Gebruik Activity Monitor om Mac-geheugengebruik bij te houden

Inhoudsopgave:

Gebruik Activity Monitor om Mac-geheugengebruik bij te houden
Gebruik Activity Monitor om Mac-geheugengebruik bij te houden
Anonim

Het kan een uitdaging zijn om het geheugengebruik van je Mac te begrijpen. Het hulpprogramma Activity Monitor kan helpen, vooral wanneer het tijd is om te overwegen of u het RAM-geheugen van uw computer moet upgraden.

Activity Monitor is onderdeel van alle macOS en de meeste OS X-besturingssystemen voor de Mac, maar het huidige formaat is geïntroduceerd in OS X Mavericks (10.9). Dit artikel bevat informatie die van toepassing is op Activity Monitor in macOS 10.15 tot en met OS X Mavericks (10.9), evenals informatie voor eerdere versies van OS X.

Mac Activity Monitor

De Activity Monitor is een gratis systeemhulpprogramma dat op alle Macs wordt geleverd. Het bevat tabbladen voor vijf gebieden die illustreren hoe toepassingen en andere processen uw computer beïnvloeden. De tabbladen zijn:

  • CPU: Toont de effecten van processen op CPU-activiteit
  • Memory: Bewaakt het gebruik van het geheugen, inclusief het fysieke RAM-geheugen
  • Energy: geeft de hoeveelheid energie aan die door elke app wordt gebruikt
  • Schijf: Toont de hoeveelheid data die is gelezen van en geschreven naar de schijf
  • Netwerkgebruik: Geeft aan welke processen gegevens verzenden of ontvangen via uw netwerk
Image
Image

Op het tabblad Geheugen van Activity Monitor kunt u het geheugengebruik op uw Mac controleren en beheren.

Activity Monitor Memory Chart (OS X Mavericks en later)

Toen Apple OS X Mavericks uitbracht, introduceerde het de Memory Pressure-grafiek in Activity Monitor, samen met gecomprimeerd geheugen, een belangrijke verandering in de manier waarop het besturingssysteem geheugen beheert. Geheugencompressie ha alt het meeste uit het beschikbare RAM-geheugen door de gegevens die in het RAM zijn opgeslagen te comprimeren in plaats van het wisselgeheugen naar virtueel geheugen, een proces dat de prestaties van een Mac aanzienlijk kan vertragen.

Naast het gebruik van gecomprimeerd geheugen, heeft Mavericks wijzigingen aangebracht in Activity Monitor en hoe het geheugengebruiksinformatie presenteert. In plaats van het cirkeldiagram te gebruiken dat in eerdere versies van OS X verscheen om te laten zien hoe het geheugen is verdeeld, introduceerde Apple het geheugendrukdiagram als een manier om uit te drukken hoeveel geheugen je Mac comprimeert om vrije ruimte te bieden voor andere activiteiten.

Geheugendruktabel

De grafiek Geheugendruk verschijnt onder aan het tabblad Geheugen in het venster Activiteitenweergave. Het geeft de hoeveelheid compressie aan die wordt toegepast op RAM, evenals wanneer paging naar schijf plaatsvindt wanneer compressie niet voldoende is om te voldoen aan de vraag van apps om geheugen toe te wijzen.

De geheugendrukkaart wordt in drie kleuren weergegeven:

  • Groen: geeft aan dat er geen compressie is
  • Geel: Geeft aan wanneer compressie plaatsvindt
  • Rood: Compressie heeft zijn limiet bereikt en het oproepen naar virtueel geheugen is begonnen

Naast de kleur die aangeeft wat er gebeurt binnen het geheugenbeheersysteem, weerspiegelt de hoogte van de balken de mate van compressie of paging die aan de gang is.

Image
Image

Idealiter zou de Geheugendruk-grafiek in het groen moeten blijven, wat aangeeft dat er geen compressie plaatsvindt en dat u voldoende RAM beschikbaar hebt voor de taken die moeten worden uitgevoerd. Wanneer de grafiek geel begint te worden, geeft dit aan dat bestanden in de cache die niet langer actief zijn, maar waarvan de gegevens nog steeds in RAM zijn opgeslagen, worden gecomprimeerd om voldoende vrije RAM te creëren om toe te wijzen aan de apps die om toewijzing van RAM vragen.

De geheugencompressie vereist wat CPU-overhead, maar deze kleine prestatiehit is gering en meestal niet merkbaar voor de gebruiker.

Als het geheugendrukdiagram rood begint te worden, is er niet langer genoeg inactief RAM-geheugen om te comprimeren, en vindt het wisselen naar schijf (virtueel geheugen) plaats. Het uitwisselen van gegevens uit het RAM-geheugen is een veel meer procesintensieve taak en is meestal merkbaar als een algehele vertraging van de prestaties van uw Mac.

Hoe weet u wanneer u RAM nodig heeft

De grafiek met geheugendruk maakt het gemakkelijk om in één oogopslag te zien of je Mac extra RAM nodig heeft.

  • Als het diagram meestal groen is, heeft uw Mac geen extra RAM nodig.
  • Als uw grafiek een mix is van yellow en green, maakt uw Mac optimaal gebruik van het beschikbare RAM-geheugen zonder te hoeven bladeren gegevens naar de schijf. U ziet het voordeel van geheugencompressie en het vermogen van de Mac om zuinig met RAM om te gaan, zodat u niet meer RAM hoeft toe te voegen. Als de kaart meestal geel is en zelden groen, heeft u in de nabije toekomst mogelijk RAM nodig.
  • Als het diagram vaak of voor langere tijd in rood staat, zou je Mac baat hebben bij meer RAM. Als het alleen rood wordt wanneer je een app opent, maar verder geel of groen blijft, heb je waarschijnlijk niet meer RAM nodig, hoewel je misschien wilt bezuinigen op het aantal apps dat je tegelijkertijd open houdt.

Hoewel het Activity Monitor Dock-pictogram kan worden geconfigureerd om enkele statistieken in het Dock weer te geven, is gecomprimeerd geheugen daar niet een van. U moet het toepassingsvenster openen om de geheugendrukkaart te bekijken.

Bottom Line

Vroegere versies van OS X vóór OS X Mountain Lion gebruikten een oudere stijl van geheugenbeheer die geen gebruik maakt van geheugencompressie. In plaats daarvan probeert het geheugen vrij te maken dat het eerder aan apps had toegewezen, en vervolgens, indien nodig, om geheugen naar uw schijf te sturen als virtueel geheugen.

Cirkeldiagram Activiteitenmonitor

Het cirkeldiagram Activity Monitor toont vier soorten geheugengebruik: gratis (groen), bedraad (rood), actief (geel) en inactief (blauw). Om geheugengebruik te begrijpen, moet u weten wat elk geheugentype is en hoe dit het beschikbare geheugen beïnvloedt.

  • Free. Dit is het RAM-geheugen in je Mac dat het momenteel niet gebruikt en dat kan worden toegewezen aan elk proces of programma dat alle of een deel van het beschikbare geheugen nodig heeft.
  • Wired. Uw Mac wijst bekabeld geheugen toe aan zijn interne behoeften en de kernbehoeften van toepassingen en processen die u uitvoert. Bekabeld geheugen vertegenwoordigt de minimale hoeveelheid RAM die uw Mac op enig moment nodig heeft om te blijven werken. Je kunt dit zien als een geheugen dat voor al het andere verboden is.
  • Actief. Geheugen dat momenteel wordt gebruikt door toepassingen en processen op uw Mac, met uitzondering van de speciale systeemprocessen die zijn toegewezen aan bekabeld geheugen, is actief geheugen. U kunt de voetafdruk van het actieve geheugen zien groeien naarmate u toepassingen start of naarmate de actieve toepassingen meer geheugen nodig hebben om een taak uit te voeren.
  • Inactief. Inactief geheugen is niet langer vereist door een toepassing, maar de Mac is nog niet vrijgegeven voor de vrije geheugenpool.

Bottom Line

De meeste geheugentypes zijn eenvoudig. Degene die mensen laat struikelen is het inactieve geheugen. Individuen zien vaak een grote hoeveelheid blauw in het geheugencirkeldiagram en denken dat hun Mac geheugenproblemen heeft. Dit brengt hen ertoe na te denken over het toevoegen van RAM om de prestaties van hun computer te verbeteren, maar in werkelijkheid voert inactief geheugen een waardevolle dienst uit die uw Mac sneller maakt.

Wat is inactief geheugen?

Wanneer u een toepassing afsluit, maakt OS X niet al het geheugen vrij dat de toepassing heeft gebruikt. In plaats daarvan wordt de opstartstatus van de toepassing opgeslagen in het gedeelte Inactief geheugen. Mocht u dezelfde applicatie opnieuw starten, dan weet OS X dat het de applicatie niet van uw harde schijf hoeft te laden, omdat deze al in het inactieve geheugen is opgeslagen. Als gevolg hiervan herdefinieert OS X het gedeelte van het inactieve geheugen dat de applicatie bevat als actief geheugen, waardoor het opnieuw starten van een applicatie een snel proces wordt.

Hoe werkt inactief geheugen?

Inactief geheugen blijft niet voor altijd inactief. OS X zou dat geheugen kunnen gaan gebruiken wanneer u een toepassing opnieuw start. Het gebruikt ook inactief geheugen als er niet genoeg vrij geheugen is voor de behoeften van een toepassing.

De volgorde van gebeurtenissen gaat ongeveer als volgt:

  • Wanneer u een toepassing start, controleert OS X of deze is opgeslagen in het inactieve geheugen. Als dit het geval is, wordt dat geheugen opnieuw toegewezen als Actief en wordt de toepassing gestart.
  • Als de applicatie zich niet in het inactieve geheugen bevindt, maakt OS X een geschikt stuk vrij geheugen voor de applicatie.
  • Als er niet genoeg vrij geheugen is, geeft OS X wat inactief geheugen vrij om aan de behoeften van de applicatie te voldoen. Het vrijgeven van inactief geheugen verwijdert een of meer van de in de cache opgeslagen applicaties uit de inactieve geheugenpool, waardoor een langere opstarttijd voor die applicaties wordt geforceerd.

Dus, hoeveel RAM heb je nodig?

Het antwoord op die vraag is meestal een weerspiegeling van de hoeveelheid RAM die uw versie van OS X nodig heeft, het type applicaties dat u gebruikt en hoeveel applicaties u tegelijkertijd uitvoert. Er zijn echter andere overwegingen. In een ideale wereld zou het fijn zijn als je inactief RAM niet vaak hoeft te raiden. Dit biedt de beste prestaties bij het herhaaldelijk starten van applicaties, terwijl er voldoende vrij geheugen behouden blijft om te voldoen aan de behoeften van alle momenteel draaiende applicaties. Elke keer dat u bijvoorbeeld een afbeelding opent of een nieuw document maakt, heeft de bijbehorende toepassing extra vrij geheugen nodig.

Om je te helpen beslissen of je meer RAM nodig hebt, gebruik je Activity Monitor om je RAM-gebruik in de gaten te houden. Als het vrije geheugen zo ver da alt dat het inactieve geheugen wordt vrijgegeven, wilt u misschien meer RAM toevoegen om maximale prestaties te behouden.

Je kunt ook kijken naar de Page outs-waarde onderaan het hoofdvenster van Activity Monitor. Dit getal geeft aan hoe vaak uw Mac geen beschikbaar geheugen meer heeft en uw harde schijf als virtueel RAM-geheugen heeft gebruikt. Dit aantal zou minder dan 1000 moeten zijn tijdens een volledige dag gebruik van uw Mac.

Je hoeft niet meer RAM toe te voegen als je Mac aan je verwachtingen en behoeften voldoet.

Aanbevolen: