Hoe AI je hersengolven kan lezen

Inhoudsopgave:

Hoe AI je hersengolven kan lezen
Hoe AI je hersengolven kan lezen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Onderzoekers zeggen dat ze kunstmatige intelligentie konden gebruiken om de nummers te identificeren waar mensen naar luisterden door hun hersengolven te decoderen.
  • Een neuraal netwerk was bijna 85% nauwkeurig in het voorspellen van welk nummer werd gespeeld toen het werd gebruikt om metingen door een EEG-machine te interpreteren.
  • Het hoofd van videogamegigant Valve zei onlangs dat zijn bedrijf menselijke hersenen probeert te verbinden met computers om de gameplay te verbeteren.
Image
Image

Noem het de Shazam voor hersens. Onderzoekers beweren in een nieuwe studie dat ze kunstmatige intelligentie konden gebruiken om de nummers te identificeren waar mensen naar luisterden door hun hersengolven te lezen.

Wetenschappers gebruikten machines om hersensignalen te volgen en vervolgens computeralgoritmen om uit te zoeken welk nummer er werd gehoord. De studie is de laatste in een groeiend aantal projecten om menselijke hersengolven te decoderen met behulp van computers. Inspanningen om hersengolven te interpreteren komen bijna tot wasdom, zeggen experts.

"Zijn we in staat neurale representaties te decoderen op een manier die van praktische waarde is voor mensen?" Harvard neurologieonderzoeker Richard Hakim zei in een telefonisch interview. "Het antwoord is dat we er een beetje zijn."

Luisteren in het donker

In een recent onderzoek vroegen Derek Lomas van de Technische Universiteit Delft in Nederland en zijn collega's 20 mensen om met een koptelefoon naar 12 nummers te luisteren.

De kamer was verduisterd en de vrijwilligers waren geblinddoekt. Elke deelnemer werd gevolgd met een elektro-encefalografie (EEG) machine. Een EEG is een instrument dat op een niet-invasieve manier de elektrische activiteit op hun hoofdhuid kan oppikken terwijl ze naar de liedjes luisteren.

"De geobserveerde uitvoering geeft een gepaste implicatie in de richting van het idee dat het luisteren naar een nummer specifieke patronen in de hersenen creëert, en deze patronen variëren van persoon tot persoon", schreven de auteurs van het artikel.

Image
Image

Er is naar verluidt een kunstmatig neuraal netwerk getraind om de verbanden tussen de hersengolfgegevens en de muziek te identificeren. Het neurale netwerk was bijna 85% nauwkeurig in het voorspellen van welk nummer er werd afgespeeld.

Hakim zei echter dat de EEG-machine die in het onderzoek werd gebruikt, een te bot instrument is om bruikbaar te zijn bij het interpreteren van veel over de hersenen. Het EEG wordt buiten het hoofd geplaatst.

"Het probleem is dat het zo ver weg is van de hersenen dat er veel dingen tussen zitten, en het is echt wazig", voegde hij eraan toe. "Het is net alsof je naar een voetbalarena gaat en luistert naar wat het publiek schreeuwt. Je weet ongeveer waar dingen gebeuren, maar niet waar ze het over hebben."

Een nauwkeurigere manier om hersenactiviteit te meten, is door sondes in de schedel te steken, zei Hakim. Het is echter begrijpelijk dat niet veel mensen zich aanmelden voor dit soort experimenten. "Ik werk meestal met muizen", voegde hij eraan toe.

Elon wil je Neuralinken

De muziekstudie is slechts een van de vele recente pogingen om te begrijpen wat mensen denken met behulp van computers. Het onderzoek zou kunnen leiden tot technologie die op een dag mensen met een handicap zou helpen objecten te manipuleren met behulp van hun geest.

Het Neuralink-project van Elon Musk heeft bijvoorbeeld tot doel een neuraal implantaat te produceren waarmee je een computer overal mee naartoe kunt nemen. Er worden kleine draadjes ingebracht in delen van de hersenen die de beweging regelen. Elke draad bevat veel elektroden en is verbonden met een geïmplanteerde computer.

Image
Image

"Het oorspronkelijke doel van onze technologie is om mensen met verlamming te helpen hun onafhankelijkheid te herwinnen door de controle over computers en mobiele apparaten", aldus de website van het project.

"Onze apparaten zijn ontworpen om mensen de mogelijkheid te bieden om gemakkelijker te communiceren via tekst- of spraaksynthese, om hun nieuwsgierigheid op internet te volgen of om hun creativiteit te uiten door middel van fotografie, kunst of schrijf-apps."

Brain-machine-interfaces kunnen op een dag zelfs helpen om videogames realistischer te maken. Gabe Newell, de mede-oprichter en president van videogamegigant Valve, zei onlangs dat zijn bedrijf probeert menselijke hersenen met computers te verbinden.

Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van open-source brain-computer interfacesoftware, zei hij. Een mogelijk gebruik van de technologie zou zijn om mensen meer verbonden te laten zijn met gamingsoftware. Newell suggereerde ook dat interfaces kunnen worden gebruikt om menselijke lichaamsfuncties zoals slaap te regelen.

Dit zijn spannende tijden op het gebied van mens-machine-interface. Ik heb vaak het gevoel dat een computer die op mijn hersenen is aangesloten, van pas zou komen. Maak de mijne echter niet-invasief.

Aanbevolen: