Een dvd/bd/cd-station repareren dat niet kan worden geopend of uitgeworpen

Inhoudsopgave:

Een dvd/bd/cd-station repareren dat niet kan worden geopend of uitgeworpen
Een dvd/bd/cd-station repareren dat niet kan worden geopend of uitgeworpen
Anonim

Heb je ooit je cd- of dvd-station (meestal je optische station genoemd) moeten openen, maar dat lukte niet? Gewoon je geluk, je favoriete film, videogame of muziek zat er waarschijnlijk in.

Misschien viel de stroom van de laptop uit, misschien reageerde de schijf in je desktop gewoon niet meer, of misschien zat de deur gewoon vast of kwam de schijf net genoeg los na een poging om de boel te blokkeren.

Ongeacht wat er gebeurt, of wat je denkt dat er zou kunnen gebeuren, is er geen reden om naar buiten te rennen en de schijf of het station te vervangen, alleen maar omdat de uitwerpknop niet doet wat je ervan verwachtte.

Gelukkig is een van de volgende twee methoden bijna altijd voldoende om de schijf open te krijgen:

Een schijf geforceerd uitwerpen vanuit het besturingssysteem

We beginnen met de gemakkelijkste manier om de schijf open te krijgen, sla de fysieke knop aan de buitenkant over en vraag uw besturingssysteem om de schijf geforceerd uit te werpen. U kunt dit alleen proberen als uw computer stroom heeft en werkt. Ga naar het volgende gedeelte als dat niet het geval is.

Benodigde tijd: Het forceren van het uitwerpen van uw cd-, dvd- of bd-station via de commando's van uw besturingssysteem is heel eenvoudig en het duurt maar een paar seconden om het te proberen.

  1. Open File Explorer als u Windows 10 of Windows 8 gebruikt. Zoek ernaar of gebruik het WIN+X-menu om het snel te openen.

    Open Windows Verkenner in eerdere versies van Windows. U kunt dit doen door naar die optie te zoeken wanneer u met de rechtermuisknop op de knop Start klikt.

  2. Eenmaal geopend, navigeert u naar het optische station vanuit het menu aan de linkerkant. Dit station krijgt vaak een automatische naam op basis van de schijf die zich in het station bevindt, maar meestal is er een klein schijfpictogram om het te helpen identificeren.

    Als je het niet kunt vinden, zoek dan naar Deze pc aan de linkerkant in Windows 10 of 8, of Computer in eerdere versies. Selecteer het pictogram aan de linkerkant om dit uit te vouwen als het is samengevouwen.

  3. Klik met de rechtermuisknop of tik en houd vast op het optische station en kies Eject in het menu dat wordt geopend.

    Image
    Image
  4. Het stationscompartiment of de schijf zou binnen enkele seconden moeten draaien en worden uitgeworpen.

Gebruik je een Mac? Vergelijkbaar met de hierboven beschreven methode voor Windows, zoek het schijfpictogram, klik er met de rechtermuisknop op en kies Eject.

Als dit niet werkt (Windows, macOS, Linux, etc.), is het tijd om er fysiek mee aan de slag te gaan!

Een cd/dvd/bd-station openen… met een paperclip

Het klinkt vreemd, ja, maar de meeste optische schijven van computers, inclusief externe en die je in je gamesystemen zoals Xbox en PlayStation vindt, hebben een klein gaatje dat is ontworpen als laatste redmiddel om de schijf te krijgen baai open.

Benodigde tijd en gereedschap: Je hebt een enkele, stevige paperclip nodig, niet van industrieel formaat, maar ook niet van die dunne plastic. Het hele proces duurt minder dan een paar minuten en is heel eenvoudig.

  1. Ontvouw de paperclip tot er ten minste 2 tot 5 cm (1 tot 2 inch) is die zo recht mogelijk is als je kunt krijgen.
  2. Kijk goed naar je schijfstation. Direct onder of boven het klepje van het stationscompartiment (het deel dat de schijf 'uitwerpt'), zou er een heel klein gaatje moeten zijn.

    Als je een van die optische stations voor desktops hebt waarbij een grote deur naar beneden klapt voordat de schijfpositie wordt uitgeworpen, trek je die met je vinger naar beneden en zoek je naar het gaatje.

    Sommige oudere desktops hebben de opening van het voorpaneel nodig, een soort grote "deur" naar de computerbehuizing, om bij dit gaatje te komen.

  3. Steek de paperclip in het gaatje. In de aandrijving, direct achter het gaatje, bevindt zich een klein tandwiel dat, wanneer deze wordt gedraaid, de aandrijving handmatig zal openen.
  4. Verwijder en plaats de paperclip zo vaak als nodig is om de schijfruimte voldoende uit te werpen om hem vast te pakken.
  5. Trek langzaam aan het stationscompartiment totdat het volledig is ingetrokken. Zorg ervoor dat u niet te snel trekt of blijft trekken als u weerstand voelt.
  6. Verwijder de cd, dvd of bd-schijf uit het station. Duw de schijfpositie langzaam terug in de schijf totdat deze is gesloten of druk op de open/dicht-knop als de schijf nog werkt.

Als deze stappen niet werken, of je merkt dat je de paperclip-truc vaak gebruikt, is het misschien tijd om naar andere opties te kijken…

Deze staan niet per se in een stapsgewijze volgorde voor het oplossen van problemen. Welke stappen u neemt, hangt sterk af van het type computer en het optische station dat u heeft, en ook van uw specifieke situatie.

Geen geluk? Dit is wat u nu moet doen

Op dit moment is er waarschijnlijk fysiek iets mis met de schijf of een ander deel van de computer. Hier zijn enkele dingen die u kunt doen:

  • Als uw schijf extern is, koppelt u zowel de datakabel als de voedingskabel los en sluit u ze weer aan.
  • Controleer intern of de stroom- en datakabels stevig zijn aangesloten.
  • Start je computer opnieuw op en probeer het opnieuw.
  • Vervang de schijf. Optische schijven zijn relatief goedkoop - Amazon verkoopt er veel voor ongeveer $ 20 USD.

Aanbevolen: