Hoe een moederbord te kiezen

Inhoudsopgave:

Hoe een moederbord te kiezen
Hoe een moederbord te kiezen
Anonim

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een moederbord kiest, inclusief het vinden van het juiste moederbord voor uw computerbehuizing en centrale verwerkingseenheid (CPU) en andere zaken waarmee u rekening moet houden.

Wat is een moederbord?

Een moederbord is een computerhardware-element dat verschillende interne computeronderdelen verbindt, waaronder de CPU, geheugenmodules, harde schijven, uitbreidingskaarten en poorten. Computeronderdelen worden rechtstreeks of met geschikte kabels op de computer aangesloten.

Zowel Macs als Windows-pc's hebben moederborden, maar Mac-moederborden worden over het algemeen 'logicaboards' genoemd. Als u de term 'moederbord' hoort, is dit waarschijnlijk een Windows-pc-component.

Een moederbord is als de ruggengraat van een Windows-pc en houdt de elementen bij elkaar. Het is een van de meest kritieke onderdelen van uw computer, omdat de rest van de computer eromheen is gemonteerd. De CPU wordt aangesloten op een speciale socket op het moederbord; uitbreidingskaarten zoals uw videokaart kunnen ook op het moederbord worden aangesloten, net als uw harde schijf en al het andere.

Image
Image

Top 7 dingen om te overwegen bij het kopen van een moederbord

Bij het kopen van een nieuw moederbord als vervanging of als ruggengraat van een nieuwe pc die u aan het bouwen bent, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden.

Hier zijn zeven cruciale elementen om te overwegen bij het uitkiezen van een moederbord:

  • Kosten
  • CPU
  • CPU-aansluiting
  • Form factor en case
  • Uitbreidingspoorten
  • Ingebouwde poorten
  • RAM (geheugen)

Hoeveel moet een moederbord kosten?

Moederbordprijzen variëren sterk per model en fabrikant en kunnen slechts $ 50 of minder of zelfs $ 1.500 bedragen. Hoe meer u uitgeeft aan een moederbord, hoe meer functies u krijgt. Hier is een algemeen overzicht van moederbordprijzen in basis-, gemiddelde en high-end categorieën.

Prijsbereik Categorie Wat u kunt verwachten
>$150 Basis

Chipset: H510 en H610 (Intel), A520 (AMD)

Socket: LGA1200 en LGA1700 (Intel), AM4 (AMD)

Form Factor: mATX of Mini ITX

>$250 Middenbereik

Chipset: B560 en B660 (Intel), B550 (AMD)

Socket: LGA1200 en LGA1700 (Intel), AM4 (AMD)

Form Factor: mATX, ATX, Mini ITX

$250 en hoger Hoogwaardig

Chipset: Z590 en Z660 (Intel), X570 (AMD)

Socket: LGA1200 en LGA1700 (Intel)

Form Factor: ATX, Mini-ITX, E-ATX

Welke CPU moet een moederbord hebben?

Een CPU is een cruciaal pc-element dat uw hardware- en softwareopdrachten interpreteert en uitvoert. Als je een moederbord vervangt of upgradet, kun je er een kiezen die werkt met je bestaande CPU. Maar als u een nieuwe CPU koopt of een pc bouwt, moet u de beste processor voor uw behoeften selecteren.

Een mid-tier CPU is krachtig genoeg voor multitasking en soepele bewerkingen als u maximale productiviteit voor uw pc voor zakelijk gebruik wilt garanderen. Als gamer wil je een CPU met hogere kloksnelheden en uitgebreide RAM-ondersteuning. U wilt een CPU met voldoende RAM om 4K-video te ondersteunen als u een maker van inhoud bent.

Controleer uw CPU-specificaties zorgvuldig om te bepalen of ze geschikt zijn voor uw beoogde gebruik.

Welke CPU-socket moet een moederbord hebben?

De CPU-socket is een kritische factor bij het beslissen welk moederbord te kopen. Het type CPU-socket van een moederbord bepa alt welke CPU's u met het moederbord kunt gebruiken.

Als je een computer hebt en het moederbord moet vervangen vanwege een defecte component of het moet upgraden, selecteer dan een moederbord met een socket die past bij je bestaande CPU (en in het huidige geval; zie hieronder). Of u kunt een nieuwe CPU kopen.

Als je een nieuwe CPU-vervanging koopt of een nieuwe pc bouwt, bepaal dan welke socket deze past nadat je hebt besloten welke CPU je wilt. Een Intel i7 Core i7-9700F-processor vereist bijvoorbeeld een moederbord met ondersteuning voor de LGA 1151-socket, en een AMD Ryzen 9 5900X heeft een moederbord nodig met ondersteuning voor de AM4-socket.

Om erachter te komen welke socket je nodig hebt, raadpleeg je de documentatie van je CPU of zoek je het op op de website van de CPU-fabrikant. Als u online winkelt, vindt u de socket meestal ergens op de lijst voor de CPU.

Image
Image
Close-up van een CPU-socket en moederbord.

Narumon Bowonkitwanchai/Getty Images

Welke vormfactor en behuizing moet een moederbord hebben?

Samen met de CPU-socket is de vormfactor van een moederbord een van de meest kritische elementen om te selecteren.

Als je een computer hebt en je het moederbord moet vervangen vanwege een defecte component of het moet upgraden, selecteer dan een moederbord met een socket die in je bestaande CPU past en in je huidige behuizing, tenzij je een nieuwe CPU wilt kopen en zaak.

Als je een nieuwe computer bouwt, kies dan een moederbord dat geschikt is voor de CPU die je wilt en dat past in het door jou gekozen hoesje. Bij het kiezen van een behuizing speelt esthetiek natuurlijk een rol, maar de belangrijkste overweging is de grootte van de behuizing en het type moederbord dat het ondersteunt.

Hier zijn de belangrijkste soorten moederbord-vormfactoren die u zult gebruiken bij het bouwen van een aangepaste pc:

  • ATX: dit is de vormfactor die op de meeste desktopcomputers wordt gebruikt. Het is 12 inch lang en 9,625 inch breed en biedt ruimte voor uitbreidingskaarten en randapparatuur.
  • Micro-ATX: Dit is dezelfde breedte als de ATX, maar twee centimeter korter. Dat betekent dat hij in kleinere behuizingen past, maar niet zoveel ruimte heeft voor uitbreidingsslots.
  • Mini-ITX: deze moederborden zijn slechts 6,75 inch breed en 6,75 inch lang, dus ze passen in kleine behuizingen, maar hebben niet veel ruimte voor uitbreidingsslots. Mogelijk krijgt u één uitbreidingsslot of helemaal geen.

Beslis welke behuizing je wilt en controleer of het een ATX-, Micro-ATX- of Mini-ITX-behuizing is. U kunt zoeken naar een ATX-, Micro-ATX- of Mini-ITX-moederbord dat past bij de CPU-socket die u wilt gebruiken.

De vormfactor van het moederbord heeft geen invloed op het type CPU dat u moet gebruiken. Als het moederbord de juiste socket heeft, kun je dezelfde CPU gebruiken met een ATX-, Micro-ATX- of Mini-ITX-moederbord.

Image
Image
CPU computer hardware componenten.

Narumon Bowonkitwanchai/Getty Images

Welke uitbreidingspoorten moet een moederbord hebben?

Na de CPU-socket en vormfactor, is de volgende belangrijkste factor hoeveel uitbreidingspoorten, meestal PCIe-poorten, het moederbord heeft en hoeveel u denkt nodig te hebben.

De twee meest voorkomende uitbreidingspoorten waarnaar moet worden gezocht, zijn PCIe x16-slots, die plaats bieden aan grafische kaarten, en PCIe x1-slots, die worden gebruikt voor andere uitbreidingskaarten, zoals het toevoegen van extra USB-poorten. Als je twee videokaarten wilt installeren, zorg er dan voor dat het moederbord twee uitbreidingspoorten heeft die geschikt zijn voor videokaarten.

De meeste moederborden ondersteunen PCIe 3.0, maar sommige ondersteunen de nieuwere PCIe 4.0 en 5.0, die meer bandbreedte bieden. Als je PCIe-kaarten hebt of je selectie toekomstbestendig wilt maken, zoek dan naar een bord met PCIe 5.0-ondersteuning.

Welke ingebouwde poorten heeft een moederbord nodig?

Het is ook de moeite waard om te kijken naar de poorten die in het moederbord zijn ingebouwd. Moederborden bevatten een mix van USB-A, USB-C, HDMI en DisplayPort, audiopoorten en zelfs oudere poorten zoals VGA, PS/2, parallelle en seriële poorten. Moederborden kunnen ook Ethernet-poorten en andere connectiviteit bevatten, zoals ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth.

Bedenk welke poorten je waarschijnlijk nodig hebt en kies een moederbord dat aan je eisen voldoet, zodat je niet meteen een uitbreidingskaart of USB-hub hoeft toe te voegen.

Bottom Line

Het is ook belangrijk om te kijken hoeveel RAM-slots het moederbord heeft en hoeveel RAM het ondersteunt om aan uw geheugenbehoeften te voldoen. Deze factor is niet cruciaal als uw computer alleen media hoeft te streamen, op internet moet surfen en basisgames hoeft te spelen. Toch is de mogelijkheid om meer RAM te installeren van vitaal belang als u video- of fotobewerking uitvoert of resource-intensieve games speelt.

Wie moet een moederbord kopen?

Je moet een moederbord kopen als je een nieuwe pc gaat bouwen. Bij het upgraden of repareren van uw huidige pc moet u mogelijk het moederbord vervangen. Als je een nieuw moederbord koopt als vervanging of als je een pc bouwt, zorg er dan voor dat je over de kennis en instructies beschikt om verder te gaan.

Image
Image

Wat moet ik doen nadat ik een moederbord heb gekocht?

Nadat je een moederbord hebt gekocht, moet je het op je huidige pc of de pc die je aan het bouwen bent installeren. Zorg ervoor dat u de handleidingen van uw moederbord en pc hebt voordat u begint. Als u geen expert bent, raadpleeg dan een ervaren techneut voor hulp of besteed de taak uit.

Zorg ervoor dat alle randapparatuur is verwijderd en losgekoppeld, en dat de computer is uitgeschakeld en losgekoppeld. Je opent de desktopbehuizing, koppelt alle interne hardware los en plaatst de elementen ergens veilig en vrij van statische elektriciteit. Zorg ervoor dat alle voedingskabels zijn losgekoppeld. Verwijder alle schroeven waarmee het moederbord op zijn plaats is bevestigd en verwijder voorzichtig de moederbordlade.

Hoe je te werk gaat, hangt af van of je je oude CPU en andere hardware hergebruikt of nieuwe elementen installeert. Ga zorgvuldig te werk volgens de vervangingsinstructies van uw moederbord.

Meer tips voor het kopen van een moederbord

Overweeg deze aanvullende tips voordat u uw moederbord aanschaft.

  • Zorg ervoor dat uw moederbord deze verbindingen kan ondersteunen als uw randapparatuur specifieke connectoren nodig heeft, zoals USB 3.0, eSATA, Thunderbolt, HDMI of PCI-Express.
  • De componenten die door moederborden worden ondersteund, lopen sterk uiteen. Het moederbord dat u kiest, ondersteunt mogelijk slechts één CPU-type en specifieke geheugentypes.
  • Laptop-moederborden zijn niet zo eenvoudig te upgraden omdat ze elementen zoals videokaarten als ingebouwde componenten kunnen bevatten.
  • Zorg ervoor dat elk moederbord dat je overweegt over voldoende koelmechanismen beschikt, vooral als je van plan bent te overklokken.
  • Als je apparaten op je moederbord aansluit, moet je mogelijk ook apparaatstuurprogramma's installeren, zodat ze correct werken met je besturingssysteem.
  • Overweeg extra moederbordfuncties en of ze nuttig voor je zijn. Een moederbord kan bijvoorbeeld een ingebouwde draadloze, audio of een RAID-controller bevatten.
  • Als je je CPU wilt overklokken, zorg er dan voor dat je moederbord de taak met betrekking tot CPU-multipliers en voltages aankan.

FAQ

    Hoe kies je de juiste behuizing voor een moederbord?

    Als je een pc bouwt, moet je ervoor zorgen dat alle onderdelen die je nodig hebt voor je pc in de behuizing passen, dus zorg ervoor dat je de exacte afmetingen van het moederbord en andere componenten hebt voordat je een beslissing neemt. Je moederbord werkt in ieder geval zolang het past.

    Hoe kies je een moederbord om te gamen?

    Je moederbord moet compatibel zijn met je processor en andere componenten en de hoeveelheid RAM ondersteunen die je wilt installeren. De beste gaming-moederborden zijn de ASUS ROG Maximus XI Hero (Intel) en het MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wi-Fi-moederbord (AMD).

    Hoe kies ik een geluidskaart voor een moederbord?

    De meeste standalone geluidskaarten zullen beter presteren dan degenen die in het moederbord zijn geïntegreerd. Enkele van de beste geluidskaarten zijn de Creative Sound Blaster Z en de EVGA NU-audiokaart.

    Hoe kies ik een GPU voor een moederbord?

    Sommige GPU's zijn geïntegreerd in de CPU of het moederbord, en andere komen als zelfstandige kaarten. Hoe dan ook, de meeste GPU's zijn compatibel met de meeste moederborden. Enkele van de beste grafische kaarten zijn de Nvidia RTX 3080 en de MSI GeForce RTX 2080 Super.

Aanbevolen: