Het Audyssey DSX Surround Sound-formaat

Inhoudsopgave:

Het Audyssey DSX Surround Sound-formaat
Het Audyssey DSX Surround Sound-formaat
Anonim

Dolby ProLogic IIz en Yamaha Presence waren de eerste audioverwerkingsformaten die front-hoogtekanalen toevoegden aan een surround sound-opstelling. DTS bood kortstondig een vergelijkbare optie met zijn DTS Neo:X surround sound-verwerking. Het doel van deze formaten is om een meeslepende surround sound-ervaring te bieden.

Audyssey, de maker van verschillende automatische luidsprekeropstelling en kamercorrectiesystemen, volgde met zijn eigen systeem. Audyssey DSX, wat staat voor Dynamic Surround Expansion, verbetert ook de surround sound-ervaring.

Image
Image

Dynamic Surround Uitbreiding Basisprincipes

Audyssey DSX voegt de optie toe aan bepaalde home theater-ontvangers voor het toevoegen van front-high- of wide-channel-luidsprekers.

Breedkanaalluidsprekers zijn bedoeld om tussen de linker- en rechtersurroundluidsprekers en de linker- en rechtervoorluidsprekers te worden geplaatst. Deze optie elimineert geluidsdips die kunnen optreden tussen de voor- en surroundluidsprekers, vooral in een grotere kamer.

Net als bij Yamaha Presence en Dolby ProLogic IIz, vereist DSX geen studio's om soundtracks speciaal voor het uitgebreide geluidsveld te mixen. De DSX-processor zoekt naar signalen die aanwezig zijn in 5.1- of 7.1-kanaals soundtracks en stuurt deze naar de fronthoogte- of brede kanalen, waardoor een omhullende 3D-luisteromgeving mogelijk wordt.

Kanaal- en luidsprekerconfiguraties

Om Audyssey DSX volledig te ervaren, hebt u een 9.1- of 11.1-kanaals thuisbioscoopontvanger nodig die geschikt is voor Audyssey DSX. DSX kan echter worden aangepast voor gebruik in 7.1-kanaalsconfiguraties. Toch moet je kiezen tussen front-high- of wide-speakers.

In een 9.1-kanaals DSX-opstelling is de luidsprekeropstelling als volgt:

  • Linksvoor
  • Hoogte linksvoor
  • Middenvoor
  • Rechtsvoor
  • Hoogte rechtsvoor
  • Breed links
  • Breed rechts
  • Surround links
  • Rechts omringen

De brede linker- en brede rechterluidsprekers zijn aan de zijkanten tussen de voor- en surround-luidsprekers geplaatst. Het.1-kanaal is gereserveerd voor de subwoofer.

Voeg voor 11.1-kanaalsconfiguraties surround-achterluidsprekers links en surround-achterluidsprekers rechts toe.

Als je beperkt bent tot een 7.1-kanaalsopstelling, kun je de front-high- of wide-luidsprekers weglaten. Als je moet kiezen, raadt Audyssey aan om brede luidsprekers toe te voegen boven luidsprekers voor-hoog.

  • Als u voor een 7.1-kanaalsopstelling kiest voor hoogte, is de luidsprekerlay-out linksvoor, hoogtevoor, middenvoor, rechtsvoor, hoogtevoor, surround links en rechts en subwoofer. De geluiden van de hoogteluidsprekers projecteren naar de luisterpositie, waardoor het gevoel wordt gegeven dat bepaalde geluiden van bovenaf komen.
  • Als u kiest voor de brede optie binnen 7.1-kanalen, zou de luidsprekeropstelling bestaan uit linksvoor, middenvoor, rechtsvoor, links en rechts breed, surround links en rechts en subwoofer. De brede luidsprekeropstellingsoptie vult de openingen tussen de surround- en voorluidsprekers en voegt een groter geluidsbeeld vooraan toe.

Bottom Line

Thuisbioscoopontvangers die zijn uitgerust met Audyssey DSX kunnen 5.1- of 7.1-kanaals content upmixen. DSX 2 voegt de mogelijkheid toe om 2.0-, 5.1- of 7.1-kanaals content te upmixen in de uitgebreide surround sound-omgeving.

The Bottom Line

Sommige thuisbioscoopontvangers zijn uitgerust met de Audyssey DSX- of DSX2-surroundgeluidsindelingen. Met de introductie van Dolby Atmos, DTS:X en Auro3D Audio hebben de makers van home theater receivers afstand genomen van de Dolby ProLogic IIz en Audyssey DSX/DSX2 opties. Yamaha heeft echter nog steeds de optie Presence surround sound-verwerking op sommige van zijn thuisbioscoopontvangers.

Als je een thuisbioscoopontvanger hebt of een tweedehandse koopt met DSX of DSX2, kan deze worden gebruikt om je surround sound-luisterervaring uit te breiden ten opzichte van standaard 5.1 of 7.1, omdat er geen specifieke codering op de bron einde.

Aanbevolen: