Hoe vooraf geïnstalleerde Android-apps te verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe vooraf geïnstalleerde Android-apps te verwijderen
Hoe vooraf geïnstalleerde Android-apps te verwijderen
Anonim

Wat te weten

  • Ga naar Instellingen > Algemeen > Apps en meldingen om de installatie ongedaan te maken vanuit de app Instellingen> app naam > Verwijderen.
  • Als u de installatie op Google Play wilt verwijderen, gaat u naar Menu > Mijn apps en games > Geïnstalleerd> app naam > Verwijderen.
  • Sommige apps kunnen niet worden verwijderd, maar kunnen worden uitgeschakeld via Instellingen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u apps verwijdert via Android-instellingen of op Google Play, en hoe u apps uitschakelt die u niet kunt verwijderen.

Android-apps verwijderen via de app Instellingen

Als je een Android-telefoon koopt, wordt deze meestal geleverd met vooraf geïnstalleerde software. Deze software kan nuttig zijn, of het kan een vervelende belasting zijn voor de batterij en processor van uw telefoon. Als je deze 'bloatware' zat bent, kun je er als volgt vanaf komen.

Eerst zou je moeten zien hoeveel van de bloatware kan worden verwijderd.

  1. Open je Instellingen-app
  2. Ga naar het tabblad Algemeen en selecteer Apps en meldingen.
  3. Tik op de gewraakte app. Bovenaan staan twee knoppen, Uninstall en Force Stop. De knoppen zijn verlicht als ze actief zijn en grijs als ze niet bruikbaar zijn.
  4. Tik op Verwijderen om het te verwijderen.

    Apps die u niet kunt verwijderen, krijgen het label Disable of de knop Uninstall wordt grijs weergegeven. Noteer deze voor later.

Image
Image

Apps verwijderen via de Google Play Store

Als je de instellingen-app liever niet gebruikt, kun je apps ook verwijderen via de Google Play Store.

  1. Open de Google Play Store en open het menu.
  2. Tik op Mijn apps en games en vervolgens op Geïnstalleerd. Dit opent een menu met apps die op je telefoon zijn geïnstalleerd.
  3. Tik op de app die je wilt verwijderen en je gaat naar de pagina van die app in de Google Play Store.
  4. Tik op Verwijderen.
Image
Image

Merk op dat in de Play Store "verwijderen" soms alleen updates van de app verwijdert, niet de app zelf. In dit geval moet u het ook uitschakelen.

Bloatware en andere vooraf geïnstalleerde apps uitschakelen

Als je geen app gaat gebruiken en je niet vertrouwd bent met enkele methoden die we hieronder bespreken om van bloatware af te komen, kun je het risico op beveiligingslekken beperken door deze apps uit te schakelen. Als u een app uitschakelt, betekent dit dat deze niet kan worden uitgevoerd, niet automatisch kan worden "gewekt" door andere apps en ook alle achtergrondprocessen die de app mogelijk uitvoert, worden afgesloten.

  1. Verwijder alle updates van de app via de Google Play Store, met behulp van de bovenstaande instructies.
  2. Voer de Settings app in en navigeer naar het Apps & Notifications menu, tik op de app die je wilt uitschakelen.
  3. Tik op Permissions en schakel alle rechten uit. Dit houdt de app in lijn als u deze later moet inschakelen.
  4. Tik op de Uitschakelen knop. U krijgt een waarschuwing dat het uitschakelen van de app de werking van andere apps kan beïnvloeden. Noteer dit. Het komt zelden voor dat het uitschakelen van een app die u niet gebruikt enig effect heeft op uw dagelijkse telefoongebruik, maar het is niet onmogelijk. Druk op OK en de app wordt uitgeschakeld.

    Image
    Image

Hoe kan ik Bloatware volledig verwijderen?

In sommige gevallen wil je misschien bloatware uitroeien. In dit scenario is uw beste optie om uw telefoon te "rooten". We hebben een volledige handleiding voor het rooten van een Android die je kunt volgen, maar we moeten eerst bespreken wat rooten is en wat de voor- en nadelen zijn.

"Rooting" maakt je de "superuser" van je telefoon, vanuit een softwareperspectief. Android is gebouwd op Linux, een veelgebruikt open-source computerbesturingssysteem, en in Linux is de "root" de kapitein van het apparaat. Het keurt alle apps, acties en ander gedrag goed dat een computer uitvoert.

Als je een telefoon koopt van een fabrikant of een provider, ben je vaak niet 'root'. Om vele redenen, zoals het toestaan van vervoerders en fabrikanten om een apparaat op afstand te repareren en bij te werken. Sommigen zouden echter beweren dat dit privilege dat is voorbehouden aan fabrikanten en vervoerders, wordt misbruikt als het gaat om bloatware. Volgens hen is het een beetje zoals een huisbaas die eist dat je een kamer reserveert voor zijn kinderen om in te spelen wanneer ze daar zin in hebben, ongeacht de schade die ze kunnen aanrichten. Misschien zullen ze stil zijn, misschien zullen ze het huis platbranden, maar waarom zou je aan de haak moeten zijn?

Het belangrijkste voordeel is dat je alle soorten Android kunt installeren die je maar wilt, van de standaardversie van Google tot aangepaste ontwerpen zoals de zeer veilige 'Fishbowl'-versie van de NSA die je gegevens volledig vergrendelt. Het belangrijkste nadeel van het rooten van de telefoon is dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de werking ervan. Het rooten van een telefoon kan bepaalde beveiligingsfuncties uitschakelen, waardoor u bepaalde apps niet kunt downloaden. Het zal mogelijk de deur openen om uw apparaat te "metselen", dat wil zeggen, het permanent uitschakelen door per ongeluk de software te beschadigen. Het kan ook ongeldig worden of anderszins.

Rooten kan op vele manieren, zoals het gebruik van een app van derden op je computer om het geheugen van je telefoon volledig te wissen en Android helemaal opnieuw te installeren. Onze gids (hierboven) kan meer informatie bieden, maar u moet ervoor kiezen om te rooten of niet, en hoe u uw apparaat root op basis van uw comfortniveau met de technologie. Als je ergens last van hebt, doe het dan niet.

Aanbevolen: