een stroomdiagramsjabloon voor Word. Om een SmartArt-afbeelding aan een Word-document toe te voegen, kiest u een SmartArt-stijl, wijzigt u het aantal vormen, voegt u uw tekst toe en verandert u het uiterlijk van de SmartArt.

Selecteer een SmartArt-afbeelding

Een SmartArt-afbeelding aan een Word-document toevoegen:

  1. Plaats de cursor waar u de SmartArt-afbeelding wilt invoegen.
  2. Ga naar de Invoegen tab.

    Image
    Image
  3. Selecteer in de groep Illustrations SmartArt.

    Als u het SmartArt-pictogram niet ziet, gaat u naar het vak Search en voert u SmartArt. in

    Image
    Image
  4. In het Choose a SmartArt Graphic dialoogvenster, selecteer Process om de beschikbare stroomdiagramstijlen te bekijken.

    Image
    Image
  5. Kies een stroomdiagramstijl en selecteer vervolgens OK.

    Image
    Image
  6. De SmartArt-afbeelding verschijnt in het Word-document.

Voeg vormen toe aan een SmartArt-stroomdiagram

Als er niet genoeg vormen in de SmartArt-afbeelding zijn voor je stroomdiagram, voeg dan meer vormen toe.

Een nieuwe vorm toevoegen:

  1. Selecteer een vorm op de locatie waar u de nieuwe vorm wilt toevoegen.

    Image
    Image
  2. Ga naar het SmartArt Design tabblad en selecteer vervolgens de Vorm toevoegen vervolgkeuzepijl.

    Image
    Image
  3. Kies in welke richting de nieuwe vorm wordt toegevoegd.

    Image
    Image
  4. Nadat je alle SmartArt-vormen hebt toegevoegd die je nodig hebt voor je stroomdiagram, voeg je beschrijvende tekst toe.

Tekst toevoegen aan een SmartArt-afbeelding

Tekst toevoegen aan de vormen in een SmartArt-stroomdiagram:

  1. Selecteer de pijl aan de linkerkant van de SmartArt-afbeelding.

    Image
    Image
  2. Voer in het Text Pane de tekst voor elke vorm in.

    Om een nieuw opsommingsteken aan een vorm toe te voegen, drukt u op Enter na de tekstregel.

    Image
    Image
  3. Sluit het tekstvenster als je klaar bent.

Het uiterlijk van SmartArt-stroomdiagram wijzigen

Er zijn verschillende manieren om uw SmartArt-stroomdiagram er anders uit te laten zien. Experimenteer met verschillende kleuren, voeg afbeeldingen toe en verplaats vormen naar verschillende locaties.

  • Om de kleur van de SmartArt-vormen te wijzigen, selecteert u de vormen, gaat u naar het tabblad SmartArt Design, selecteert u Change Colors, en kies een kleurencombinatie.
  • Sommige SmartArt-afbeeldingen hebben ruimte voor afbeeldingen. Om een afbeelding toe te voegen, selecteert u het Picture pictogram op een vorm en kiest u vervolgens of u een afbeelding From a File op uw computer wilt invoegen, bladert u naar Online Pictures van bronnen zoals Bing en OneDrive, of voeg een afbeelding toe Van Icons opgeslagen in Word of op uw computer.
  • Als u een vorm wilt verplaatsen, selecteert u de vorm, gaat u naar het tabblad SmartArt Design en kiest u Selectie omhoog ofSelectie omlaag verplaatsen.

Als je de wijzigingen die je in een SmartArt-afbeelding hebt aangebracht niet leuk vindt, ga dan naar het tabblad SmartArt Design en selecteer Reset Graphic.

Zoek een stroomdiagrammaker of stroomdiagramsjablonen voor Word

Je bent niet beperkt tot de tools in Word om een stroomdiagram te maken. Er zijn verschillende Word-invoegtoepassingen en gratis sjablonen waarmee u snel aan de slag kunt.

Download gratis stroomdiagramsjablonen

Als je een basisstroomschema wilt waarmee je aan de slag kunt, ga dan naar HubSpot en download hun gratis stroomdiagramsjabloon voor Word.

Je vindt meer gedetailleerde stroomdiagramsjablonen op Template. Net. Er zijn stroomdiagramsjablonen voor processtromen, organigrammen, ongevallenrapportage en ja of nee-typegrafieken.

Om deze stroomdiagramsjablonen te gebruiken, downloadt u de sjabloon naar uw computer, opent u het document in Word en wijzigt u de vormen en tekst om aan uw behoeften te voldoen.

Een Word Flowchart Maker-invoegtoepassing installeren

Je vindt ook flowchart-makers in de Microsoft Office Store.

Een invoegtoepassing voor het maken van stroomdiagrammen voor Word installeren:

  1. Ga naar de Invoegen tab.

    Image
    Image
  2. In de Add-ins groep, selecteer Get Add-ins.

    Image
    Image
  3. Ga op de pagina Office-invoegtoepassingen naar het tekstvak Zoeken, voer het stroomschema in en druk op Enter.

    Image
    Image
  4. Selecteer een van de beschikbare stroomdiagrammakers.
  5. Om de invoegtoepassing te installeren, selecteert u Add.

    Image
    Image
  6. Nadat de invoegtoepassing is geïnstalleerd, wordt deze geopend in een venster aan de rechterkant van Word.

    De invoegtoepassing voor het maken van stroomschema's vereist mogelijk dat u zich aanmeldt om de online dienst voor het maken van stroomdiagrammen te gebruiken.

  7. Als u klaar bent met het gebruik van de invoegtoepassing, selecteert u Sluiten.

    Image
    Image
  8. Als u de invoegtoepassing opnieuw wilt gebruiken, gaat u naar Insert > Add-ins > Mijn Invoegtoepassingen.

    Image
    Image

Aanbevolen: