Hoe luidsprekerkabelconnectoren te kiezen en te installeren

Inhoudsopgave:

Hoe luidsprekerkabelconnectoren te kiezen en te installeren
Hoe luidsprekerkabelconnectoren te kiezen en te installeren
Anonim

Dit artikel legt uit hoe je verschillende luidsprekerkabelconnectoren kiest en installeert: banaanstekkers, spadeconnectoren en pinconnectoren. Het is een gemakkelijke en goedkope upgrade naar uw stereosysteem voor thuis.

Kies de juiste luidsprekerkabelconnector

Er zijn drie soorten draadconnectoren die je kunt gebruiken met je luidsprekerkabels: banaanstekkers, spadeconnectoren en pinconnectoren. Elk is eenvoudig te installeren en vereist slechts een paar eenvoudige hulpmiddelen. Om de juiste soort te kiezen, moet u eerst kijken naar de beschikbare terminals op uw apparatuur.

Image
Image
Metalen spade connectoren.

Amazon

  • Banaanpluggen werken met bindposten en steken recht in de gaten aan de uiteinden (let op: niet alle bindposten hebben dit). Er zijn ook dubbele banaanstekkers, die bedoeld zijn voor bi-wiring/amping-luidsprekers.
  • Spade-connectoren (meestal u-vormig) werken ook met bindingsposten en houden contact met de terminalbasis (zoals blote luidsprekerdraad doet) zodra u de binding hebt vastgedraaid post schroef.
  • Pinconnectoren werken met veerbelaste terminals (ook bekend als veerklemmen) maar kunnen ook werken met bindingsposten met een gat in de zijkant van de binnenste connector (u moet de bovenkant ver genoeg naar achteren draaien om het te zien).

Je kunt verschillende soorten aansluitingen hebben op de achterkant van stereoapparatuur. Soms heeft u op elk meer dan één type (bijv. ontvangers en versterkers). Dus als uw luidspreker bijvoorbeeld veerklemmen heeft, wilt u een paar pinconnectoren. En als uw ontvanger/versterker verbindingspunten heeft, kiest u ofwel een paar banaanstekkers of spadeconnectoren.

Voordat u een connector aanschaft, moet u de dikte van uw luidsprekerkabels kennen.

Hoewel de meeste connectoren werken met de meest gebruikelijke draadformaten - 12 tot 18 AWG (American Wire Gauge) - zijn sommige bedoeld voor grotere of kleinere draden. Dus controleer eerst de maten om de beste compatibiliteit te garanderen.

Hoe luidsprekerdraden voorbereiden voor connectoren

Je hebt een paar draad-/kabelstrippers nodig om de luidsprekerdraden voor de connectoren voor te bereiden. Hoewel het mogelijk is om een schaar of een klein mes te vervangen, raden we om veiligheidsredenen ten zeerste echte strippers aan. Zorg ervoor dat u elk uiteinde van de luidsprekerkabel begint en afmaakt (d.w.z. het installeren van de connectoren) voordat u verder gaat met het volgende. Dit zijn de stappen voor het voorbereiden:

Image
Image
Draadstriptang.

Westend61 / Getty Images

  1. Knip het uiteinde van de luidsprekerdraad door zodat er geen koperdraad uitsteekt.

  2. Zorg ervoor dat de afzonderlijke draden (positieve en negatieve aansluitingen) ongeveer vijf centimeter van elkaar worden gescheiden, wat voldoende ruimte zou moeten bieden.
  3. Kies een afzonderlijke draad en plaats de snijkant van de draadstripper ongeveer een halve inch vanaf het uiteinde. Als uw draadstripper is ontworpen/gelabeld met verschillende snijmaten, kies dan degene die overeenkomt met de kabeldikte.
  4. Klem op de draadstripper om door de mantel/isolatie te snijden en draai het gereedschap rond de draad om een zuivere snede te garanderen.
  5. Pel het afgeknipte deel van de mantel eraf - het is gemakkelijker met de draadstripper, maar pas op dat u niet per ongeluk het koper eronder doorsnijdt - om de blote draad bloot te leggen.
  6. Gebruik duim en wijsvinger en draai een lichte, zachte draai aan de koperdraad zodat de afzonderlijke strengen allemaal als één blijven.
  7. Herhaal het proces met de andere individuele draad.

Nu je luidsprekerkabel is gevorkt met zichtbare uiteinden, ben je klaar om connectoren te bevestigen. Zorg ervoor dat u de juiste polariteiten (positief en negatief) van de draden en connectoren identificeert en overeenkomt, zodat uw audioapparatuur voldoende in fase is.

Installatiemethoden

Afhankelijk van het specifieke ontwerp van elke fabrikant, zijn er verschillende technieken voor het installeren van luidsprekerkabelconnectoren. Hoewel ze worden geleverd als banaanstekkers, spade of pinconnectoren, v alt de installatiemethode over het algemeen in een van de volgende categorieën:

Image
Image
Pin luidsprekerkabelconnectoren.

Amazon

Basis luidsprekerkabelconnector

Een standaard luidsprekerdraadconnector zal een paar slagen losschroeven en stoppen (sommige volledig gescheiden). Voer bij dit type de blote luidsprekerdraad zo ver mogelijk in het onderste uiteinde. Zodra je de draad er niet meer in kunt duwen, schroef je de bovenkant van de connector weer vast. Terwijl je het vastschroeft, wordt de blote luidsprekerdraad strak in de stekker gedraaid voor een solide verbinding. De draad moet op zijn plaats blijven als je er zachtjes aan trekt.

Zelfkrimpende luidsprekerkabelconnectoren

"Zelfkrimpende" luidsprekerkabelconnectoren scheiden in twee (soms drie) delen. Voer bij dit type de blote luidsprekerdraad in de onderste helft van de connector, zodat de koperen draden aan de bovenkant uitsteken. Nu ga je de strengen uitwaaieren en buigen over de punt, waarbij je ervoor zorgt dat je geen delen van de schroefdraad bedekt. Zodra dat is gebeurd, wordt de bovenste helft van de connector op het onderste gedeelte geschroefd, waardoor de koperdraden op hun plaats worden geklemd.

Open schroef luidsprekerkabel connectoren

Luidsprekerdraadconnectoren met open schroef hebben een opening door de connector zelf. Met deze connectoren kunt u de draad niet alleen door de bodem voeren, maar kunt u deze ook door het gat in de zijkant steken.

Schroef de connectordelen los totdat u ziet dat er voldoende ruimte is om de blanke koperdraad in de zijopening te voeren. Steek de luidsprekerkabel erin en draai vervolgens de connector vast om hem op zijn plaats te vergrendelen (je kunt de onderdelen aan elkaar zien klemmen). Deze typen (wanneer de draad via de zijkant wordt aangesloten) zijn handig voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het doorlussen van luidsprekerverbindingen.

Je kunt ook connectoren voor luidsprekerkabels vinden die alleen met open schroeven zijn. Deze hebben de neiging om veerbelast te zijn, waarbij het samendrukken van de connector tussen duim en wijsvinger de opening opent om luidsprekerdraad in te voegen. Zodra je loslaat, sluiten de connectorklemmen en houden de draad stevig op zijn plaats.

Schroefvergrendelende connectoren

Sommige luidsprekerkabelconnectoren, ook wel schroefborgende connectoren genoemd, hebben een kleine platte schroevendraaier nodig voor installatie. Deze connectoren bestaan uit twee delen - we kunnen ze "binnen" en "buiten" noemen.

Neem het binnenste deel van de connector en draai de twee ingebouwde schroeven los met de schroevendraaier. Voer nu de luidsprekerdraad in het uiteinde totdat deze niet verder kan. Draai de ingebouwde schroeven vast met de schroevendraaier om de draad vast te zetten. Bevestig het buitenste deel van de connector over het binnenste deel en schroef (met de hand) de twee delen aan elkaar.

Waarom luidsprekerkabelconnectoren gebruiken?

Door gekleurde connectoren te gebruiken, hoef je nooit meer kritisch te kijken, je zorgen te maken of te twijfelen. Luidsprekerkabelaansluitingen kunnen veel kopzorgen besparen, vooral bij meerkanaals stereo-installaties voor thuis.

Hoewel de aansluitingen op luidsprekers en home-audioapparatuur bijna altijd een kleurcodering hebben om de polariteit aan te geven - de positieve pool (+) is rood en de negatieve pool (-) is zwart - hetzelfde kan niet worden gezegd voor luidsprekerkabels.

Niet alle luidsprekerkabels hebben tweekleurige isolatie en prominente markeringen (bijv. tekst, stippellijnen of strepen geven meestal het positieve uiteinde aan) voor gemakkelijke identificatie.

Als je ooit twijfelt, kun je de luidsprekerdraden altijd snel testen.

Image
Image
Metalen banaanstekker luidsprekerkabel connectoren.

Foto van Amazon

Speakerdraadconnectoren maken het ook gemakkelijker om luidsprekers aan te sluiten en los te koppelen van ontvangers en versterkers. De strengen moeten als één geheel zijn (meestal door ze in elkaar te draaien) voordat ze in een veerklem of bindpaal worden gestoken. Het kan moeilijk zijn als het moeilijker te zien is en de ruimte tussen de palen beperkt is; als je de draad mist en pluist/rafelt, moet je hem opnieuw rechttrekken en opnieuw beginnen.

Maar aangezien luidsprekerkabelconnectoren de blootliggende draden huisvesten en beschermen, is de ervaring van het aansluiten en loskoppelen van audio aanzienlijk vereenvoudigd, vergelijkbaar met het gebruik van RCA-aansluitingen.

Naast het stroomlijnen van audiokabels, helpen luidsprekerkabelconnectoren om een solide verbinding te behouden. Zolang de tips correct zijn geïnstalleerd, behouden uw stereoluidsprekers een signaal van hoge kwaliteit voor het best mogelijke geluid. En alsof dat nog niet genoeg reden was om te overwegen om luidsprekerkabelconnectoren te gebruiken, helpen ze ook om uw apparatuur een schoner, georganiseerder en verfijnder uiterlijk te geven.

Natuurlijk zijn de achterkanten van luidsprekers, ontvangers en versterkers misschien niet de meest provocerende. De mensen die indruk moeten maken (inclusief jezelf) zijn echter de enthousiastelingen die wel een kijkje willen nemen in wat je aan het doen bent.

FAQ

    Maken luidsprekerkabels een verschil?

    Ja. Verschillen in luidsprekerkabels die het geluid beïnvloeden, zijn onder meer capaciteit, inductie en weerstand. Evenzo worden de prestaties van een draad beïnvloed door dikte, lengte en samenstelling.

    Waar kan ik luidsprekerkabelconnectoren kopen?

    Best Buy, Home Depot en Walmart hebben connectoren voor luidsprekerkabels. U kunt ook draadconnectoren bestellen bij Amazon en andere online retailers.

Aanbevolen: