Hoe het dromerige Soft Focus Orton-effect in GIMP te creëren

Inhoudsopgave:

Hoe het dromerige Soft Focus Orton-effect in GIMP te creëren
Hoe het dromerige Soft Focus Orton-effect in GIMP te creëren
Anonim

Wat te weten

  • Open je foto in GIMP en selecteer Layer > Duplicate Layer. Selecteer de bovenste laag en ga naar Filters > Blur > Gaussiaans vervagen.
  • Pas de Size X en Size Y ingangen aan om de afbeelding te vervagen en selecteer vervolgens OK. Selecteer Mode en selecteer vervolgens Screen in het vervolgkeuzemenu.
  • Als de afbeelding licht is of geen contrast heeft, dupliceer dan de bovenste laag. Selecteer vervolgens de middelste laag en verander de Mode in Soft Light.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u het Orton-effect kunt reproduceren, een oude techniek in de donkere kamer die wordt gebruikt om een surrealistisch soft focus-filter aan foto's toe te voegen, met behulp van GIMP. Het proces omvat het sandwichen van meerdere versies van dezelfde afbeelding in verschillende lagen. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op GIMP versie 2.10 voor Windows, Mac en Linux.

Hoe het Orton-effect te creëren in GIMP

Om het Orton-effect in GIMP te produceren:

  1. Open je foto in GIMP en selecteer Layer > Duplicate Layer.

    Image
    Image
  2. Zorg ervoor dat de bovenste laag is geselecteerd in het palet Lagen en ga dan naar Filters > Blur > Gaussiaans vervagen.

    Als het palet Lagen niet zichtbaar is, ga dan naar Windows > Dockable Dialogs > Layers.

    Image
    Image
  3. Pas de Size X en Size Y ingangen aan om de afbeelding te vervagen en selecteer vervolgens OK wanneer tevreden.

    Als de ketting naast de ingangen Maat X en Maat Y is losgekoppeld, klikt u erop om ervoor te zorgen dat de vervaging gelijkmatig wordt toegepast in zowel de verticale als de horizontale richting.

    Image
    Image
  4. Selecteer Mode bovenaan het palet Lagen en selecteer Screen in het vervolgkeuzemenu.

    Image
    Image
  5. Als u vindt dat de afbeelding te licht is of te weinig contrast heeft, klikt u met de rechtermuisknop op de bovenste laag in het palet Lagen (die met de Gaussiaanse vervaging) en selecteert u Laag dupliceren.

    Image
    Image
  6. Selecteer de middelste laag in het palet Lagen en verander de Mode in Soft Light.

    Als het effect te sterk is, verplaatst u de Opacity schuifregelaar naar links. Om het contrast te vergroten, dupliceer je de middelste laag.

    Image
    Image
  7. Als u tevreden bent met het effect, gaat u naar File > Save As om uw afbeelding op te slaan als een XCF-bestand, of selecteerFile > Export As om het op te slaan als JPEG.

    Image
    Image

Voel je vrij om te experimenteren door meer lagen te dupliceren en verschillende laagmodi en vervagingsfilters te proberen. Deze willekeurige experimenten kunnen interessante effecten opleveren die u op andere foto's kunt toepassen.

Aanbevolen: