Het DTS Neo:6 Surround Sound-verwerkingsformaat

Inhoudsopgave:

Het DTS Neo:6 Surround Sound-verwerkingsformaat
Het DTS Neo:6 Surround Sound-verwerkingsformaat
Anonim

DTS Neo:6 is een verwerkingsformaat voor surroundgeluid dat is ontworpen om de luisterervaring in een thuisbioscoopomgeving te verbeteren. Bij het afspelen van een cd, vinylplaat of een dvd met een soundtrack die slechts twee informatiekanalen biedt, kan DTS Neo:6 het geluidsveld uitbreiden tot 6.1 kanalen.

Wat is DTS Neo:6?

In tegenstelling tot DTS Digital Surround en Dolby Digital, die gecodeerd moeten worden en aanwezig moeten zijn in het bronmateriaal, is DTS Neo:6 een post-processing formaat. Daarom hoeft het niet op een specifieke manier te worden gecodeerd, zodat het kan worden gedecodeerd om de juiste kana altoewijzingen voor de geluidsmix te extraheren.

In plaats daarvan gebruikt DTS Neo:6 een speciale chip die in de meeste 5 is ingebouwd.1 of 7. 1-kanaals thuisbioscoopontvangers om alle geluidssignalen van een niet-gecodeerde tweekanaals soundtrackmix (meestal van een analoge bron) te analyseren. Vervolgens verdeelt het de geluidselementen zo nauwkeurig mogelijk in een 6-kanaals thuisbioscoopluidsprekeropstelling.

Image
Image

Hoe werkt DTS Neo:6?

Normaal gesproken omvat een DTS Neo:6-luidsprekeropstelling zes kanalen (linksvoor, midden, rechtsvoor, linkssurround, middenachter en rechtssurround) en een subwoofer.

Als je een 5.1-kanaals luidsprekeropstelling hebt, vouwt de processor automatisch het zesde kanaal (midden-achter) in de linker en rechter surround-luidsprekers zodat je geen enkel geluid mist.

Als je een 7.1-kanaals luidsprekeropstelling hebt, behandelt DTS Neo:6 de kanalen linksachter en rechtsachter als één, zodat dezelfde geluidsinformatie uit beide luidsprekers komt.

Bottom Line

Naast de mogelijkheden voor kanaaldistributie, biedt DTS Neo:6 twee luistermodi voor geluid: Muziek en Bioscoop. De muziekmodus zorgt voor een ingetogen surround-effect dat geschikt is voor muziek. Cinema-modus zorgt voor een uitgesproken surround-effect dat geschikt is voor films.

DTS Neo:6 op dvd- en Blu-ray Disc-spelers

DTS Neo:6 surround sound-verwerking is ook beschikbaar op sommige dvd- en Blu-ray Disc-spelers. Als deze optie is geselecteerd, kan een compatibele dvd- of Blu-ray-speler een audiosignaal van een dvd of cd intern verwerken in het DTS Neo:6-formaat. Het kan dat signaal vervolgens naar een thuisbioscoopontvanger sturen zonder dat de ontvanger extra bewerkingen hoeft uit te voeren.

Om deze optie te bieden, moet de Blu-ray Disc-speler een set meerkanaals analoge audio-uitgangen hebben. De thuisbioscoopontvanger moet de overeenkomstige set meerkanaals analoge ingangen hebben. Om DTS Neo:6 te activeren, zoekt u naar die optie in uw thuisbioscoopontvanger, Blu-ray- of dvd-speler en selecteert u de film- of muziekmodus.

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie over de DTS Neo:6-opties voor een specifieke dvd-, Blu-ray- of Ultra HD-schijfspeler.

DTS Neo:6 vs. Dolby Prologic II en IIx

DTS Neo:6 is niet het enige audioverwerkingsformaat dat een surroundgeluidsveld kan extraheren uit een tweekanaalsbron. Dolby Prologic II kan een tweekanaalsbron uitbreiden tot een 5.1-kanaals geluidsveld en Dolby Prologic IIx kan een twee- of 5.1-kanaalsbron uitbreiden naar 7.1-kanalen. Als uw thuisbioscoopontvanger of Blu-ray Disc-speler een DTS Neo:6- of Dolby Prologic II/IIx-geluidsverwerkingsopties heeft, bekijk dan alle opties en kijk wat u ervan vindt.

DTS Neo:6 en Dolby Prologic II/IIx kunnen een effectieve surround sound-ervaring creëren. Deze zijn echter niet zo nauwkeurig als een 5.1/7.1-kanaals Dolby Digital/DTS Digital Surround-bron die is ontworpen om te worden gedecodeerd. Desalniettemin kunt u met deze formaten naar uw oude vinylplaten of cd's luisteren in een uitgebreid surround-geluidsveld.

Als je een audiopurist bent, luister je misschien liever naar muziek in zijn natuurlijke tweekanaalsvorm, maar je kunt nog steeds genieten van je oude VHS-, tv- en dvd-films in surround sound.

Aanbevolen: